Εφη Αχτσιόγλου: Το έργο μας έχει σαφές ταξικό πρόσημο – Τι είπε για τις 120 δόσεις. @E_Achtsioglou

62C70686-B9BF-4986-B7DB-B63705AFBEB9.jpegΓια τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα, τις απολύσεις των εργαζομένων, για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία, για τους διανομείς, για τις συντάξεις χηρείας και για τη συνταξιοδότηση εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα μιλάει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου,

στην εφημερίδα “ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”.

Για τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα

«Μπορεί να μην έχουμε μαζί μας τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα, τους τίτλους των εφημερίδων, κουβαλάμε όμως μαζί μας ένα συγκεκριμένο και με σαφές ταξικό πρόσημο έργο, το οποίο μας δένει με την κοινωνία», και προσθέτει ότι, «Η υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα το 2015, δηλαδή η οριστική έξοδος από τα μνημόνια, η ανάκαμψη της οικονομίας, η ενίσχυση του εισοδήματος και της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων και η προστασία των πλέον ευάλωτων, είναι το όπλο μας στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις», σημειώνει και υπογραμμίζει παράλληλα ότι στις αναμετρήσεις αυτές «θα συγκρουστούν δύο απολύτως διακριτά πολιτικά σχέδια. Αυτό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει οι εργαζόμενοι και η μεγάλη κοινωνική πλειονότητα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή και οι πολιτικές να καθορίζονται από τις δικές τους ανάγκες. Και αυτό της ΝΔ, που θέλει τους πολλούς στο περιθώριο και τις πολιτικές να καθορίζονται από τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ».

Για τις απολύσεις

Αναφερόμενη στην υποχρεωτική αιτιολόγηση των απολύσεων, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις στα ταμεία, επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια ρύθμιση-τομή στην προστασία της εργασίας στη χώρα μας». Μέχρι σήμερα, τονίζει, «οι απολύσεις ήταν αναιτιολόγητες. Πράγμα που όπως αντιλαμβάνεστε άφηνε τεράστιο περιθώριο ασυδοσίας. Πλέον, η καταγγελία της σύμβασης από τον εργοδότη θα πρέπει να δικαιολογείται από βάσιμο λόγο, που να αποδεικνύεται επαρκώς και να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά των εργαζομένων ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Σε περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμο λόγο, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να θεωρήσουν την απόλυση άκυρη και να συνεχίσουν να εργάζονται στον εργοδότη τους, ενώ συγχρόνως διατηρούν το δικαίωμα καταβολής όλων των μισθών τους (μισθοί υπερημερίας). Επίσης, έχουν δικαίωμα σε επαρκή αποζημίωση».

Για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία

Για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία η κ. Αχτσιόγλου δηλώνει ότι «θα αφορά όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία έως και τις 31/12/2018. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, για πρώτη φορά, εκτός από κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%, θα έχουν και κούρεμα βασικής οφειλής. Η νέα οφειλή, μειωμένη κατά 65% μεσοσταθμικά, θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50€. Στους αγρότες, επειδή ο επανυπολογισμός δεν τους εισφέρει κάτι, γιατί είχαν χαμηλές εισφορές το προηγούμενο διάστημα, θα γίνεται κούρεμα προσαυξήσεων 100% και 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30€. Στη ρύθμιση εντάσσονται και οφειλές των επιχειρήσεων για τους εργαζόμενούς τους. Οι οφειλές θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50€. Για εφάπαξ εξόφληση θα υπάρχει 100% κούρεμα προσαυξήσεων και για εξόφληση σε δόσεις 50%».

Η ρύθμιση, υπογραμμίζει, «θα ευνοήσει ιδιαίτερα περίπου 80.000 ασφαλισμένους που έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω αυξημένων χρεών στα ταμεία. Αυτοί οι ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη και, μέσα από μία μικρή μηνιαία παρακράτηση, να εξοφλήσουν την οφειλή τους».

Για τους διανομείς

Αναφερόμενη στις διατάξεις για τους διανομείς, τονίζει ότι «ξεκινάμε για πρώτη φορά να δημιουργούμε ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους διανομείς με δίκυκλο» και προσθέτει ότι στα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, «η υποχρέωση συντήρησης του οχήματος από τον εργοδότη αν αυτό είναι της ιδιοκτησίας του, η υποχρέωση παροχής μέσων ατομικής προστασίας στον εργαζόμενο, η καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος τουλάχιστον ίσης με το 15% του κατώτατου μισθού, αν το όχημα είναι ιδιοκτησίας του εργαζόμενου».

Για τις άλλες εργασιακές διατάξεις του νομοσχεδίου σημειώνει ότι «για πρώτη φορά δίνουμε το δικαίωμα πρόσβασης των εργαζομένων στο Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”. Με αυτό τον τρόπο ο κάθε εργαζόμενος πια θα μπορεί να δει εάν και υπό ποιο καθεστώς τον δηλώνει ο εργοδότης του. Επίσης, θεσπίζουμε μέτρα για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας και την προστασία των εργαζομένων από την κατάχρηση εκ μέρους των εργοδοτών της δυνατότητας για την επιβολή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης».

Για τις συντάξεις χηρείας

Για τις συντάξεις χηρείας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «αυξάνουμε το ποσοστό της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος και καταργούμε τους ηλικιακούς περιορισμούς ώστε η σύνταξη χηρείας να χορηγείται για πάντα. Επίσης, τα παιδιά του θανόντος συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξη που τους αναλογεί μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως του αν σπουδάζουν, ενώ έχουν ασφαλιστική ικανότητα έως τα 35 έτη».

Για τη συνταξιοδότηση εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Αναφερόμενη, τέλος, στη θέσπιση ευνοϊκότερου πλαισίου για τη συνταξιοδότηση εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα δηλώνει ότι «επεκτείνουμε το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει συγκεκριμένα ένσημα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά για να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Αυτή τη στιγμή προβλέπεται ότι θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει 1.000 ένσημα τα τελευταία 13 χρόνια της εργασίας του. Με τη διάταξη επεκτείνουμε αυτό το χρονικό διάστημα στα τελευταία 17 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται εργαζόμενοι, όπως για παράδειγμα οι οικοδόμοι που επλήγησαν από την κρίση με μακρές περιόδους ανεργίας, να βγουν στη σύνταξη».

2 σκέψεις σχετικά με το “Εφη Αχτσιόγλου: Το έργο μας έχει σαφές ταξικό πρόσημο – Τι είπε για τις 120 δόσεις. @E_Achtsioglou”

 1. Ο κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής Σουν Τζου είχε γράψει: «Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα».
  Δεν ξέρουμε τι ακριβώς κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο δρόμο προς τις κάλπες, όμως, το κυβερνών κόμμα δείχνει να έχει συμβιβαστεί με το δεύτερο. Κινήσεις τακτικής χωρίς στρατηγική που μοιάζουν περισσότερο με την υποχώρηση των στρατευμάτων πριν από μια οδυνηρή ήττα.
  Οι δημοσκοπήσεις που έρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι απλά κακές. Είναι οι χειρότερες που έχει δει κόμμα που κυβερνά από την εποχή του Κώστα Καραμανλή το 2009. Κι όσο τα γκάλοπ δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι τόσο οι γκρίνιες αυξάνονται και οι εμφύλιοι πληθύνονται στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης.
  Η εικόνα που εμφανίζεται αυτόν τον καιρό παραπέμπει στις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας. Αγριοι τσακωμοί, πολλά νεύρα, ασφυκτική πίεση, λάθη και κυρίως ένοχη σιωπή σε καταγγελίες που σε άλλες περιπτώσεις θα… σήκωναν και τα τσιμέντα. Όχι μόνο οι καταγγελίες του Βαγγέλη Μαρινάκη για τον Παππά και τον Καλογρίτσα, που έμειναν αναπάντητες, αλλά και ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά.
  Δύο πρώην κορυφαίοι υπουργοί, τσακώνονται δημόσια και καταγγέλλουν σκάνδαλα, υπονόμευση της δημοκρατίας, υπονοούν χρηματισμούς, καταθέτουν έγγραφα και μάλιστα απόρρητα, αλλά το Μαξίμου απλά παρακολουθεί. Κοινώς… κάνει την πάπια και περιμένει απλά να περάσει η επικαιρότητα και να ξεχαστεί ένα θέμα που είναι μείζον τόσο από δικαστικής πλευράς όσο και από πολιτικής σημασίας.
  Ένα Μαξίμου που σιωπά επιδεικτικά θέλοντας να απαξιώσει τον αντίπαλό της, αλλά και που το κάνει γιατί δεν έχει να πει και πολλά. Σιωπά γιατί αν απαντήσει θα ανοίξουν κι άλλα στόματα και θα δημιουργηθεί ένα άνευ προηγουμένου ντόμινο.
  Στις συσκέψεις που γίνονται, παρουσία και του πρωθυπουργού, το κλίμα είναι πολύ κακό. Ο μόνος στόχος και η στρατηγική που χαράσσεται είναι επί τη ουσίας να προστατευτεί η εικόνα του πρωθυπουργού και να βγει αυτός μπροστά να «καθαρίσει το παιχνίδι». Το ξεκίνημα έγινε από την Καλαμάτα, συνεχίζεται από την Πάτρα το Σάββατο και τη Δευτέρα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου. Ευκαιρία για τον Τσίπρα να κάνει ομιλίες γεμάτες οργή κατά των «διαπλεκόμενων», της «επιχειρηματικής ελίτ», της Νέας Δημοκρατίας και όσων θέλουν να… σταματήσουν το πείραμα της πρώτης φοράς Αριστερά.
  Είναι φανερό όμως ότι οι λόγοι που διαβάζει ο πρωθυπουργός είναι γραμμένοι από… troll. Ακρως επιθετικοί, με χαρακτηρισμούς που παραπέμπουν στα social media, με ρητορική μίσους και διχασμού στη λογική «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
  Είναι άλλωστε και η μόνη γραμμή άμυνας για έναν στρατηγό που διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα στράτευμα αδύναμο, διαλυμένο, παραιτημένο και αδιάφορο μπροστά σε πολλές εκλογικές ήττες που έρχονται.
  Αυτό το κλίμα παραίτησης είναι που εμφανίζεται σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών ή στη Βουλή. Οι συριζαίοι ψηφοφόροι απλώς περιμένουν αυτό που δεν μπορούν να αποφύγουν και ξεκινούν μάχες χαρακωμάτων εντός του κόμματος και της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια προσωπικής επιβίωσης.
  Τα όσα συνέβησαν με τον Π. Κουρουμπλή και τις επιθέσεις που δέχθηκε από τους συνυποψήφιούς του στο ευρωψηφοδέλτιο, δείχνουν ακριβώς αυτό που συμβαίνει σε ένα κόμμα που είναι υπό διάλυση και που είναι συμβιβασμένο με την επερχόμενη ήττα.
  Από την άλλη, και η απομόνωση στην οποία έχουν βάλει τον Νίκο Παππά λόγω της υπόθεσης Πετσίτη, αλλά και μετά τις καταγγελίες Μαρινάκη για τα «νταραβέρια» με τον Χρήστο Καλογρίτσα για τις τηλεοπτικές άδειες, δείχνει ότι επικρατεί ένα κλίμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
  Ευρωψηφοδέλτιο ήττας
  Το πιο χαρακτηριστικό γεγονός που δείχνει ότι ο στρατηγός Τσίπρας ξέμεινε από στρατηγική κι επιδίδεται πλέον σε τακτικές χωρίς στόχο, είναι η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.
  Ανέπνευστο, χωρίς πρόσωπα – σύμβολα που θα επανασυνέδεαν τον ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερά, επιλογές για να παίζουν στα social media (Ραλλία Χρηστίδου, Αλέξης Γεωργούλης κ.λπ.) ή παζάρια και διευθετήσεις με όσους στήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών (Δανέλλης, Κουντουρά κ.λπ).
  Ούτε ένα κορυφαίο στέλεχος δε δέχθηκε να μπει στο ευρωψηφοδέλτιο, είτε γιατί ο Τσίπρας τους θέλει ετοιμοπόλεμους στην επόμενη μάχη είτε γιατί οι ίδιοι φοβήθηκαν ότι θα στραπατσαριστούν τόσο πολύ στις 26 Μαίου που αργότερα δεν θα μπορούν ούτε να κυκλοφορήσουν.
  Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με συγκρούσεις που δεν βλέπουν το φως αλλά που μένουν στα υπόγεια του Μαξίμου, και με πολλές γκρίνιες από βουλευτές με αποδέκτη το πρωθυπουργικό γραφείο συνθέτουν ένα πολύ εκρηκτικό σκηνικό.
  Κρας τεστ ακόμη και για τη συνοχή της κυβέρνησης και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι διακοπές του Πάσχα. Η αγωνία των συριζαίων βουλευτών είναι πώς θα τους αντιμετωπίσουν οι πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
  Και αγωνιούν γιατί δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να περάσουν την «γραμμή» που έχει χαραχτεί σε όλα τα μέτωπα. Η επίκληση της «διαπλοκής», των «τζακιών», της «ακροδεξιάς ΝΔ» και του «παλαιού πολιτικού συστήματος» δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης.
  Μάλιστα, ακόμη και οι σωστές πολιτικές επιλογές ή προθέσεις (120 δόσεις, ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, προσλήψεις) καλύπτονται από υποθέσεις όπως το σκάνδαλο Πετσίτη και η εμπλοκή Παππά, η σιωπή Μαξίμου στις καταγγελίες Μαρινάκη για τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου και τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με τη «διαπλοκή» που καταγγέλλει, οι απίστευτες αλληλοκατηγορίες Καμμένου – Κοτζιά και φυσικά το Μακεδονικό που έχει διαλύσει τα πάντα.
  Κι από την άλλη, όταν κορυφαίοι υπουργοί (Δραγασάκης, Τσακαλώτος) ή δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ομολογούν εμμέσως ότι «έρχεται η ΝΔ στην εξουσία», τότε τι θα μπορούσαν να κάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο να τραγουδούν Βάρναλη «μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα».

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s