Η Μεγάλη Εβδομάδα στον κόσμο


Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Ορθοδοξία -H Μεγάλη Εβδομάδα ακολουθεί την περίοδο νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία προετοιμάζει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, την Ανάσταση του Κυρίου την Κυριακή του Πάσχα.

Η Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού.

Κατάνυξη στο Βατικανό

Το Βατικανό γιορτάζει κάθε χρόνο με λαμπρότητα την Εβδομάδα των Παθών, το Σάββατο του Λαζάρου, την Κυριακή των Βαΐων, τον Μυστικό Δείπνο μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Επιτάφιος στην Καστίλλη

Στην καθολική Ισπανία οι επιτάφιοι της Μεγάλη Παρασκευής αποτελούν παράδοση που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Χαρακτηριστικός είναι ο επιτάφιος της Ζαμόρας, στην αυτόνομη περιοχή της Καστίλλης.

Χρώματα της άνοιξης στις Φιλιππίνες

Ένα ασυνήθιστο έθιμο με έντομα στοιχεία παγανισμού έρχεται από τις μακρινές Φιλιππίνες, όπου πάνω από το 80% των κατοίκων είναι καθολικοί. Τις ημέρες του Πάσχα οι πιστοί ντύνονται με έντονα χρώματα, γιορτάζοντας παράλληλα τον ερχομό της άνοιξης. Οι ντόπιοι κάτοικοι ασπάστηκαν τον καθολικισμό χάρη στο κήρυγμα Ισπανών ιεραποστόλων.

Semana Santa στη Νικαράγουα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, Semana Santa όπως λέγεται στα ισπανικά, όλοι στη Νικαράγουα φεύγουν για διακοπές σε παραθαλάσσιους προορισμούς. Τα παιδιά συνηθίζουν να ντύνονται με κοστούμια εποχής, που παραπέμπουν στην Ιερουσαλήμ των Ευαγγελίων. Στη Νικαράγουα, όπως και σε άλλες χώρες της περιοχής, η καθολική πίστη έχει δεχθεί επιρροές από τα έθιμα των αυτόχθονων πληθυσμών.

Πασχαλινά αυγά για όλους

Η Πράγα γιορτάζει επίσης το Πάσχα με κάθε μεγαλοπρέπεια. Διάσημα είναι τα τοπικά καταστήματα που πωλούν χειροποίητα πασχαλινά αυγά με ευφάνταστα σχέδια και χρώματα. Η παράδοση της βαφής των πασχαλινών αυγών έχει τις ρίζες της στον δέκατο τρίτο αιώνα.

Πάσχα στους δρόμους της Βενεζουέλας

Με γιορτινά ρούχα κι ένα σταυρό στο χέρι βγαίνουν οι πιστοί στους δρόμους της Βενεζουέλας για να γιορτάσουν την Εβδομάδα των Παθών. Τη Μεγάλη Εβδομάδα η νηστεία επιβάλλει ριζόγαλο με γάλα καρύδας και παραδοσιακή ψαρόσουπα. Βέβαια το Πάσχα στη Βενεζουέλα συχνά επισκιάζεται από βίαιες αντιπαραθέσεις στους δρόμους.

Αναπαράσταση της Σταύρωσης στην Παραγουάη

Το αποκορύφωμα των εορτασμών του Πάσχα στην Παραγουάη έρχεται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη, με τη θεατρική αναπαράσταση της Σταύρωσης του Ιησού Χριστού. Τα Θεία Πάθη και ο πόνος της Σταύρωσης αποτυπώνονται με τον πλέον νατουραλιστικό τρόπο, σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές.

Συμβολικοί εορτασμοί στην Κόστα Ρίκα

Πολύχρωμες κορδέλες δένονται γύρω από ένα άγαλμα του Ιησού στην επαρχία Καρτάγκο της Κόστα Ρίκα. Οι κορδέλες αυτές συμβολίζουν την υπόσχεση που έδωσε ο Ιησούς Χριστός στους ανθρώπους για την Ανάσταση και τη νίκη επί του Θανάτου.

Κείμενο: Κάρστεν Γκρουν

dw

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s