Τα Lidl εισάγουν και διανέμουν ως «ελληνικό» γιαούρτι που παράγεται στην… Πολωνία! Εμείς φυσικά ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα.

Αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα από τη γνωστοποίηση ύπαρξης επίσημου διπλωματικού εγγράφου, που αναφέρει την ύπαρξη γιαουρτιού που πωλείται από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων ως «ελληνικό γιαούρτι» και παρασκευάζεται στη Ρουμανία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η οποία επικοινώνησε με το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Ρουμανία, απ’ όπου και προέρχεται το έγγραφο, η έρευνα που έφερε το εν λόγω έγγραφο ανατέθηκε μετά από συνάντηση στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται η εισαγωγή στη ρουμανική αγορά γιαουρτιού, που παράγεται στην Πολωνία και πωλείται ως «ελληνικό γιαούρτι».

Η νέα υπόθεση παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες περιπέτειες του «greek yogurt» με την Τσεχία, όπου παρά τη θετική έκβαση που είχε η υπόθεση, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, οι άμεσα θιγόμενες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες υποστήριξαν μέσω του ΣΕΒΓΑΠ ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να κατοχυρώνει τη χώρα μας. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα μέτωπα που καλείται να… κατασβέσει η Ελλάδα επεκτείνονται σε ακόμα αρκετές χώρες και, μάλιστα, εντός της ΕΕ.

Τι αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο

«Κατόπιν έρευνας σε καταστήματα πώλησης τροφίμων και στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Ρουμανία, εντοπίσαμε επτά εταιρείες που παράγουν γιαούρτι με την ένδειξη ‘‘ελληνικό ή ελληνικού τύπου’’. Θα πρέπει, πιστεύουμε, να εξεταστεί το κατά πόσο οι μέθοδοι παραγωγής και οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του ελληνικού γιαουρτιού». Πιο κάτω, αναφέρεται: «Σε αυτές περιλαμβάνεται μία εταιρεία ελληνικών συμφερόντων (το έγγραφο την κατονομάζει) που διαθέτει ιδιόκτητο εργοστάσιο στην περιοχή του Brasov και παράγει προϊόντα που διανέμονται στην τοπική αγορά με την επωνυμία ‘‘Stragghisto’’ και ‘‘ελληνικό γιαούρτι’’. Εάν δεχθούμε ότι ελληνικό γιαούρτι δύναται να χαρακτηριστεί μόνο το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε και από την ελληνική εταιρεία να μετονομάσει τα προϊόντα της», αναφέρει ο υπογράφων το κείμενο διπλωμάτης, χωρίς να αφήνει κάποιο περιθώριο παρερμηνείας για τη θέση της πρεσβείας στο επίμαχο ζήτημα. Να σημειωθεί ότι το έγγραφο έχει κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων και στον ΣΕΒΓΑΠ, ο οποίος έχει εκδηλώσει επανειλημμένα την ευαισθησία του σε φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τη φέτα και το γιαούρτι. Ωστόσο, αυτό που αναμένουν κοινή γνώμη και κτηνοτρόφοι πάνω απ’ όλα είναι η τοποθέτηση του ΥΠΑΑΤ, σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει και η προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού γιαουρτιού σε προϊόν ΠΓΕ και, μάλιστα, με ελληνική πρώτη ύλη.

ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ

2 thoughts on “Τα Lidl εισάγουν και διανέμουν ως «ελληνικό» γιαούρτι που παράγεται στην… Πολωνία! Εμείς φυσικά ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα.”

  1. μαλιστα…………………..δεν καταλαβαινω γιατι μας κοροιδευουν……….?εσεις δε πηγατε στην ευρωβουλη και ξεπουλησατε την ονομασια ελληνικη φετα και το ελληνικο γιουρτι στους ξενους………………?προχτες ο αλεξης μας δε πηγε στα σκοπια με ελληνες επιχειρηματιες………….?εσεις δε ξεπουλησατε το brand name της μακεδονιας στους σκοπιανους……….?ως τι θα ονομαζονται τα εκει προιοντα…….?ως μακεδονικα………….τωρα γιατι φωνασκητε………?γιατι σας εχει πιασει κωλοπηλαλα……….?οπως στρωσατε ετσι θα κοιμηθητε……………….

    Like

  2. οπως ειπε και ο αλεξης μας σημερα……σε 10 χρονια απο σημερα θα με ευγνωμονειτε για τις πρεσπες…………..διαχρονικος μαλακας ο ανθρωπας………………………

    Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s