olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Αpp που ελέγχει την αναπνοή σώζει ζωές

Posted by IGOR on January 11, 2019


Κάθε μέρα στις ΗΠΑ πεθαίνουν πάνω από 100 άνθρωποι από υπερβολική δόση οπιοειδών. Μια εφαρμογή που μετρά σφυγμούς και στέλνει SOS για τη ζωή εξαρτημένων ατόμων μπορεί να είναι σωτήρια και σε πολλές περιπτώσεις ασθενών.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 90 η χρήση αναλγητικών που περιέχουν οξυκωδόνη, φαιντανύλη ή συναφείς ουσίες έχει αυξηθεί δραματικά στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Και τα δύο φάρμακα εγκρίθηκαν την ίδια περίοδο για ιατρική χρήση, όπως για τη θεραπεία έντονων πόνων, πχ. στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο τα οπιοειδή είναι εξαιρετικά εθιστικά και μοιάζουν πολύ με τη συγγενή τους ναρκωτική ουσία, την ηρωίνη. Η ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των αναλγητικών φαρμάκων είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την αύξηση των τοξικομανών όπως και των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών στις ΗΠΑ. Εκεί το 2002 περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από υπερβολική δόση οπιοειδών. Έκτοτε ο αριθμός τους έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, η φαιντανύλη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και πιο θανατηφόρα από την ηρωίνη, ακόμη και σε πολύ χαμηλότερες δόσεις.

Χορήγηση ναξολόνης μέσω app

H διαδικασία απόσυρσης φαρμάκων από την αμερικανική αγορά είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Έτσι οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ δοκιμάζουν μια άλλη οδό. Το «κλειδί» που εξουδερώνει τα οπιοειδή είναι η ουσία ναλοξόνη. Αυτή μπορεί να χορηγηθεί ως ρινικό σπρέι και να σώσει τη ζωή ασθενών. Από την υπερβολική δόση οπιοειδών, ο ρυθμός αναπνοής επιβραδύνεται, μέχρις ότου η αναπνοή να διακοπεί τελείως. Η ναλοξόνη είναι αυτή που μπλοκάρει τους υποδοχείς των οπιοειδών ουσιών στο αίμα, καθιστώντας τα ανενεργά. Η αναπνοή μπορεί έτσι χάρη στη ναξολόνη να σταθεροποιηθεί και ο ασθενής να σωθεί. Ωστόσο αυτό επιτυγχάνεται μόνο εάν η συγκεκριμένη ουσία χορηγηθεί εγκαίρως.

Μετά από διαγωνισμό του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων το 2016, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας παρουσίασε μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητά, που λειτουργεί ως αισθητήρας αναπνοής και συνδέεται με το στήθος του ασθενούς που χρησιμοποιεί οπιοειδή. Η εφαρμογή ανιχνεύει πότε η αναπνοή τείνει να κοπεί και τότε εκπέμπει συναγερμό, δίνει οδηγίες για πρώτες βοήθειες στον ασθενή και συγχρόνως εκπέμπει σήμα SOS σε αρμόδιους για τη χορήγηση της ναξολόνης. Μαζί με τα ασθενοφόρα νοσοκομείων και ειδικά ταξί που λειτουργούν με κλήσεις μέσω app μπορούν να σπεύσουν για άμεση βοήθεια.

Εξέλιξη της εφαρμογής και νέες χρήσεις της

Στο μεταξύ μια ομάδα ερευνητών πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σιάτλ έχει πάει την καινοτόμα εφαρμογή ένα βήμα παραπέρα. Χάρη σε ένα σύστημα σόναρ η εφαρμογή δεν πρέπει πια να έρχεται σε άμεση επαφή με το στήθος του ασθενούς που λαμβάνει οπιοειδή αλλά μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση έως και ενός μέτρου, καταγράφοντας ανεπαίσθητους ήχους που σχετίζονται με την κίνηση του θώρακα καθώς ο οργανισμός αναπνέει. Αυτές οι συνήθεις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος καθώς αναπνέει καταγράφονται από τη βελτιωμένη εφαρμογή, που τις μετατρέπει σε μια εικονική καμπύλη. Η ίδια εφαρμογή μπορεί επίσης να εντοπίσει και να διακρίνει τις αναπνοές περισσότερων ατόμων ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine η εφαρμογή εντοπίζει σωστά την επιβράδυνση της αναπνοής σε ποσοστό 90%. Ενδιαφέρον έχει μάλιστα ότι τα σχετικά πειράματα διεξήχθησαν στο χειρουργείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Σιάτλ σε ασθενείς που υποβάλλονταν σε αναισθησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναπνοή των ασθενών που υποβάλλονται σε γενική αναισθησία πριν από μια χειρουργική επέμβαση είναι παρόμοια με αυτή των τοξικομανών που έχουν πάρει υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών. Και στις δύο περιπτώσεις η εφαρμογή μπορεί να ανιχνεύσει την επιβράδυνση της αναπνοής σε πρώιμο στάδιο και να καλέσει συναγερμό έγκαιρα, προλαμβάνοντας ενδεχόμενη ανακοπή.

dw

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: