Πώς θα είναι οι σχέσεις μας με τη ..Βόρεια Μακεδονία από αύριο. Τι ακριβώς θα συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Γράφει ο Φώτης Μακρίδης

Σήμερα θα κυρωθεί χωρίς πρόβλημα, στην ελληνική Βουλή, από τους έλληνες βουλευτές, η συμφωνία Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς. Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι “κερδίζουμε” το “Βόρεια”, μπροστά από το “Μακεδονία” για τη γείτονα χώρα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέβασε και βίντεο με υποτιθέμενες αλλαγές, όπου η κεντρική ιδέα είναι ότι θα υπάρχει “μία μόνο Μακεδονία”, η ελληνική, ενώ αυτή βόρειά μας, θα είναι η “Βόρεια Μακεδονία” κι όχι σκέτο Μακεδονία, που θα είμαστε μόνο εμείς. Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά δεν θα συμβεί στην πράξη.

Δεδομένου ότι τα γραπτά μένουν, επιχειρώ να δώσω 10 ευδιάκριτα, σαφή, απλουστευμένα παραδείγματα, του πώς, “Μακεδονία” και “Μακεδόνες” θα νοούνται μόνο οι Σκοπιανοί:

1) Κανείς, ποτέ, δεν θα χρησιμοποιήσει τη λέξη “Βόρεια”, παρά μόνο σκέτο Μακεδονία για το κράτος των Σκοπίων. Και σήμερα FYROM λέγεται επίσημα (The former yugoslav repuplic of Macedonia >http://www.un.org/en/member-states/), αλλά πρακτικά όλοι τους λένε Μακεδονία και έτσι ακριβώς θα συνεχίσουν. Δεν “κερδίζουμε” λοιπόν το Βόρεια Μακεδονία, γιατί θα μπει σε ένα κείμενο που δεν θα δει ποτέ, κανείς, θα καταχωνιαστεί και θα ξεχαστεί. Κανείς πολίτης στον πλανήτη δεν διαβάζει το Σύνταγμα των Σκοπίων. Επομένως, όπου σήμερα χρησιμοποιείται το “Μακεδονία” αντί FYROM, θα χρησιμοποιείται το “Μακεδονία” αντί “Βόρεια Μακεδονία”.

2) Κανένας προσδιορισμός στα Σκόπια, που σήμερα έχει το επίθετο “Μακεδονικός” δεν θα αλλάξει. Αλλά πλέον θα είναι νομιμοποιημένος από μας. Για παράδειγμα, η εφημερίδα Νόβα Ματσεντόνια, θα συνεχίσει να λέγεται Νόβα Μακεντόνια και δεν θα γίνει “Νόβα Σεβέρνα (=Βόρεια) Μακεντόνια”. To “μακεδονικό κουκλοθέατρο”, “μακεδονικό” θα συνεχίσει να λέγεται κι όχι “βορειομακεδονικό”.

3) Η google που σήμερα, όταν μπαίνει κανείς από την Ελλάδα και θέλει να μεταφράσει κάτι, αναγράφει τη γλώσσα των Σκοπιανών “Σλαβομακεδονικά”, θα το κάνει “Μακεδονικά”. Φυσικά δεν θα γράφει δίπλα το αστείο μακρυνάρι περί “ομάδας νοτιοσλαβικών γλωσσών”. Αυτό αλλάζει προς το χειρότερο την υφιστάμενη κατάσταση.

4) Αν σε μια συζήτηση με έναν Ισπανό πεις “ο Αριστοτέλης ήταν Μακεδόνας”, ο Ισπανός θα γουρλώσει τα μάτια και θα σου πει “αααα, δεν ήταν Έλληνας;”  Αν πας σε ένα εστιατόριο στη Γερμανία και ο σερβιτόρος σου πει “δεν μιλάτε καλά Γερμανικά, ξένος είστε;” και του πεις “ναι, είμαι από τη Μακεδονία”, θα σου πει “α, έχω πολλούς φίλους στα Σκόπια”.

5) Κάποιοι “μη έλληνες” από τη Φλώρινα, του Ουράνιου Τόξου, θα ζητούν “τη διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας” στα σχολεία. Δεν θα έχουμε καμία δυνατότητα να τους αντιτείνουμε κάτι. Αφού έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχει “μακεδονική γλώσσα”, αυτή με τους κυριλλικούς χαρακτήρες.

6) Αν επισκεφτεί ο Τραμπ ή η Μέι ή ο Πούτιν ή ο Τριντό τα Σκόπια, όταν ξεκινήσουν την ομιλία τους, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πουν “είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στη Βόρεια Μακεδονία”. Στη “Μακεδονία” θα πουν.

7) Σύμφωνα με το ελληνικό Υπ.Εξ. στο κείμενο ερωταπαντήσεων που διένειμε:

“Η ΠΓΔΜ τροποποιεί τους επιθετικούς προσδιορισμούς όλων των κρατικών οργάνων και δημόσιων θεσμών/οργανισμών/οργανώσεων της, καθώς και όσων ιδιωτικών θεσμών/οργανισμών/οργανώσεων επιχορηγούνται από το Κράτος ή έχουν συσταθεί με νόμο, ώστε να ανταποκρίνονται στη σύνθετη ονομασία («της Βορειας Μακεδονίας» και όχι πλέον «μακεδονικός/ή/ό»).”

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι η “Μετεωρολογική υπηρεσία της Μακεδονίας”, πρέπει να ονομαστεί “Μετεωρολογική υπηρεσία της Βόρειας Μακεδονίας”. Όταν στο MRT λένε τον καιρό, δεν θα πουν ούτε μία φορά “ο καιρός σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, θα είναι βροχερός”. Θα λένε πάντα “”ο καιρός σήμερα στη Μακεδονία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής υπηρεσίας της Μακεδονίας, θα είναι βροχερός”.

8) Η επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων, είναι η vlada.mk, ο τίτλος της οποίας είναι “
Bлада на Република Македонија (Μπλάντα να ρεπούμπλικα Μακεντόνια”=Δημοκρατία της Μακεδονίας). Μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η ιστοσελίδα θα συνεχίσει να γράφει ακριβώς το ίδιο και το σπουδαίο είναι ότι παρά την παραβίαση της συμφωνίας, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτε, αφού όπως λέει και το ελληνικό υπ.εξ. κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση του Συντάγματος. Ε και; Δεν προβλέπεται κάτι για να τους υποχρεώσουμε να συμμορφωθούν.

9) Όταν παίζει ποδόσφαιρο στο Μουντιάλ η “Βόρεια Μακεδονία” με την Ελλάδα, θα βλέπουμε στην οθόνη μας MKD- GRE (κι όχι ΝΜK – GRE), ενώ ο Αγγλος σπίκερ για το Euronews δεν θα πει ούτε μία φορά “τη μπάλα έχει ο παίκτης από τη Βόρεια Μακεδονία”. Θα λέει “οι Μακεδόνες πιέζουν τους Έλληνες στο κέντρο, τη μπάλα έχει ο παίκτης από τη Μακεδονία , κόρνερ για τη Μακεδονία …κ.λ.π.”.

10) Όταν έρχεται στη Χαλκιδική ο Σκοπιανός και πάει στην ταβέρνα, θα ρωτάει “μακεδονικό τσίπουρο έχετε;” και θα εννοεί τσίπουρο από το Πρίλεπ κι όχι τη Νάουσα. Τι θα του λέμε; Ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι είναι “μακεδονικό” το τσίπουρο από το Πρίλεπ, αλλά “σκοπιανό”;
Λέει το ελληνικό υπ.εξ. “Αυτό σημαίνει ότι σήματα που έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν αναφορές στην Μακεδονία είναι απολύτως προστατευμένα. 
Η ερώτηση είναι απλή: Αν δεν έχει ήδη κατοχυρωθεί κάτι, θα μπορεί να κατοχυρωθεί ως Μακεδονικό; Μπορώ σαν παραγωγός να κατοχυρώσω “μακεδονικό φυστίκι”; Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Υποχρεώνεται ο Σκοπιανός να αλλάξει το όνομα του προϊόντος του “μακεδονικό γιαούρτι” σε “βορειομακεδονικό γιαούρτι”; ΟΧΙ ! Επομένως, πώς θα ξεχωρίζει ένα “μακεδονικό” προϊόν ότι είναι ελληνικό κι όχι “βορειομακεδονικό”;

Πρακτικά λοιπόν, δεν θα αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο στο όνομα της χώρας αυτής. Όσοι την αποκαλούν σήμερα Μακεδονία, ενώ επισήμως λέγεται FYROM, θα συνεχίσουν να την αποκαλούν Μακεδονία και αύριο που θα λέγεται “North Macedonia”. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ το νέο Συνταγματικό όνομα της χώρας τους, ενώ θα παραβιάζουν συνεχώς όλους τους όρους. Και τότε τι θα κάνουμε εμείς; Θα ψάχνουμε αν ένα έγγραφο της διεύθυνσης Συγκοινωνιών των Σκοπίων προς τον “ΟΑΣΘ” των Σκοπίων, έχει πάνω πάνω τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”; Κι αν δεν τον έχει τι θα κάνουμε; Θα τσεκάρουμε αν όντως άλλαξαν όλες οι σφραγίδες του Βορειομακεδονικού δημοσίου; Ή μήπως πρέπει να λέμε “του μακεδονικού δημοσίου”;

Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο και είναι πολύ πιθανό, κάποιο “συνταγματικό δικαστήριο” της FYROM, να κρίνει αντισυνταγματικές κάποιες αλλαγές σε πρακτικά ζητήματα, όπως συνέβη με τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Αλβανία, ενώ οι Σκοπιανοί θα έχουν κάνει τη δουλειά τους με ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και θα μας γράφουν στα παλιά τους …μακεδονικά παπούτσια.

Φώτης Μακρίδης
makpress, 24/1/2019 …χωρίς να έχουμε δει καν το “αναθεωρημένο Σύνταγμα” των Σκοπίων και με πρόβλεψη ότι οι αλλαγές/προσαρμογές σε “βορειομακεδονικούς” προσδιορισμούς,  θα πραγματοποιηθούν εντός ….πενταετίας ! Στο μεταξύ τα Σκόπια θα έχουν κερδίσει ό,τι θέλουν και μετά …μην τον είδατε, τον Κίτσο το λεβέντη, τον καραμπουζουκλή.

https://makpress.blogspot.com/2019/01/blog-post_750.html

7 thoughts on “Πώς θα είναι οι σχέσεις μας με τη ..Βόρεια Μακεδονία από αύριο. Τι ακριβώς θα συμβεί τα επόμενα χρόνια.”

 1. Μπορεί να βρίζεις τον εαυτό σου τώρα και αυτούς που ψήφισες τον
  κωλοτούμπα τίμιο διαπραγματευτή των 100 δις αυτούς που σου
  έκλεισαν τις τράπεζες αυτούς που σε έσκισαν στους φόρους
  και αυτούς τους υμνητές των ΕΣ ΕΣ που οι σπιούνοι δοσίλογοι
  έκαναν βόλτες με τις κουκούλες στα συλλαλητήρια και κατέδιδαν
  κόσμο στους γερμανούς αυτοί που συνεχίζουν το έργο των
  γερμανοτσολιάδων για τη ν παράδοση της Μακεδονίας στους σκοπιανούς,
  αλλά είναι και ώρα να τους πάρεις την ψήφο σου πίσω να τους τελειώσεις
  με τον ίδιο τρόπου που φώναζαν αυτοί.

  Like

 2. Αφιερωμενο εξαιρετικα στις βαθυστοχαστες αναλυσεις και στους εμπορους ΑΕ Μαριγούλα Μαριγώ κι αν δεν με θες να κι εγώ

  Like

 3. Μα τι λέτε τώρα; Δεν θα γίνει τίποτε απ’ αυτά που γράφει! Θα κουνήσει το δάχτυλο ο Πάκης ο Παυλόπουλος, θα απευθύνει “αυστηρό μήνυμα” που θα λέει “η Βόρεια Μακεδονία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο”, θα τα κάνουν πάνω τους οι Σκοπιανοί και πάλι θρίαμβος.
  Η Συμφωνία έχει την υπογραφή του Παυλόπουλου, δεν θέλουμε άλλες εγγυήσεις!
  Δικαιώνεται ο Πάνος Καμμένος, δικαιώνεται ο Προκόπης Παυλόπουλος, δικαιώνεται ο Αλέξης Τσίπρας και περισσότερο δικαιώνονται οι κουμπάροι (Ολυμπία) για το σανό που μοιράζουν απλόχερα…

  Like

 4. Εξαιρετικός ο Μακρίδης. Αν οι παπατζήδες πολιτικοί τα έλεγαν με τόσο απλά και κατανοητά λόγια, κανείς δεν θα ήταν μπερδεμένος, για το τι ακριβώς είναι η συμφωνία

  Like

 5. Βέβαια υπάρχει και άλλη πλευρά δηλαδή Βόρεια Μακεδονία στο μέλλον Μεγάλη Μακεδονία.
  Σκόπια και Αλβανία Μεγάλη Αλβανία.
  Δηλαδή οι ισχυρότεροι κάνουν διαπραγματεύσεις για δικό τους συμφέρον και οι αδύναμοι
  δέχονται εκβιασμό και δίνουν περισσότερα, κακώς συμβιβασμός.
  Στο δια ταύτα λοιπόν αυτό που κάποιοι άλλοι στο παρελθόν ξεκίνησαν είχε το σκοπό του
  όχι για την εποχή που το δημιούργησαν αλλά για το σήμερα.
  Καλό λοιπόν είναι να βλέπουμε λίγο πέρα από το σήμερα, όταν οι περισσότεροι εν ζωή
  σήμερα δεν θα υπάρχουμε στην ζωή στο μέλλον.
  Η ιστορία να μας διδάσκει, να κάνουμε επεξεργασία των δεδομένων και να λαμβάνουμε πρόληψη.
  Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, τα πολιτικά πρόσωπα έχουν ημερομηνία λήξεως.
  Τα συμφέροντα όμως, οικονομικά συμφέροντα ποτέ μα ποτέ δεν παραγράφονται.
  Παραμονεύουν και την κατάλληλη στιγμή έρχονται στο φως.
  Για όσους θέλουν να λησμονούν πρώτα μας υπέρ χρέωσαν ως χώρα,
  Αμφισβήτησαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
  Υπογράψαμε τα Μνημόνια. Δεχθήκαμε την τρόικα να μας νοικοκυρέψει στα εσωτερικά μας.
  Απολέσαμε την υπερηφάνειά μας ως λαός.
  Εάν – εάν υπήρχε πρόληψη 40 χρόνια πριν δεν θα είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά.
  Εσύ όμως λαέ, εσύ όμως εθνικιστή, εσύ όμως αγωνιστή, εσύ όμως υπέρμαχε έδινες την δική σου ψήφο.
  Αυτό βέβαια το έκανες γιατί δεν είχες καμία ενημέρωση καμία γνώση απλά σου έλεγαν ψέματα.
  Το να φυλάξεις Θερμοπύλες είναι καθημερινό- είναι διαχρονικό- είναι παντοτινό είναι καθήκον
  και χρέος του λαού της κάθε χώρας.
  Ας μάθουμε λοιπόν να αγαπάμε την δική μας χώρα και να φροντίζουμε για την ζωή μας μέσα σε αυτή.

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s