Αστεροειδής-δολοφόνος καταστρέφει τη Νέα Υόρκη… Πόσο έτοιμοι είμαστε για ενδεχόμενη πρόσκρουση με αστεροειδή;


Επιστήμονες και επικεφαλής έκτακτων αναγκών συνήλθαν στην Ουάσινγκτον, για τη Διάσκεψη για την Πλανητική Άμυνα 2019, για να συμμετάσχουν σε μια εξαμηνιαία άσκηση επιπτώσεων αστεροειδούς, εξετάζοντας την αντίδραση της ανθρωπότητας σε πιθανό συμβάν πρόσκρουσης.

Παρά την προσομοίωση οκτώ ετών προετοιμασίας υπέρ τους, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί που συμμετείχαν στην τελευταία άσκηση, προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να εκτρέψουν τον δολοφόνο αστεροειδή, καθώς αυτός άφησε τη Νέα Υόρκη με ερείπια και συντρίμμια.

Το εβδομαδιαίο παιχνίδι ρόλων έθεσε τους συμμετέχοντες σε διάφορες καταστάσεις απαιτώντας από αυτούς να συντονίσουν τις ενέργειές τους, αν διαπιστωθεί ότι έρχεται μια πρόσκρουση με αστεροειδή.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχοντες λάμβαναν μόνο καθημερινές ενημερώσεις σχετικά με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ή γεγονότα και στόχος ήταν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της αντίδρασης σε αυτές τις ενημερώσεις και του συντονισμού μιας διεθνούς αντίδρασης στην εκδήλωση πρόσκρουσης.

Η άσκηση προετοιμάστηκε από το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ ως μέσο διερεύνησης πιθανών αντιμέτρων για την προστασία από πιθανό χτύπημα αστεροειδούς και σε περίπτωση που ένας δολοφόνος-αστεροειδής χτυπήσει τη Γη, ποια θα έπρεπε να είναι η απάντησή μας.

Παρότι εντελώς φανταστική (σ.σ. απ’ όσο ξέρουμε…), η άσκηση τηρεί όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές καταστάσεις σε αυτό που μοιάζει με μια πραγματική απειλή. Το σενάριο αρχίζει με τους αστρονόμους να διαπιστώνουν ότι ένας συγκεκριμένος άγνωστος αστεροειδής πλησίον της Γης έχει μία πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη κατά τη διάρκεια της πλησιέστερης προσέγγισής της σε ένα καθορισμένο έτος.

Το 1% πιθανότητα πρόσκρουσης είναι το συμφωνηθέν σημείο ενεργοποίησης, όταν η διεθνής κοινότητα θα χρειαστεί να δρομολογήσει μια συντονισμένη αντίδραση σε πραγματικό χρόνο στην απειλή. Ακολούθως, η ανθρωπότητα έχει οκτώ χρόνια (;) να προετοιμαστεί, αλλά ελάχιστα είναι αρχικώς γνωστά για τον αστεροειδή, εκτός από την τροχιά του, την ταχύτητά του και ότι είναι περίπου 100 με 300 μέτρα μακρύς, για παράδειγμα.

Η πιθανή ζημιά που προκαλείται από την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς αυτού του μεγέθους, είναι πάνω κάτω γνωστή, από τη στιγμή που συνέβησαν και άλλες προσκρούσεις μετεωριτών, όπως αυτή στο ρωσικό Τσελιάμπινσκ το 2013 και στο γεγονός του Tunguska το 1908.

Αυτό παρέχει το πλαίσιο για τους επιστήμονες και τους διαχειριστές έκτακτης ανάγκης, με τους συμμετέχοντες να εξετάζουν εφικτές επιλογές για την εκτροπή του αστεροειδούς, συμπεριλαμβανομένων διαστημικών αποστολών που θα ξεκινήσουν για οποιοδήποτε σχέδιο εκτροπής που αναπτύσσουν.

Η NASA έκανε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ασκήσεων διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της, με ολόκληρο το συνέδριο να μεταδίδεται ζωντανά στη σελίδα Facebook της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Σε αυτήν την τελευταία έκδοση του συμβάντος προσομοίωσης, χτίστηκαν κρουστικίσκοι και προσδιορίστηκε το σωστό παράθυρο εκτόξευσης. Τρία κρουστικά τμήματα κατάφεραν να χτυπήσουν τον αστεροειδή δολοφόνο, το κύριο σώμα εξετράπη, αλλά ένα μικρότερο κομμάτι αποκόπηκε και συνέχισε σε ένα θανατηφόρο μονοπάτι προς τις ανατολικές ΗΠΑ.

Παρότι η Ουάσιγκτον σκέφτηκε να στείλει μια πυρηνική βόμβα για να εκτρέψει το βράχο των 60 μέτρων σε μια επανάληψη της πετυχημένης τακτικής του περασμένου έτους που έσωσε το Τόκιο στο παιχνίδι προσομοίωσης, οι πολιτικές διαφωνίες κατέστρεψαν τη σκέψη αυτή και η Νέα Υόρκη καταστράφηκε από την πρόσκρουση.

Ο Paul Chodas, μηχανικός της NASA ο οποίος σχεδίασε το παιχνίδι, δήλωσε στο AFP ότι ο φανταστικός αστεροειδής δολοφόνος είναι, φυσικά, «εξαιρετικά απίθανος», προσθέτοντας ότι παρ ‘όλα αυτά ήθελαν να εκθέσουν και να συζητήσουν σχετικά ζητήματα.

Οι αστρονόμοι στο συνέδριο εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία να υπερασπιστούν το σχέδιο διαστημικού τηλεσκοπίου NeoCam, το οποίο θα βοηθούσε τους επιστήμονες να αναγνωρίζουν καλύτερα αστεροειδείς και να αντιδρούν νωρίτερα σε απειλές. Ο Chodas υπαινίχθηκε ότι πιθανόν θα είναι η σειρά της Ευρώπης να βρεθεί προ της απειλής στην επόμενη άσκηση προσομοίωσης που θα φιλοξενήσει η Βιέννη το 2021.

Πηγή: sputniknews

Μετάφραση-επιμέλεια: Olympia.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αστεροειδής-δολοφόνος καταστρέφει τη Νέα Υόρκη… Πόσο έτοιμοι είμαστε για ενδεχόμενη πρόσκρουση με αστεροειδή;”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s