Α/Τ ΛΕΩΝ ΙΙ -Όταν λύγισε το «ΘΗΡΙΟ»


Το αντιτορπιλικό Λέων (Β.Π. Α/Τ Λέων D-50)[Ως «πρώτος» Λέων υπολογίζεται ο πολεμικός κέρκουρος (κότερο) που από το 1833 έως το 1862 βρισκόταν στην προσωπική υπηρεσία του βασιλιά Όθωνα] ήταν πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (τότε Βασιλικού Ναυτικού). Εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1912 και παρέμεινε σε υπηρεσία έως το 1941.

Το πλοίο ήταν μια παραγγελία της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τα ναυπηγεία Camell Laird της Αγγλίας. Μαζί με τα ομότυπα (αδελφά πλοία) Αετός Ι, Πάνθηρ και Ιέραξ, αποτέλεσαν, εκ του ονόματος που έφεραν, τα λεγόμενα «Θηρία» του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατασκευάσθηκαν στο Λίβερπουλ κι αγοράστηκαν από την Ελλάδα, έτοιμα για χρήση, στην τιμή των 148.000 λιρών έκαστο, όταν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι φαινόταν πιθανοί. Τα πλοία αυτά είχαν αρχικά παραγγελθεί από το ναυτικό της Αργεντινής, το δε Λέων ονομαζόταν Tucuman.

Ύψωσε την ελληνική σημαία την 19ην Σεπτεμβρίου 1912 στην Αγγλία αν και είχε ακόμη ξένο πλήρωμα. και αμέσως απέπλευσε με πρώτο προορισμό το Αλγέρι όπου περίμενε το επίτακτο ΙΩΝIΑ με τα ελληνικά πληρώματα.

Βαλκανικοί Πόλεμοι – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Πυρομαχικά αγοράσθηκαν τα απολύτως απαραίτητα για πολεμικές επιχειρήσεις (μόνο 3.000 τεμάχια) ενώ τορπίλες δεν απεκτήθησαν στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων και για τον λόγο αυτόν τα πλοία αρχικά ονομάσθηκαν ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΑ και όχι ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΑ.

Κατά την παραλαβή οι Έλληνες αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες γιατί δεν είχαν τη σχετική εμπειρία αφ’ ενός και αφ’ ετέρου τα εγχειρίδια, επιγραφές και έντυπα ήσαν στα ισπανικά. Παρ’ όλα αυτά, επέτυχαν να κινήσουν το πλοίο και να αποπλεύσουν από το Αλγέρι σε 24 ώρες!

Κυβερνήτης του Λέων στους Βαλκανικούς Πολέμους ήταν ο Πλωτάρχης Ι. Ραζηκότσικας, επέβαινε δε σε αυτό και ο Διοικητής της Μοίρας Αντιπλοίαρχος Δ. Παπαχρήστος. Στις 3 Δεκεμβρίου 1912, μαζί με τα υπόλοιπα τρία «Θηρία», ως μέλη του «Στόλου του Αιγαίου» με επικεφαλής την ναυαρχίδα θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ και υπό την καθοδήγηση του (τότε Πλοιάρχου) Παύλου Κουντουριώτη, έλαβε μέρος στη ναυμαχία της Έλλης και, στη συνέχεια, στη ναυμαχία της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913). Επίσης, συμμετείχε στην απελευθέρωση των νησιών του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου εισήλθε καθυστερημένα στον πόλεμο στο πλευρό της Τριπλής Συμμαχίας και εξαιτίας της Ελληνικής ουδετερότητας τα τέσσερα «Θηρία» κατελήφθησαν από τους συμμάχους τον Οκτώβριο του 1916. Παρελήφθησαν από τους Γάλλους τον Νοέμβριο και χρησιμοποιήθηκαν από το Γαλλικό Ναυτικό την περίοδο 1917-18. Το 1918 επεστράφησαν στην Ελλάδα και το Λέων ανέλαβε καθήκοντα συνοδείας με ελληνικά χρώματα, κυρίως στο Αιγαίο Πέλαγος και αποστολές αποκλεισμού των ακτών της Μαύρης Θάλασσας από το Βόσπορο έως την Τραπεζούντα και, κατόπιν, στην Εκστρατεία της Κριμαίας το 1919.

Έκρηξη στον Πειραιά

Στις 22 Δεκεμβρίου 1921, στο λιμάνι του Πειραιά, το Λέων υπέστη εκτεταμένες ζημιές, όπως και το Ιέραξ που ήταν αγκυροβολημένο πλάι του, από την έκρηξη μίας βόμβας βυθού την οποία μετέφεραν μέλη του πληρώματος. Οι νεκροί ήταν πολλοί, αλλά δύσκολο να αναγνωριστούν μεμιάς όλοι, λόγω του διαμελισμού των πτωμάτων. Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν συνολικά 60 άτομα που βρίσκονταν σε παρακείμενα πλοία, λέμβους, ξυλουργεία και ταρσανάδες. Από το Λέων έχασαν τη ζωή τους δυο αξιωματικοί, ένας υπαξιωματικός και δυο ναύτες (Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο ανθυποπλοίαρχος Αγησίλαος Λάσκος, αδελφός του μετέπειτα ήρωα αντιπλοίαρχου Βασίλη Λάσκου και του γνωστού σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκου) και άλλοι δύο αξιωματικοί από το Ιέραξ. Το Λέων έχασε τελείως το τμήμα της πρύμνης μέχρι το πρυμναίο πυροβόλο.

Ανατροπή δικτάτορα Πάγκαλου

Το Λέων ανακαινίστηκε την περίοδο 1925-1927. Κατά την εκδήλωση του κινήματος του Γ. Κονδύλη για την ανατροπή του δικτάτορα Θ. Πάγκαλου το 1926, το Λέων, υπό τον Κυβερνήτη του Καραβίδα, συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία των κινηματιών. Αφού αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο στόλο, κινήθηκε γρήγορα και πρόφτασε το μικρό τορπιλοβόλο Πέργαμος (Υπό τη διακυβέρνηση του Βασίλη Λάσκου) επί του οποίου βρισκόταν ο Πάγκαλος, ο οποίος και συνελήφθη από τους άνδρες του Λέοντος.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Έλαβε μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 18 Απριλίου 1941, κατά την διάρκεια της συνοδείας μίας νηοπομπής συγκρούστηκε με το επιβατηγό Α/Π Αρντένα. Ακολούθησε έκρηξη δυο βομβών βάθους, με αποτέλεσμα να αποκοπεί το πρυμναίο τμήμα του πλοίου και να σκοτωθούν δυο αξιωματικοί.

Ρυμουλκήθηκε μέχρι τον όρμο της Σούδας, όπου τελικά βυθίστηκε από γερμανικά αεροσκάφη στις 15 Μαΐου 1941. Τελευταίος Κυβερνήτης του Λέοντος ήταν ο Πλωτάρχης Πέτρος Πρωτόπαππας.

wikipedia
http://www.hellasarmy.gr/hn_unit.php?id=D50-A

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s