olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Η κατάσταση “δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρή”. Η Ευρώπη ας συνταχθεί με την Ελλάδα και τις δομές που έθεσε ο ΠτΔ στην Ρίγα της Λετονίας

Posted by olympiada on December 2, 2018

Δυστυχώς η κατάσταση είναι έτσι όπως την περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην σύνοδο της Ρίγας στη Λετονία.

Ιστορική παρέμβαση του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου στην σύνοδο της Λετονίας: Εάν δεν δράσουμε τώρα

Οι επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος “δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρές” και πρέπει η διεθνής κοινότητα να “κάνει πολύ περισσότερα” για την καταπολέμησή της, δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα Πατρίτσια Εσπινόζα σήμερα, πρώτη ημέρα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η φετινή χρονιά θα πρέπει να είναι μια από τις τέσσερις πιο ζεστές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα φθάνουν σε επίπεδο ρεκόρ και οι ρυπογόνες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται”, τόνισε η Εσπινόζα. Αυτή η πραγματικότητα μάς λέει ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα. Η COP24 πρέπει να το καταστήσει δυνατό”. Καιρικές καταστροφές, επιπτώσεις στην υγεία και στις γεωργικές παραγωγές, επίπεδα ρεκόρ του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα… Η διαταραχή του κλίματος πλήττει “ήδη κοινότητες σε όλο τον πλανήτη” και τα “θύματα, οι καταστροφές, τα δεινά” που προκύπτουν, καθιστούν το έργο μας πιο επιτακτικό”.

Ενώπιον και του κόκκινου συναγερμού που σήμαναν πρόσφατα οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC/Giec), οι αντιπροσωπείες σχεδόν 200 χωρών που συνεδριάζουν προσπαθώντας να θέσουν σε τροχιά τη συμφωνία του Παρισιού, καλούνται να “κάνουν πολύ περισσότερα” για να περιορίσουν τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος, παρά τις αντιξοότητες που δεν ευνοούν μια φιλόδοξη αντιμετώπιση.

Με τη συμφωνία του Παρισιού το 2015, ο κόσμος δεσμεύτηκε να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, και στην ιδανική περίπτωση στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Και η πρόσφατη έκθεση της IPCC υπογράμμισε την “σαφή” διαφορά των επιπτώσεων μεταξύ των δύο αυτών στόχων, τόσο όσον αφορά τους καύσωνες όσο και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Ωστόσο, με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σήμερα από όσους υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού, ίσως ο κόσμος οδεύει προς μια αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ ο πλανήτης έχει ήδη κερδίσει έναν βαθμό Κελσίου, θα έπρεπε για να μείνει κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι εκπομπές CO2 να μειωθούν σχεδόν κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με την IPCC.

Σε μια ασυνήθιστη δήλωση, οι πρόεδροι των τεσσάρων προηγούμενων COP, ανάμεσά τους ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, πρόεδρος της COP21 το 2015 που είχε πετύχει τη συμφωνία του Παρισιού, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα “ρητό μήνυμα” για τις φιλοδοξίες της. Κάθε καθυστέρηση στη δράση “απλά θα καταστήσει πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.

One Response to “ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Η κατάσταση “δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρή”. Η Ευρώπη ας συνταχθεί με την Ελλάδα και τις δομές που έθεσε ο ΠτΔ στην Ρίγα της Λετονίας”

 1. enas said

  Όπως ο κόσμος δεν έχει ακόμη καταλάβει τις πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής,

  βλ. σχόλιο εδώ:
  -https://olympia.gr/2018/11/29/%cf%84%ce%bf-2018-%ce%b8%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%ad%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b6%ce%b5%cf%83%cf%84%cf%8c-%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%83/comment-page-1/#comment-3007061

  έτσι δεν έχει καταλάβει και τί την προκαλεί.

  Στο site της EPA:
  -https://www.epa.gov/ghgemissions/global-greenhouse-gas-emissions-data

  θα δει κανείς ότι στο σύνολο των αερίων του θερμοκηπίου το διοξείδιο του άνθρακα (καύσεις) συμμετέχει παγκοσμίως κατά 65% από τα καύσιμα και κατά 11% από δασικές πυρκαγιές, το μεθάνιο (άκαυστο φυσικό αέριο ή βιοαέριο) συμμετέχει κατά 16% και το υποξείδιο του αζώτου (εντατική γεωργία) συμμετέχει κατά 6%.

  Εδώ, όμως,
  -https://www.epa.gov/ghgemissions/overview-greenhouse-gases

  η EPA μας πληροφορεί ότι το μεθάνιο επιδρά 25 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου,
  ενώ το υποξείδιο του αζώτου επιδρά 300 φορές (!!!) περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.

  Με αυτά τα δεδομένα, η επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αναλύεται ως εξής:

  Καύσιμα: 65
  Άκαυστο Αέριο: 25×16 = 400
  Εντατική Γεωργία: 300×6=1800

  Αν λοιπόν αύριο σταματούσαν όλες οι καύσεις σε μεταφορές, βιομηχανία, ενέργεια και έμεναν οι διαρροές καυσίμων αερίων και τα απαέρια της εντατικής γεωργίας, τί ακριβώς θα είχαμε κερδίσει στην καταπολέμηση του θερμοκηπίου??? Σχεδόν τίποτα! Ή αλλιώς, ποιοι κοροϊδεύουν ολόκληρο τον πλανήτη και γιατί?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: