Μαξιμίνος Θραξ -Ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που δεν βρέθηκε ποτέ στη Ρώμη


Ο Γάιος Ιούλιος Βέρος Μαξιμίνος Θραξ (Gaius Iulius Verus Maximinus, 173 – 10 Μαΐου 238), γνωστός και ως Μαξιμίνος Α’, ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας από το 235 έως το 238. Ο Μαξιμίνος περιγράφεται από διάφορες αρχαίες πηγές, αν και καμία δεν είναι σύγχρονή του εκτός από τη Ρωμαϊκή Ιστορία του Ηρωδιανού.

Φωτογραφία: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1332351

Η βασιλεία του θεωρείται συχνά ότι σηματοδοτεί την αρχή της κρίσης του 3ου αιώνα. Πέθανε στην Ακυληία ενώ προσπαθούσε να καταστείλει μία συγκλητική εξέγερση.

Το πιο πιθανό είναι ότι ο Μαξιμίνος ήταν θρακο-ρωμαϊκής καταγωγής (έτσι πιστεύεται και από τον Ηρωδιανό στα γραπτά του). Σύμφωνα με την εμφανώς αναξιόπιστη «Ιστορία των Αυγούστων» (Historia Augusta), γεννήθηκε στη Θράκη ή τη Μοισία από Γότθο πατέρα και Αλανή μητέρα. Ωστόσο, η υποτιθέμενη καταγωγή του είναι εξαιρετικά απίθανη, καθώς η παρουσία των Γότθων στην παραδουνάβια περιοχή μαρτυρείται για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης του 3ου αιώνα.

Ο Μαξιμίνος υπήρξε ο πρώτος αυτοκράτορας που δεν βρέθηκε ποτέ στη Ρώμη, πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Ο Μαξιμίνος ήταν πιθανότατα υποκινητής και υπεύθυνος της δολοφονίας του προηγούμενου αυτοκράτορα Αλέξανδρου Σεβήρου. Ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από τα ρωμαϊκά στρατεύματα στον Ρήνο.

Η ταραγμένη βασιλεία

Γρήγορα αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει πλείστες βαρβαρικές επιδρομές, με σημαντικότερες αυτές στον Μάιν και στο Δούναβη. Ωστόσο οι πολεμικές του ενέργειες αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία και αντίδραση από τη σύγκλητο και το λαό. Αμέσως αντέδρασε στις διαμαρτυρίες με βία και καταστολή.

Γρήγορα οι αντιδράσεις μεταφέρθηκαν στην Αφρική και στην Ιταλία υπό την ηγεσία των δύο Γορδιανών, γεγονός που απέβη μοιραίο. Ο Μαξιμίνος επιστρέφοντας από την Παννονία όπου πολεμούσε δολοφονήθηκε από τους στρατιώτες του.

Οι διάδοχοι του ήταν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο Γορδιανός Α΄ και ο Γορδιανός Β΄ βασικοί υποκινητές της ανατροπής του.

wikipedia

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s