Πόσο σημαντική είναι η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης;


Η Κίνα έχει φτάσει στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που είναι μόνιμα αόρατη από τη Γη. Ο Κινεζικός πύραυλος περιλαμβάνει μια στατική άκατο και ένα μικρό ρόβερ, ενώ πολλά από τα επιστημονικά όργανα που μεταφέρει είναι ευρωπαϊκής κατασκευής. Ο δημοσιογράφος του Euronews Τζέρεμι Γουίλκς μας εξηγεί γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό, αφού μέχρι σήμερα όλες οι αποστολές αμερικανικές και ρωσικές είχαν γίνει μόνο στην μπροστινή πλευρά της Σελήνης.

«Κανείς δεν έχει πάει μέχρι τώρα στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Είναι διαφορετική από την μεριά που βλέπουμε, διαφορετική από πλευράς μετάλλων που βρίσκονται εκεί. Το περιβάλλον της ακτινοβολίας είναι διαφορετικό, υπάρχει γερμανική συσκευή για αυτό το λόγο στο σκάφος. Επίσης θα κάνουν και ένα περίεργο πείραμα με σπόρους πατάτας και αυγά μεταξοσκώληκα μέσα σε ελεγχόμενο περιβάλλον για να δουν αν μπορούν να αναπτυχθούν και να αρχίσουν κάποιο βιότοπο μέσα σε αυτό το δοχείο».

Οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει από ψηλά έχουν δείξει ότι η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης έχει παχύτερο και μεγαλύτερης ηλικίας φλοιό και περισσότερους βαθύτερους κρατήρες.

«Προχωρώντας έχουν όλο και περισσότερες αποστολές για να φέρουν πίσω δείγματα και έχουν σχέδια για επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης, ακόμα και τη δημιουργία κάποιας βάσης σε αυτό το μέρος τη Σελήνης, ώστε να προχωρήσουν σε επιστημονικά πειράματα».

Απώτερος στόχος της Κίνας είναι να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι έως το τέλος της δεκαετίας του 2030.

euronews

One thought on “Πόσο σημαντική είναι η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης;”

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s