olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

“Πρέσπες και Δίκαιο της Θάλασσας” του Νίκου Τοπούζη

Posted by netakias.com on January 9, 2019

image007

Προσωπική μου γνώμη πως μας συμφέρει η συνέχιση του κρατιδίου των Σκοπίων. Με τις σωστές πολιτικές από εδώ και πέρα, μπορεί να αποτελέσει ασφαλές σωσίβιο για τα βόρεια σύνορα μας, αλλά και συνδετικό εδαφικό κρίκο με την Σερβία.

Κάθε συμφωνία μεταξύ ενός ισχυρού (Ελλάδα) και ανίσχυρου (ΠΓΔΜ) πολυπολιτισμού και αμφιβόλου βιωσιμότητας κράτους οφείλει να έχει ως προτεραιότητα την οικονομική ανάπτυξη του δευτέρου, ως κορυφαίο σταθεροποιητικό παράγοντα για ολόκληρη την περιοχή.

Η μοναδική πηγή οικονομικής ανάπτυξης των Σκοπίων είναι η πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονικης, εφόσον βέβαια η Ελλάδα λάβει τα απαραίτητα ανταλλάγματα. Αλλά ας το δούμε από τη πλευρά των Σκοπίων και από τη πλευρά όσων Ελλήνων υποστηρίζουν την ανοησία των Πρεσπών (επειδή είναι προφανές πως εγώ είμαι αντίθετος).

Ακόμη και από αυτή την οπτική όμως, οι Πρέσπες δεν το διασφαλίζει ούτε αυτό, καθώς αφήνει την οικονομική βιωσιμότητα της ΠΓΔΜ στο έλεος των συγκυριών. Αναφέρομαι στο αστείο άρθρο 13 που αναφέρει για Δίκαιο της Θάλασσας και περίκλειστα κράτη.

Ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές διεθνών σχέσεων γνωρίζουν πως το Δίκαιο της Θάλλασας είναι πρόσφατα θεσμοθετημένο Δίκαιο και είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο ανάλογα με αποφάσεις της Χάγης στην οποία προσφεύγουν ολοένα και περισσότερα κράτη.

Είναι πραγματικά σαν ένα αναρριχώμενο φυτό που ποτέ δε μπορείς να προβλέψεις προς τα που θα φυτρώσει! Και (ω τι σύμπτωση!) ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις των Πρεσπών διεξαγόταν δικαστική διαμάχη περίκλειστου κράτους, της Βολιβίας, απέναντι στη Χιλή για δικαιώματα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μια παλιά διαμάχη (η βόρεια Χιλή είναι ουσιαστικά κομμάτι της Βολιβίας και του νοτίου Περού) που έχει περάσει από πολλές διαπραγματεύσεις και συνθήκες. Φανταστείτε το αποτέλεσμα. Το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης δικαίωσε πλήρως τη Χιλή και δεν την υποχρεώνει ούτε καν να διαπραγματευτεί περαιτέρω τη παραχώρηση δικαιωμάτων στη Βολιβία για πρόσβαση στη θάλασσα.

Αν η Ελλάδα εφαρμόσει απλώς το δεδικασμένο, τα Σκόπια χάνουν κάθε ευκαιρία για πρόσβαση στο Αιγαίο! Ο οικονομικός τους μαρασμός είναι δεδομένος και οι ημέρες τους ως κρατική υπόσταση μετρημένες.

Με άλλα λόγια, η ανοησία των Πρεσπών ούτε την επιβίωση της ΠΓΔΜ δεν εξασφαλίζει καν! Επισυνάπτω την είδηση αλλά και την απόφαση Χάγης στο Βολιβία-Χιλή

Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Δικαστηρίου:

“THE COURT, (1) By twelve votes to three, Finds that the Republic of Chile did not undertake a legal obligation to negotiate a sovereign access to the Pacific Ocean for the Plurinational State of Bolivia;”

Είμαι εναντίον των Πρεσπών αλλά υπέρ της, επιτέλους, λύσης του Σκοπιανού. Μια λύση όμως που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδος και θα έχει χειροπιαστά οφέλη για την Πατρίδα και τον Λαό μας. Η πρόσφατη συμφωνία που έφερε ο κ.Κοτζιάς είναι τόσο πρόχειρη που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής γελάει με το άρθρο 13. Αν ψηφιστεί τελικά η ανοησία των Πρεσπών και ξεκινήσει η εφαρμογή της, θα επιφέρει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη ΠΓΔΜ. Προβλήματα που, όπως είδαμε παραπάνω, θα φέρουν το κρατίδιο στα βόρεια σύνορα μας στο χείλος της καταστροφής.

11 Responses to ““Πρέσπες και Δίκαιο της Θάλασσας” του Νίκου Τοπούζη”

 1. Germa said

  Την πρόσβαση στο λιμάνι την έχει από την ενδιάμεση συμφωνία, δηλ. εδώ και δεκαετίες. Από τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα θα είναι η μεγαλύτερη κερδισμένη.

  Like

  • Σ.Σ. said

   Όπως και το όνομα Μακεδονία (σκέτο), αν θυμάστε καλά, που δέχονταν η Ελλάδα για δεκαετίες, άσχετα αν δεν είχε κρατική οντότητα αυτό το … μόρφωμα!
   Ακόμη θυμάμαι στους χάρτες των βιβλίων της “εθνοσωτηρίου”, πάνω απο την Ελλάδα να υπάρχει γραμμένο με κεφαλαία το … MACEDONIA σε περιχαρακωμένο πλαίσιο!
   Πάντα υπήρχαν σκοπιμότητες, και τώρα το ίδιο γίνεται!
   Θα μας τα πάρουν που θα μας τα πάρουν οι Γερμανοί, τουλάχιστον να μην τα πάρουν τζάμπα!
   Άς πουλήσουμε ακριβά αυτή τη φορά (γερμανικές επανορθώσεις, ασφάλεια στα ανατολικά σύνορα, κλπ)!

   Like

   • στον πάγκο τα συριζαύγουλα said

    Μακεδονία σκέτο που λες το λένε οι συριζαίοι προδότες και νευριάζουν όταν οι άλλοι τους λένε σκοπιανούς και λένε , μην τους λέτε σκοπιανούς Μακεδονία είναι.
    Τα σύνορα μας μόλις σας διώξουμε θα τα βρούμε μόνοι μας και στα σκόπια και με αλβανούς και αιγαίο με τούρκους που εσείς στο αιγαίο δεν έχετε σύνορα.
    Και τώρα που θα σας στείλουμε στον πάγκο και στα ειδικά ξαναθυμηθήκατε τις αποζημιώσεις που είχατε χωνέψει τόσο καιρό με το ξεπούλημα και τα εκατομμύρια του σόρος του κολλητού σας.

    Like

   • Στον πάγκο έρχονται ειδικά. said

    Μακεδονία σκέτο που λες το λένε οι συριζαίοι προδότες και νευριάζουν όταν οι άλλοι τους λένε σκοπιανούς και λένε , μην τους λέτε σκοπιανούς Μακεδονία είναι.
    Τα σύνορα μας μόλις σας διώξουμε θα τα βρούμε μόνοι μας και στα σκόπια και με αλβανούς και αιγαίο με τούρκους που εσείς στο αιγαίο δεν έχετε σύνορα.
    Και τώρα που θα σας στείλουμε στον πάγκο και στα ειδικά ξαναθυμηθήκατε τις αποζημιώσεις που είχατε χωνέψει τόσο καιρό με το ξεπούλημα και τα εκατομμύρια του σόρος του κολλητού σας.

    Like

  • Μάλλον δεν διαβάσατε το άρθρο… Ή δεν γνωρίζετε πως οι δικαστικές αποφάσεις υπερέχουν των διακρατικών συμφωνιών.

   Like

   • βασιλης said

    μαλλον δεν στεκεις καλα στα μυαλα σου ειτε εισαι αγαθιαρης……………….το δικαιο του ισχυρου υπερεχει και απ τις δικαστικες αποφασεις και απ τις διακρατικες συμφωνιες…..και οι οι ισχυροι ειναι οι κηδεμονες των σκοπιων…οι αμερικανοι και οι γερμανοι…

    Like

   • Με αγιαστούρες και κυριλέ υφάκι, άντε και με 2 αναφορές στη Καθημερινή, δε το σώζεις said

    Τοπούζη έχεις βάλει 5 αγιαστούρες και πατρονάρεις και ένα υφάκι κυριλέ μόνο για να πείσεις τους πρώην σανοφάγους των ΑΝΕΛ ότι ο τελειωμένος χοντρός έχει δίκιο. Όσο και στις κωλοτούμπες του.

    Μην εκτίθεσαι άλλο.

    Καμμένε δε σε σώζει από το φτύσιμο όσων σε ψήφισαν ούτε το Βατικανό ούτε το Φανάρι.

    Όχι μόνο έχεις τελειώσει αλλά τελείωσες και ως τιτάνιος προδότης του Έθνους.

    Like

 2. anast said

  ΑΠΟ 5ΑΠ

  ΧρισΠα

  η συνθήκη του Βουκουρεστίου η οποία είναι ακόμα σε ισχύ, όπως και το Πρωτόκολλο Αθηνών του 1913 λειτουργούν Απαγορευτικά για την δημιουργία Κράτους των Σκοπίων
  διαβάστε και τά παρακάτω
  1. Κανένα κράτος που θα παρεμβληθεί μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας, δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένα τα (αυθαίρετα) σύνορά του, εάν δεν τα προσυπογράψει-αναγνωρίσει επίσημη διμερής Ελληνο-Σερβική Επιτροπή! Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει τα Σκόπια να δώσουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα και να υπογραφεί τουλάχιστοντριμερής νέα Συνθήκη (Ελλάδας, Σερβίας, Σκοπίων). Ευνόητο είναι ότι ένας από τους όρους θα είναι η προκαταβολική πλήρης, οριστική και αμετάκλητη εγκατάλειψη του όρου “Μακεδονία” και των παραγώγων και άλλα…
  Βάση των παραπάνω Πρωτοκόλλων, Συμφωνιών και Πρακτικών, Ελλάδα και Σερβία έχουν έννομο συμφέρον να καθορίσουν όχι μόνο το Όνομα, αλλά και τα Σύνορα του ενδιάμεσου κράτους, εάν αποφασίσουν τελικά θετικά για την ύπαρξή του! Και θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο, μόνο από την στιγμή που το ενδιάμεσο κράτος δεν δημιουργεί προβλήματα σε κανένα από τα δύο κύρια κράτη! Δηλαδή Ελλάδα και Σερβία έχουν έννομο συμφέρον να απαιτήσουν όχι μόνο ουδέτερη μη βλαπτική προς αυτές Ονομασία (κανένα Όνομα που να περιλαμβάνει τους όρους “Μακεδονία” ή “Σερβία”), αλλά και τροποποίηση των Συνόρων, τροποποίηση του Συντάγματος, ελεύθερο διάδρομο-ζώνη Ελλάδας Σερβίας, μέτρα για την Ελληνική και Σερβική Μειονότητα, Εκπαιδευτικά, Εκκλησιαστικά και άλλα πολλά θέματα.
  2ον: Τα Σκόπια δεν έχουν ούτε νόμιμο Όνομα, ούτε νόμιμα Σύνορα, καθώς αυτά είναι αποτέλεσμα και κεκτημένο του Ελληνικού και Σερβικού Στρατού το 1913!
  3ον: Υπάρχει μείζον θέμα Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και Αλύτρωτης, αιώνια Ελληνικής, Βόρειας Μακεδονίας, όπου διαβιούν σχεδόν 300.000 Έλληνες! Διότι η Ελλάδα σεβάστηκε την κοινή γραμμή των συνόρων με τη Σερβία, λόγω της Ελληνο-Σερβικής Συμφωνίας του 1913, παρότι μεγάλοι ελληνικοί πληθυσμοί ζούσαν και ζουν επί αιώνες εκεί! Με την έκλειψη της Σερβίας και την απόσυρση του Σερβικού Στρατού, παύει να ισχύει και η Συμφωνία των Συνόρων! Η Ελλάς επομένως έχει και θα αιτηθεί ανυποχώρητα δικαιώματα επί Αχρίδας, Μοναστηρίου και περιχώρων,Κιτσέβου, Κρουσόβου, Πριλάπου (Περλεπές) Καβάρντατσι, Στρώμνιτσας, Γευγελής!
  Εχει κι άλλα αλλά θα καταστεί σεντόνι Είπατε τίποτε επ αυτού??

  Like

 3. pikos said

  Γελοιοι προδοτες ξεφτελ!!!
  Εκει που χεζατε ολημερις, γλειφετε για λιγα φραγκα πουτανακια

  Like

 4. […] Δεύτερος είναι καθαρά πρακτικός από την πλευρά των ίδιων των Σκοπιανών αλλά και των Ελλήνων υποστηρικτών των Πρεσπών. Είναι σημαντικό σε έναν διάλογο, σε μια διαπραγμάτευση να μπορείς να βλέπεις και από την οπτική της αντίθετης πλευράς. Η ανοησία των Πρεσπών ανοίγει επικίνδυνα νομικά μονοπάτια αποκλεισμού των Σκοπίων από τη θαλάσσια πρόσβαση, άρα οικονομική καταστροφή και σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας του κρατιδίου: https://olympia.gr/2019/01/09/niktop/?fbclid=IwAR14prTER5p7Z-nyK7g1ek2yJuf_73v-JbxYx_CgmD-La3gUplGsw… […]

  Like

 5. Adonis papayiannakis said

  Και ποιος σου είπε αυτή θα πάνε με αυτή την οδό να κατέβουν στη θάλασσα ο καθένας σας λέει ότι του κατέβει με τη Χιλή και την Βολιβία δεν το καταλαβαίνετε ότι αυτή θα διεκδικήσουν Αιγαίο αργότερα φωστήρες πολιτικοί αναλυτές γίνατε όλοι σας

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: