Αρχαία Ελληνικά Παιχνίδια: Αρπαστόν


Το αρπαστόν ήταν ένα παιχνίδι σφαίρισης που, κατά πάσα πιθανότητα πήρε την ονομασία του από την αρπαστή, τη σφαίρα με την οποία παιζόταν. Η σφαίρα αυτή ήταν μικρού μεγέθους και μπορούσε να την αρπάξει εύκολα κάποιος.

Παιζόταν ως εξής: Μια ομάδα παιδιών ή εφήβων έριχνε ψηλά τη σφαίρα και ενόσω αυτή έπεφτε, ο παίκτης έπρεπε να την αρπάξει στον αέρα και να την ξαναπετάξει ψηλά.

Οι αντίπαλοι έσπρωχναν ο ένας τον άλλο, έτρεχαν, προσποιούνταν, πηδούσαν όλοι μαζί για να αρπάξουν τη σφαίρα, καταπονούνταν και σήκωναν σύννεφα σκόνης. Λόγω της βιαιότητας που χαρακτήριζε το παιχνίδι ίσως να ανήκε στα «σφαιρομάχια», μια κατηγορία παιχνιδιών που προϋπέθετε σωματική ρώμη και πάλη.

Στην εποχή μας παίζεται ακόμη με την ίδια ονομασία, αρπαστόν ή αρπαστή.

Στην φωτογραφία παραπάνω βλέπουμε Πιθανή αναπαράσταση του παιχνιδιού «αρπαστόν» από ανάγλυφο του 6ου αι. π.Χ. Το γλειπτό βρίσκεται στην Αθήνα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

*από την ιστοσελίδα http://www.ancientgreektoys.gr με διακριτικό τίτλο Αρχαία Ελληνικά Παιχνίδια – Εταιρεία μελέτης αρχαίων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών.

http://eksoapotadontia.weebly.com

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s