120 δόσεις: Ποιους αφορά – Τι κερδίζουν από τη ρύθμιση

BFBB36CF-1DA0-4AB0-9FD9-CB5CE8FFD150.jpegΤο επικρατέστερο -μέχρι στιγμής- σενάριο είναι ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις που αφορούν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύντομα μετά το Πάσχα, θα έρθει προς ψήφιση και ανάλογη ρύθμιση για την εφορία.

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες με δηλώσεις του φωτογράφησε το περιεχόμενο των εν λόγω ρυθμίσεων, κυρίως αυτή που αφορά την εφορία που είναι και άμεση αρμοδιότητά του. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν οι δύο ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν:

120 δόσεις στην εφορία

Ο αριθμός των δόσεων δεν θα είναι για όλους 120. Αυτός θα είναι ο μέγιστος αριθμός και θα αφορά μόνο όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και παράλληλα θα υπάρχει πλαφόν χαμηλότερης δόσης. Ο αριθμός των δόσεων θα είναι κλιμακωτός και θα σχετίζεται με το εισόδημα. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων.
Θα υπάρχει ελάχιστο ύψος δόσης που θα κυμαίνεται στα 50 ευρώ, περίπου.
Εάν κάποιος χάσει τρεις δόσεις θα βγαίνει εκτός της ρύθμισης. Οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να αποπληρώνονται στην ώρα τους.
Στην ρύθμιση θα μπορούν να μπαίνουν όσοι πληρούν συγκεκριμένα επιπλέον κριτήρια. Θα είναι ανάλογα με αυτά που ισχύουν και για την προστασία πρώτης κατοικίας, δηλαδή συγκεκριμένο ύψος καταθέσεων και επιπλέον (πλην της πρώτης κατοικίας) ακίνητη περιουσία. Επίσης θα συνυπολογίζονται και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (σκάφη, αυτοκίνητα κλπ).
Η ρύθμιση για τα ταμεία

Πιο χαλαρή θα είναι και η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα βασικά σημεία της επικείμενης ρύθμισης είναι:

Οφειλές που εντάσσονται: Όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.
Ποιοι υπάγονται: Χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες. Η ρύθμιση θα δίνει την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους και οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι ενώ έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών προς τα Ταμεία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στην επικείμενη ρύθμιση και οφειλές εργοδοτών, οι οποίες αγγίζουν σωρευτικά τα 18 δισ. ευρώ.
Επανυπολογισμός οφειλής:
Στα χρέη που δημιούργησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2002 έως και το 2016 σχεδιάζεται να γίνει επανυπολογισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Διαγραφή προσαυξήσεων: Οι προσαυξήσεις διαγράφονται έως και 85% με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών που θα μπαίνει στη ρύθμιση να μειώνεται σημαντικά για τους οφειλέτες των Ταμείων.
Δόσεις: Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.
Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εφορίας αλλά και η αντίστοιχη των ασφαλιστικών ταμείων θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως. Πρακτικά, οι οφειλέτες θα έχουν ένα περιθώριο από τον Μάιο και για 3-4 μήνες να ενταχθούν στις δύο πλατφόρμες που θα ενεργοποιηθούν.

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s