Τουρισμός σε περιοχές που απειλούνται με περιβαλλοντική καταστροφή


Χαμένοι θησαυροί- Μια δημοσκόπηση του πανεπιστημίου του Queensland το 2016 καταγράφει ότι το 69% των περίπου 2 εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τα Great Barrier Reefs στην Αυστραλία, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, «επιθυμούν να τα δουν πριν είναι πολύ αργά». Καθόλου περίεργο αφού εάν η μέση θερμοκρασία της γης ανέβει κατά 2 βαθμούς Κελσίου, το 99% των κοραλλιογενών υφάλων θα καταστραφεί.

– Αρκούδες σε λεπτό πάγο

Πόσο μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκαλούνται στο περιβάλλον από τις αεροπορικές πτήσεις; Επιστήμονες εξέτασαν το 2010 τις συνέπειες του σαφάρι για αρκούδες στο Τσόρτσιλ του Καναδά και διαπίστωσαν ότι κάθε χρόνο αφήνεται ένα αποτύπωμα CO2 περίπου 20 μεγατόνων. Οι περισσότεροι τουρίστες ταξιδεύουν εκεί αεροπορικώς αλλά μόνο το 69% θεωρεί πως οι πτήσεις τους συμβάλλουν στην καταστροφή.

– Τέχνη της «Αποκάλυψης»

Μαζί με τις πολικές αρκούδες οι πάγοι που λιώνουν είναι οι πιο χαρακτηριστικές εικόνες για την αλλαγή του κλίματος. Η φωτογραφία είναι από την Ανταρκτική και οι τουρίστες πληρώνουν πάρα πολλά χρήματα για να φθάσουν μέχρι εδώ. Στις αρχές του 1990 μόλις 5000 άνθρωποι το χρόνο επισκέπτονταν την Ανταρκτική ενώ το 2018 έφθασαν τις 46.000.

– Σχεδόν καθόλου χιόνια στο Κιλιμάντζαρο

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς στο Βόρειο και τον Νότιο Πόλο για να δει τα χιόνια να λιώνουν. Οι κορυφές του Κιλιμάντζαρου είναι εντυπωσιακές και κάθε χρόνο οι τουρίστες αφήνουν εκεί περίπου 44 εκατομμύρια ευρώ. Τον τελευταίο αιώνα το 85% του πάγου στην κορυφή έχει εξαφανιστεί.

– Ο χαμένος παράδεισος

Οι Μαλδίβες είναι ένας παραδοσιακός τουριστικός προορισμός. 1.200 κοραλιογενή νησιά με λευκές παραλίες προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το 2017 ο Πρόεδρος της χώρας ήθελε να χτίσει νέα αεροδρόμια και ξενοδοχεία ούτως ώστε να έρθει εφταπλάσιος αριθμός τουριστών. Εν τω μεταξύ δεν επανεξελέγη και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της διαφθοράς.

– Οι βαλτότοποι Έβεργκλεϊντς

Οι παγκοσμίου φήμης βαλτότοποι Έβεργκλεϊντς στη Φλόριντα των ΗΠΑ εξαφανίζονται σιγά – σιγά. Τον περασμένο αιώνα η μισή έκταση των βαλτοτόπων ξεράθηκε.Τώρα εκτός αυτού και αλμυρό νερό σκεπάζει την επιφάνειά τους. Το γεγονός αυτό έχει κάνει τους βαλτότοπους Έβεργκλεϊντς μια από τις πιο απειλούμενες πολιτιστικές κληρονομιές της UNESCO.

– Πολύ γρήγοροι οι ρυθμοί για τη φύση

Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι φημισμένα για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που πραγματοποίησε εκεί το 1835 ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής.Σήμερα οι επισκέψεις των τουριστών αποτελούν πρόβλημα για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και η UNESCO χαρακτηρίζει τον τουρισμό ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το Αρχιπέλαγος.

dw

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s