olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Σκόπια: Τα τρία αιτήματα των Ελλήνων στην Κοινή Επιτροπή Αναθεώρησης σχολικών Βιβλίων. Έξω τα μακεδονικά σύμβολα, οι χάρτες και ο αλυτρωτισμός.

Posted by olympiada on January 10, 2019

Η πρώτη συνεδρίαση της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων από την πΓΔΜ και την Ελλάδα σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη και πέρασε σε θετικό κλίμα.


Ελληνικές διπλωματικές πηγές λένε ότι οι εμπειρογνώμονες των Σκοπίων με επικεφαλής τον πρώην πρέσβη Γκάμπερ, «ήταν μέσα στο κλίμα που είχε καθορισθεί  από την υπογραφή της Συμφωνίας των δύο κρατών και σαφώς υποχρεώνει τις χώρες να μην έχουν αλυτρωτικές και ρεβιζιονιστικές φιλοδοξίες στα βιβλία».


Η δεύτερη συνάντηση θα διεξαχθεί αυτόν το μήνα στα Σκόπια και, ήδη, από την πρώτη συνάντηση μετά την έγκριση της Επιτροπής για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της, η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι τρία ζητήματα.


Πρώτο.
 Το κάθε μέρος θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι οδηγίες που θα δοθούν σε δασκάλους και καθηγητές που θα διδάσκουν στη νέα σχολική χρονιά να είναι τέτοιες  που και αν ακόμη δεν (προλάβουν) να διορθωθούν τα βιβλία, να μην διδάσκεται υλικό που περιέχει αλυτρωτισμό και ρεβιζιονισμό.


Δεύτερον.
 Από τα βιβλία της πΓΔΜ να σβηστούν τα αρχαία ελληνικά σύμβολα που υπάρχουν ή τα σύμβολα του αρχαίου μακεδονικού ελληνισμού, τα οποία λόγω της οπτικής επαφής και του τρόπου που παρουσιάζονται επηρεάζουν τα παιδιά.


Τρίτον. 
Να αφαιρεθούν οι χάρτες, που αποτελούν το πιο ορατό σημείο αλυτρωτισμού, οι χάρτες που περιγράφουν τη λεγόμενη «Μεγάλη Μακεδονία».
Αυτά είναι τα τρία κύρια σημεία των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς για τα σχολικά βιβλία της πΓΔΜ.


Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πΓΔΜ δεν είχε συγκεκριμένα αιτήματα για  τους  Έλληνες συναδέλφους τους «όπως αλυτρωτισμός στα ελληνικά βιβλία, γιατί αυτό  δεν  νοείται σε ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει, δηλαδή,  τέτοιες ιδέες στα σχολικά βιβλία».


Η πόλη Μοναστήρι των Σκοπίων να λέγεται Μπίτολα


Ελληνικές διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της MIA στην Αθήνα, τονίζουν ότι χάρτες πρέπει να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες, έτσι, για παράδειγμα, που μέχρι τώρα από τους Έλληνες, η Μπίτολα γραφόταν ως Μοναστήρι ή η βουλγαρική πόλη Πλοβντίβ (Φιλιππούπολη) να μην γράφεται από τους Έλληνες ως Φιλιππούπολη.


Ο στόχος, σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, είναι ο απεγκλωβισμός των σχολικών βιβλίων από το επόμενο έτος από τον αλυτρωτισμό. 

Λένε, ακόμη, ότι αν και δεν αναφέρεται το συγκεκριμένο μέτρο στη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο εμπεριέχονται στα κεφάλαια για την ένταξη στην Ένωση, όπως γράφει το σλαβικό κείμενο των Σκοπίων.


novatv.mk


4 Responses to “Σκόπια: Τα τρία αιτήματα των Ελλήνων στην Κοινή Επιτροπή Αναθεώρησης σχολικών Βιβλίων. Έξω τα μακεδονικά σύμβολα, οι χάρτες και ο αλυτρωτισμός.”

 1. ΜΠΟΥΛΗΣ said

  υδφγ

  απαντώ στον Παναγιώτατο, ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα είμαστε η εγγύηση ώστε κανένας #Σαμαράς, κανένας #Βενιζέλος, αλλά και κανένας #Τσίπρας να διαπραγματευτεί το όνομα της Μακεδονίας”

  Like

 2. ΜΠΟΥΛΗΣ said

  χα χα χα

  Like

 3. ΜΑΧΗΤΗΣ said

  μηπωςε…ψαχνουν ολοι για…λαλακες?

  δηλαδη..αν τα βγαλουν τωρα…

  και..οριστικοποιηθουν αι…υπογραφαι…

  ειναι δυσκολο να ..επανεκδοσουν τα παλαια ..αλυτρωτικα?

  θα τους κανουμε μετα….ντα-ντα???

  απορια …1η…

  γιατι επιμενουν τοσο στο να υπαρχει Μακεδονια..

  την ωρα που..μεχρι προχθες επι αιωνες ειναι σλαυοι????????

  2η….

  γιατι…εμεις να τους χαρισουμε…την Ισςτορια μας και τους προγονους μας

  χωρις συμφερον?

  αυτοι κερδιζουν…εμεις…δωριζουμε..

  και ..οχι εμεις

  αλλα ενας ..πολιτικος!

  που…μνπορει να υποκρυπτει…πολλα…αυτους τους καιρους!

  τετοια θεματα λυνονται

  μονο με την ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ…

  κοινως…δημοψηφισματα!

  Τα εθνικα θεματα

  δεν τα λυνει η καθε κυβερνηση ..περαστικη….του ..18%…

  χωρις απο πριν ψηφιστει

  να εχει θεσει τετοιο θεμα!

  Ξαφνικο…χωρις αιτια…και με χασιμο…

  μαλλον….θα εχει συνεχεια στο μελλον!

  Like

 4. βασιλης said

  μαλιστα…………..μα δεν εχει σημασια αν θα βαλετε επιτροπες τυπου να τα μαγειρεψουμε ετσι ωστε να φανουν δηθεν δικαια………….σημασια εχει το αποτελεσμα……….και το αποτελεσμα θα ειναι παρα παρα πολυ κακο για την ελλαδα………………………………….και επειδη ολυμπιαδα εισαι και τενεκες ξεγανωτος …..στην φιλιππουπολη στο κεντρικο πεζοδρομο εχει και μια μαρμαρινη πλακα ισα με την βοηδοκεφαλα σου……που γραφει………..
  ελευθερια η θανατος……….ειναι λιγα μετρα απ τα δικαστηρια…………….

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: