21 Απριλίου 1967: Η ραδιοφωνική αναγγελία του πραξικοπήματος

Νικόλαος Μακαρέζος, Στυλιανός Παττακός, Γεώργιος Παπαδόπουλος

Ώρα 6.30 το πρωί ο σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων μεταδίδει το βασιλικό διάταγμα:

Φωτογραφία από: sansimera

.

.

.

.

Βίντεο από: ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Στις 21 Απριλίου 1967, και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του ταξίαρχου τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου, όπως και άλλων αξιωματικών του στρατού ξηράς, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «εθνοσωτήριο επανάσταση» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου».

Την πράξη τους, οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν ως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί αναρχία την οποία σχεδίαζαν κεντροαριστερές ομάδες, υποστηρίζοντας ότι έχουν τρανταχτές αποδείξεις, τις οποίες όμως ποτέ δεν παρουσίασαν. Το δημοκρατικό πολίτευμα καταλύθηκε και στην χώρα επιβλήθηκε δικτατορία η οποία κράτησε για επτά χρόνια.

Στις 20 Ιουλίου 1974, η ξαφνική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ανάγκασε το καθεστώς της Χούντας του Ιωαννίδη ο οποίος είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο, να εγκαταλείψει την εξουσία. Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975 χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 πραξικόπημα. Οι τρεις πρωταίτιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως στασιαστές, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή.

wikipedia

One thought on “21 Απριλίου 1967: Η ραδιοφωνική αναγγελία του πραξικοπήματος”

  1. Για τα μουνιά τους χρυσαυγήτες συριζανθέλ που φυλάκιζαν τον κόσμο με τα κόκκινα περιβραχιόνια τους δοσίλογους της Μακεδονίας τα ΕΣ ΕΣ γαμώ τις κωλοτρυπίδες τις ξεσκισμένες που τους χέσαν δε θα πεις τίποτα. Θα ξεταμπανιαστείτε πουταναριά .
    Τι τους κοιτάτε χλεμπονιάστε τους προδότες υποδεχτείτε τους όπως αρμόζει στους νενέκους κουκουλοφόρους . Έρχεται η ώρα που θα ξαντεριαστείτε χαφιέδες συριζανθελ

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s