Πάνος Καμμένος: Ο ΥΕΘΑ συνομίλησε με τον Αμερικανό Υποδιοικητή της USSOCOM

CE15E7DF-5468-446E-8EC6-39A010A2C988Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δέχτηκε στο γραφείο του τον Υποδιοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) Αντιναύαρχο Timothy Szymanski και τον Διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (SOCEUR) Αντιστράτηγο Kirk Smith.

Μαζί τους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που έχουν να κάνουν με την αποστολή και τη συνεργασία των αντίστοιχων ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων.

Ακόμη και ο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε στο γραφείο του, με τον Υποδιοικητή  της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (Deputy Commander of Special OperationsCommandSOCOM), Vice Admiral Tim Szymanski, και τον Διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (Commander of SpecialOperations Command EuropeSOCEUR), Major General Kirk Smith.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt.

USSOCOM

Η ίδρυση της USSOCOM έχει τις ρίζες της στον απόηχο της αποτυχημένης Επιχείρησης “Eagle Claw”, η οποία είχε στόχο την απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1980.

Η Διοίκηση ενεργοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 1987 και ξεκίνησε επιχειρήσεις με πρώτη την επιχείρηση εισβολής στο Παναμά το 1989.

Σήμερα η USSOCOM πραγματοποιεί κεκαλυμμένες επιχειρήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται η Άμεση Επέμβαση (Direct Action), η Ειδική Αναγνώριση (Special Reconnaissance), Αντιτρομοκρατικές Επιχειρήσεις (Counter-Terrorism), Επιχειρήσεις σταθεροποίησης και εσωτερικής ασφάλειας σε συμμαχικές χώρες (Foreign Internal Defense), Ανορθόδοξο Πόλεμο (Unconventional Warfare), Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (Psychological Warfare), Επιχειρήσεις Επηρεασμού τοπικού πληθυσμού (Civil Affairs) και Επιχειρήσεις Καταστολής Ναρκωτικών (Counter-Narcotics).

Κάθε Κλάδος της USSOCOM είναι εξειδικευμένος σε συγκεκριμένες μορφές επιχειρήσεων, τις οποίες διεξάγει αυτόνομα.

Όταν όμως υπάρχει συγκεκριμένη επιχειρησιακή απαίτηση, τότε γίνεται συνδυασμός δυνάμεων από διαφορετικούς Κλάδους που συνεργάζονται για την επίτευξη της αποστολής.

Στην περίπτωση αυτή η USSOCOM αναλαμβάνει την επιχειρησιακή διοίκηση της επιχείρησης -σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις- όπου οι συνηθισμένες αποστολές ελέγχονται ανεξάρτητα από τη Διοίκηση κάθε Κλάδου.

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s