Έρχεται το εντυπωσιακό «Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι» – Το πρώτο μεγάλο αστρονομικό γεγονός του 2019


Σε λίγες ημέρες έρχεται το πρώτο εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο της νέας χρονιάς, το «Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι». Το φαινόμενο θα λάβει χώρα στις 20 προς 21 Ιανουαρίου και θα είναι ορατό, εφόσον ο καθαρός ουρανός το επιτρέψει, από σχεδόν τον μισό πλανήτη.

Η παρατήρηση του θα είναι κυρίως ορατή από τους κατοίκους της Αμερικής και μερικώς στη Δυτική και ανατολική Ευρώπη. Το φαινόμενο θα έχει διάρκεια περίπου 3,5 ώρες.

Οι αποχρώσεις του φεγγαριού προκαλούνται από τη διάσπαση και τη διάθλαση του ηλιακού φωτός μέσω της ατμόσφαιράς μας, καθώς η Σελήνη διέρχεται από τη σκιά της Γης κατά τη διάρκεια μιας συνολικής σεληνιακής έκλειψης. Αν και εντυπωσιακό, το φαινόμενο δεν είναι τόσο σπάνιο καθώς κατά μέσο όρο συμβαίνουν 3-5 τέτοιες εκλείψεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τούτου λεχθέντος, αυτή δεν είναι απλώς μια έκλειψη.

Ο λαμπερός σύντροφος του πλανήτη μας τον Ιανουάριο θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή το φεγγάρι θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο του στην τροχιά της Γης. Αυτό που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό το φαινόμενο αυτό είναι πως αυτή θα είναι η τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη στον ουρανό της Γης μέχρι τις 26 Μαΐου 2021.

Η ονομασία «ματωμένο φεγγάρι» προφανώς και δεν είναι επιστημονική, αλλά όντας αρκετά συναρπαστική έχει διατηρηθεί. Μερικοί αρχαίοι πολιτισμοί θεωρούσαν μια ολική σεληνιακή έκλειψη ως δυσοίωνο γεγονός. Σήμερα, αυτό το ουράνιο φαινόμενο δημιουργεί ενθουσιασμό στους λάτρεις της αστρονομίας.

Πηγή: http://www.lifo.gr

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s