Κρύβει τους λογαριασμούς του ο Παπαντωνίου και τον καλύπτουν οι ελβετοί!


Στη δικαστική συνδρομή την οποία έχει αιτηθεί η Ελλάδα στην περίπτωση του Γ. Παπαντωνίου και την νέα τροπή που μπορεί να έχει λόγω μιας άλλης, θετικής, απόφασης για φορολογική συνδρομή, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει την πρώτη, αναφέρεται σε άρθρο της η ελβετική εφημερίδα Νeue Zuericher Zeitung.

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

«Σε περίπτωση αίτησης για παροχή δικαστικής συνδρομής από αλλοδαπούς, η Ελβετία δεν παρέχει πληροφορίες εάν οι αιτήσεις βασίζονται σε κλεμμένα δεδομένα: αυτό επιβεβαιώθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικαιοσύνης με εγκύκλιο το 2014. Το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Μπελιντσόνα / Bellinzona επιβεβαίωσε αυτή τη νομική πρακτική με απόφαση της 17ης Ιουλίου 2018. Στην περίπτωση αυτή επρόκειτο για ένα αίτημα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών, οι οποίες διενεργούν έρευνες κατά πρώην υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων λόγω υπονοιών για ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζονται με συμφωνίες αγοράς όπλων.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταξύ άλλων και ο πρώην Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Άμυνας κ. Γιάννης Παπαντωνίου, ο οποίος έχει ήδη στην πλάτη του μια καταδίκη για φορολογικά αδικήματα και τώρα θεωρείται ύποπτος για διαφθορά. Τον Οκτώβριο τέθηκε μάλιστα υπό προσωρινή κράτηση.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικής του θητείας, ένας από τους συμβούλους του έκανε τρεις καταβολές συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό της συζύγου του Έλληνα πρώην υπουργού στην τράπεζα HSBC της Γενεύης. Σύμφωνα με τις υπόνοιες των Ελλήνων Εισαγγελέων, αυτές οι καταβολές σχετίζονται με τις φερόμενες ως περιπτώσεις δωροδοκίας. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας διέταξε την παράδοση των αιτουμένων στοιχείων τον Νοέμβριο του 2017, αλλά ο πρώην σύμβουλος του Υπουργού κατέθεσε ένσταση στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η σύζυγος του τότε υπουργού και ο σύμβουλός του ήταν στη λίστα «Lagarde». Ο κατάλογος αυτός, τον οποίο η Ελλάδα είχε λάβει από τη Γαλλίδα, πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, περιελάμβανε περίπου 2.000 Έλληνες οι οποίοι φέρονται ως φοροφυγάδες με πελατειακή σχέση με την HSBC της Γενεύης, των οποίων τα στοιχεία ήταν μέρος του κλεμμένου από τον Ερβέ Φαλτσιανί (πρώην υπαλλήλου της HSBC) αρχείου. Ο κατάλογος είχε προκαλέσει αναταραχή στην Ελλάδα και δημιούργησε ένα πολιτικό σκάνδαλο.

Σύμφωνα με το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικαιοσύνης και ο Γενική Εισαγγελία δεν μπόρεσαν ούτε να αποδείξουν, ούτε να καταστήσουν αξιόπιστο ότι το αίτημα της Αθήνας για δικαστική συνδρομή βασίστηκε σε πληροφορίες, εκτός από εκείνες της λίστας Λαγκάρντ. Έτσι, η Ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία «αρνήθηκε» να συμμορφωθεί με το δικαστικό αίτημα για αποσαφήνιση της σχέσης μεταξύ της λίστας Λαγκάρντ και του αιτήματος για νομική συνδρομή.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο, είναι προφανές ότι ένα κράτος επιτρέπεται να αρνηθεί να συνεργαστεί εάν η αίτηση για δικαστική συνδρομή βασίζεται σε πληροφορίες που αποκτήθηκαν κατά παράβαση του νόμου του. Το δικαστήριο βασίστηκε ιδίως στη θεωρία και στην πρακτική της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικαιοσύνης καθώς και στη νομολογία του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου σχετικά με την παροχή βοήθειας σε θέματα αμοιβαίας φορολογικής συνδρομής.

Kατά ειρωνικό τρόπο, την ίδια μέρα που το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο αποφάνθηκε για την υπόθεση της Ελλάδας, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο εξέδιδε απόφαση για χαλάρωση των προϋποθέσεων της παροχής φορολογικής συνδρομής. Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι εάν αυτή η απόφαση θα είχε οδηγήσει ή θα οδηγήσει σε αντίστοιχη χαλάρωση της παροχής δικαστικής συνδρομής.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικαιοσύνης κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου της Μπελιντσόνα (Bellinzona), αλλά απερρίφθη. Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τον Νοέμβριο να μην υπεισέλθει στην ουσία της ένστασης, δεδομένου ότι η διαδικασία παροχής νομικής συνδρομής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία θα πρέπει να λάβει τώρα μια νέα -τελική- απόφαση λόγω της δικαστικής απόφασης της Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου της Μπελιντσόνα.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ανακοίνωσε την Τρίτη, κατόπιν σχετικού ερωτήματος, ότι η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιόν της. Μπορεί να προσπαθήσει να λάβει πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία από την Αθήνα, τα οποία να αποδεικνύουν ότι το ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής δεν βασίζεται ουσιαστικά σε κλεμμένα στοιχεία. Το αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία είναι ασαφές. Αν δεν υπάρχουν, τότε η Ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία θα μπορούσε να ελπίζει ότι το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο θα χαλαρώσει κατά τον ίδιο τρόπο τις προϋποθέσεις παροχής διεθνούς δικαστικής συνδρομής σε περιπτώσεις που αφορούν κλεμμένα δεδομένα, όπως έπραξε πρόσφατα στην περίπτωση της παροχής βοήθειας σε θέματα φορολογικής συνδρομής. Το αν οι δικαστές της Λωζάννης τείνουν προς αυτό, φαίνεται επί του παρόντος εντελώς ανοικτό. Με την απόφαση του Νοεμβρίου πάντως οι δικαστές δεν έδωσαν καμιά τέτοια ένδειξη».

2 σκέψεις σχετικά με το “Κρύβει τους λογαριασμούς του ο Παπαντωνίου και τον καλύπτουν οι ελβετοί!”

 1. Από την «ποινικοποίηση» της πολιτικής στην ποινικοποίηση της… Δικαιοσύνης

  Tο φαινόμενο είναι γνωστό από παλιά και καθιερώθηκε από το ΠΑΣΟΚ- η ΝΔ απλώς το ξεπατίκωσε. Κάθε φορά που κάποιος εισαγγελέας πλησίαζε στέλεχός τους για ύποπτες πράξεις ξιφουλκούσαν εναντίον του. «Ποινικοποιείται η πολιτική ζωή».«Δεν θα επιτρέψουμε κράτος δικαστών».

  Γιώργος Λακόπουλος

  Έτσι όποιος έκανε τη λαδιά του δεν είχε παρά να σπεύσει στο κόμμα και να ζητήσει προστασία. Έτσι δημιούργησε το κόμμα-λημέρι, στο οποίο κατέφευγε ο κάθε λήσταρχος Νταβέλης και δεν τον πλησίαζε κανένας. Αν κάτι ξέφευγε, κατέληγε στη παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που θεμελίωσε ο μάγιστρος Βενιζέλος το 2001.

  Τέλεια δουλειά. Αν λαδώθηκε ο υπουργός κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του δεν τον αγγίζει κανείς εφόσον έχει αλλάξει δυο φόρες σύνθεση η Βουλή. Ο φυσικός δικαστής είναι για τα κορόιδα.

  Τα τελευταία χρόνια όμως το άβατο στον χώρο των πολιτικών και η ασυλία τους έναντι του νόμου δεν ισχύει. Και αρκετοί εισαγγελείς, ειδικά οι νεότεροι που δεν έχουν επιρροές από την εποχή του Κόκκινου και είναι επαρκώς καταρτισμένοι, έχουν πιάσει από τα κέρατα πολλούς ταύρους μεγάλων υποθέσεων. Κάποιες ωρίμασαν και πήραν τον δρόμο του δικαστή, άλλες βρίσκονται σε προανακριτικό στάδιο ή στην τακτική ανάκριση. Φυσικά όσοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε δεν χαλάνε το κόσμο. Άλλοι όμως εκδηλώνουν κρίσεις πανικού.

  Κορυφαίο δείγμα της αλλαγής κλίματος στη Δικαιοσύνη είναι το σκάνδαλο Novartis. Η ομάδα των αποφασισμένων δικαστικών λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς δεν έλαβε υπόψη την επωνυμία κανενός, προκειμένου να ερευνήσει την ακρίβεια των καταθέσεων και όσων άλλων ευρημάτων διαθέτει για δωροδοκίες πολιτικών.

  Συνηθισμένες διαδικασίες στις ευνομούμενες κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες. Όχι όμως στην αριστο-κληρονομική Δημοκρατία της Ελλάδας, στην οποία μια κάστα είχε ασυλία και κάποιοι δεν διανοούνται ότι αυτό έχει αλλάξει και όλοι ελέγχονται. Έτσι στην πολύκροτη αυτή υπόθεση μια ομάδα εμπλεκόμενων με επικεφαλής τον Σαμαρά μήνυσε τους… εισαγγελείς. Και τον Πρωθυπουργό ορισμένοι. Άλλωστε πολιτικοί υψίστου ήθους σαν τον Λοβέρδο, τον Γεωργιάδη και τον Πάγκαλο, τους χαρακτήρισαν όλους μαζί «συμμορία».

  Από την «ποινικοποίηση της πολιτικής» φτάνουμε στην ποινικοποίηση της… Δικαιοσύνης από πολιτικούς. Ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη να θέλει να σύρει στα δικαστήρια τη … Δικαιοσύνη -δεν έχει ξανατύχει στον δυτικό κόσμο. Όπως βέβαια δεν έχει ξανατύχει να αποδίδονται στον Πρωθυπουργό ακόμη και τυπικές πράξεις εισαγγελικών λειτουργών.

  Με αυτή την άποψη ο Σαμαράς και οι άλλοι μηνυτές θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν μήνυση στον τροχονόμο ή στον εφοριακό που θα τους ελέγξουν και φυσικά τον πρόεδρο και τα μέλη ενός δικαστηρίου που θα μπορούσε να τους καταδικάσει για οτιδήποτε.

  Το γελοίον του πράγματος δεν εμπόδισε τον Άδωνι Γεωργιάδη να επεκτείνει αυτή την πρακτική. Απειλεί με μηνύσεις και αγωγές και έστειλε ήδη εξώδικα στα μέλη της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία. Επειδή το πόρισμα του αποδίδει πολιτικές ευθύνες για συγκεκριμένες υποθέσεις και ζητάει περαιτέρω δικαστική διερεύνηση.

  Και ο Μητσοτάκης δεν «τον άρπαξε από το σβέρκο» -που θα έλεγε ο ομοϊδεάτης τους Βασίλης Οικονόμου -να τον στείλει από εκεί που ήλθε. Τον χρεώνεται και σε αυτό. Πέρα από το απόθεμα θράσους και θεσμικής ασέβειας που πρέπει να έχει όποιος σκαρφίζεται τέτοιες μεθόδους, υπάρχει ένα θέμα κοινοβουλευτικής τάξης, δίπλα στο θέμα ελευθερίας της δικαστικής κρίσης που ήδη έχει εγερθεί για τη ΝΔ.

  Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είναι προβλεπόμενο θεσμικό όργανο του Κοινοβουλίου και μπορεί να λειτουργεί και να αποφασίζει ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Από εκεί και πέρα θα αποφασίσει η Ολομέλεια για τη συνέχεια. Αν κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι για Προανακριτική Επιτροπή -που θα ολοκληρώσει την έρευνα, θα αναλάβει το Δικαστικό Συμβούλιο να αποφανθεί αν θα υπάρχει παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο οποίο θα χρειαστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ο εμπλεκόμενος πολιτικός, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αποφάσισαν στο παρελθόν.

  Σ’ αυτό το διάστημα όποιος εμπίπτει σε αυτές τις διαδικασίες έχει όλα τα μέσα στη διάθεσή του να προβάλλει τις απόψεις του, να αντιδράσει σε ό,τι του προσάπτουν και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Οι μηνύσεις στους εισαγγελείς και οι αγωγές και τα εξώδικα στους Βουλευτές είναι αντικοινοβουλευτικές πρακτικές. Μόνο ως κινήσεις πανικού και εκφοβισμών μπορούν να εκληφθούν καθώς κάθε βουλευτής εκφράζεται κατά το φρόνημά το και κάθε δικαστής κατά τη συνείδησή του -στα πλαίσια του νόμου.

  Για τον σεβασμό του Γεωργιάδη στους θεσμούς δεν χρειάζεται να γίνεται λόγος. Ούτε βέβαια για τη θεσμική προσήλωση του Σαμαρά που δεν πήγε να παραδώσει την πρωθυπουργία και είναι υπερήφανος γιατί κάποιοι τον επαινούν γι’ αυτό. Ήθος πρώην Πρωθυπουργού.

  Ο Μητσοτάκης σύρεται πάλι από τον Γεωργιάδη. Έχει αποδειχτεί αδύναμος απέναντί του και απλώς διαρρέει ότι… θα καταργήσει τις θέσεις αντιπροέδρων για να κοντύνει τον Άδωνι -αφαιρώντας το αξίωμα και από τον άμεμπτο Κωστή Χατζηδάκη. Τόσος είναι. Οι υπόλοιποι όμως στη ΝΔ μέχρι πόσο θα τα ανέχονται αυτά τα καραγκιοζιλίκια στο κόμμα των Καραμανλήδων;

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s