Έλληνες ήρωες: Χατζημιχάλης Νταλιάνης


Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης (1775 – 18 Μαΐου 1828) ήταν Έλληνας οπλαρχηγός της επανάστασης του 1821 και ηγετική μορφή της επανάστασης στην Κρήτη.

Γεννήθηκε στο Δελβινάκι της Ηπείρου το 1775. Σπούδασε στην Ιταλία και ασχολήθηκε αμέσως μετά στην τοπική καπνοβιομηχανία της Τεργέστης όπου και απέκτησε μεγάλη περιουσία ως επιχειρηματίας. Το όνομά του ήταν Μιχαήλ Χρήστου όμως επειδή ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους και βαπτιστήκε στον Ιορδάνη ποταμό, βαπτίστηκε Χατζής κατά την ελληνική τότε παράδοση.

Ο Νταλιάνης το 1816 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και με προσωπικές του δαπάνες συγκρότησε ίλη ιππικού που συμμετείχε ενεργά στον Αγώνα. Τον Μάρτιο του 1826 ναύλωσε τρία καράβια με 800 εθελοντές και ξεκίνησε με προορισμό τον Λίβανο για να πείσει εκεί τους τοπικούς άρχοντες να ξεκινήσουν αγώνα κατά των Τούρκων. Ο τοπικός εμίρης όμως τελικά δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του να δημιουργήσει σημαντικό αντιπερισπασμό κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πίσω στην Ελλάδα συμμετείχε σε επιδρομές κατά του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και μετέπειτα στην Στερεά Ελλάδα στο πλευρό του Γεώργιου Καραϊσκάκη και, μετά το θάνατο του τελευταίου, στην μάχη του Φαλήρου.

Εκστρατευτικό σώμα στην Κρήτη

Προς το τέλος του 1827 δέχεται πρόσκληση απο εκπρόσωπο των επαναστατημένων Κρητών να μεταβεί στην Κρήτη και να αναλάβει την ηγεσία της Επανάστασης εκεί. Ο Νταλιάνης με εκστρατευτικό σώμα 100 ιππέων και περίπου 500 πεζών μεταβαίνει στο νησί εκεί στις αρχές του Γενάρη του 1828, με υπαρχηγό τον Βασίλειο Αθανασίου.

Στο μεταξύ ο Αλβανός πασάς της Κυδωνίας Μουσταφά που είχε διορισθεί από τον Μωχάμετ Αλή γενικός διοικητής της Κρήτης συγκεντρώνει τις δυνάμεις του και ετοιμάζεται να συγκρουσθεί μαζί τους. Όταν πληροφορείται ότι ο Χατζημιχάλης μετακινηθηκε στα Σφακιά αποστέλλει αγγελιοφόρους στους Σφακιανούς απειλώντας τους να παραμείνουν αμέτοχοι. Στις 8 Μαϊου μικρό τμήμα πεζών και ιππικού υπο τους Χατζημιχάλη, Μανουσογιαννάκη και Δεληγιαννάκη κτυπούν αιφνιδιαστικά σώμα Τούρκων που πήγαινε να ενωθεί με το κύριο σώμα του Μουσταφά. Στην συνέχεια ο Χατζημιχάλης οχυρώνεται στο Φραγκοκάστελλο.

Στις 17 Μαΐου ο Μουσταφά επικεφαλής στρατού 8.000 φτάνει στο Φραγκοκάστελο. Τις πρώτες ώρες η μάχη ήταν αμφίρροπη παρόλη την αριθμητική υπεροχή των οθωμανικών δυνάμεων. Τελικά ύστερα από λυσσαλέο και άνισο αγώνα οι αμυνόμενοι πραγματοποίησαν έξοδο από το κάστρο. Σχεδόν όλοι οι υπερασπιστές του Φραγκοκάστελου βρήκαν τον θάνατο, μαζί με τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη και τον υπασπιστή του Κυριακούλη Αργυροκαστρίτη.

Οι Δροσουλίτες, ένα οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται στον κάμπο του Φραγκοκάστελου κατά τα τέλη Μάη, έχει καταγραφεί στην τοπική κρητική παράδοση ως σχετιζόμενο με την Μάχη του Φραγκοκάστελου.

wikipedia

5 σκέψεις σχετικά με το “Έλληνες ήρωες: Χατζημιχάλης Νταλιάνης”

 1. ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
  ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ
  ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ
  ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΙ
  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΙ
  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΙ
  ΝΑΖΙΔΕΣ
  ΦΑΣΙΣΤΕΣ

  Απ’ ‘ολα έχει η ΝΔ !

  Και 7 μέρες δουλειά και ξεπερασμένο 8ωρο και ιδιωτική υγεία και ιδιωτική παιδεία και μη απόδοση 13ης σύνταξης και… και … και ….

  ΣΤΙΣ 26 ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ !

  ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΨΕΥΤΟΠΑΤΡΙΩΤΕΣ !

  Μου αρέσει!

   1. Κάνε μόκο γιατί θα στείλω τον Ν. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ να περιποιηθεί πρώτα τα παιδιά σου και μετά κι εσένα, και ο Κυρανάκης με τη Μισελ θα κοιτάνε και θα λένε τι ακέραιος χαρακτήρας είναι !!!

    Μου αρέσει!

  1. παρεξηγήθηκες για το τουρκόσπορε η την σκοπιανοπουτάνα μάνα σου
   συρυζαύγουλο κουράδι . ξέρει η μάνα σου τίνος είσαι ρεεε που να ξέρει
   τοσοι τουρκοσκοπιανοί που σπίρανε

   Μου αρέσει!

   1. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΤΡΙΔΕΜΠΟΡΟΙ ΣΤΙΣ 26 ΘΑ ΦΑΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΥΤΣΑ !!!

    Μόνο ένα κόμμα έχει υποψήφιο ευρωβουλευτή που λέει :

    «Μύθος η Γενοκτονία των Ποντίων»

    Και

    «θα ήταν καλύτερα να δώσουμε republica macedonia»

    Προσωπική επιλογή Μητσοτάκη ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ !!

    Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s