olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

 • Untitled-1
  • 401.691.863 επισκέψεις
 • Τελευταίο Σχόλιο

  Αριστερος Συριζαιος=… στη Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες…
 • RSS άρθρα της IGOR


 • Page Ranking Tool

  ΑΡΧΕΙΟ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-NEWSLETTER του olympia.gr

 • Follow olympia.gr on WordPress.com
 • εισάγετε το ηλ. ταχυδρομείο

  Μαζί με 124.436 ακόμα followers

 • Νοέμβριος 2018
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ.   Δεκ. »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Αρχείο

Εορτάζοντες την 27ην του μηνός Νοεμβρίου

Posted by IGOR στο Νοέμβριος 27, 2018


Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο Πέρσης, ο Μεγαλομάρτυρας

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΙΝΟΥΦΡΙΟΣ

Ο ΟΣΙΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

Ο ΟΣΙΟΣ ΜΩΥΣΗΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ, ο θαυματουργός, επίσκοπος Ροστοβίας (Ρώσος, + 1392 μ.Χ.)

Αναλυτικά

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο Πέρσης, ο Μεγαλομάρτυρας
Έζησε τον 4ο μ. Χ. αιώνα, όταν βασιλιάς ήταν ο Αρκαδίας. Κατοικούσε στην περσική πόλη Βηθλαβά και ανήκε σε γένος επίσημο. Ο Ιάκωβος ήταν πολύ φίλος με το βασιλιά των Περσών Ισδιγέργη. Η φιλία αυτή όμως, δυστυχώς, τον πίεσε και αρνήθηκε τη χριστιανική πίστη που είχε. Το γεγονός αυτό λύπησε πολύ τη μητέρα του και τη σύζυγό του, που του δήλωσαν ότι μετά απ’ αυτό δεν ήθελαν ούτε καν να τον γνωρίζουν. Η στάση αυτή των αγαπημένων του προσώπων άνοιξε τα μάτια του Ιακώβου, συναισθάνθηκε το μεγάλο του ολίσθημα και έχυσε δάκρυα μετανοίας πικρά, αλλά σωτήρια. Λυπήθηκε πολύ, αλλά μια λύπη για την οποία ο Απ. Παύλος λέει: «Νυν χαίρω, ούχ ότι έλυπήθητε, αλλ’ ότι έλυπήθητε εις μετάνοιαν έλυπήθητε γαρ κατά Οεόν»1. Τώρα, δηλαδή χαίρομαι, όχι γιατί λυπηθήκατε, αλλά διότι η λύπη που δοκιμάσατε σας οδήγησε στη μετάνοια. Διότι λυπηθήκατε όπως θέλει ο Θεός. Κατόπιν ο Ιάκωβος με θάρρος πήγε στο βασιλιά, καταδίκασε την πρώτη του ενέργεια και του δήλωσε ότι ομολογεί και πάλι τον Χριστό. Έκπληκτος ο βασιλιάς, αφού δεν μπόρεσε πάλι να τον μεταστρέψει, έκοψε σε τεμάχια τα πόδια και τα χέρια του και στο τέλος τον αποκεφάλισε (το 421 μ. Χ. στη Βηθλαβά).
1. Β’ προς Κορινθίους, ζ’ 9.

Απολυτίκιο. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ό Μάρτυς Ιάκωβος, ο της Περσίδας βλαστός, τον δόλιον δράκοντα, τοις των αιμάτων κρουνοίς, αθλήσας απέπνιξε’ πίστει γαρ αληθείας, μεληδόν τετμημένος, ώφθη τροπαιοφόρος, του Σωτήρος οπλίτης, πρεσβεύων αδιαλείπτως, υπέρ των ψυχών ημών.

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΙΝΟΥΦΡΙΟΣ
Μέγας ασκητής στην Αιγυπτιακή έρημο, Ιερέας και ηγούμενος κοινοβίου κοντά στην πόλη Πανεφώ. Επειδή δεν ήθελε τιμές, εγκατέλειψε τη Μονή του και με λαϊκή ενδυμασία κατέφυγε στη Μονή Ταβεννησιωτών και υπηρετούσε όπως ο τελευταίος υπηρέτης. Μετά τρία χρόνια όμως, τον γνώρισε κάποιος μαθητής του και επανήλθε στη Μονή του. Αλλά και πάλι για τους ίδιους λόγους την εγκατέλειψε και πήγε στην Παλαιστίνη και έπειτα ξαναγύρισε στη Μονή του, όπου με πλήρη ταπεινοφροσύνη αφού έζησε απεβίωσε ειρηνικά. Λόγοι του οσίου αυτού, σώζονται στον Ευεργετινό.

Ο ΟΣΙΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ
Ασκητής με τον οποίο ασχολείται ο Παλλάδιος στο Λαυσαϊκό, αφηγούμενος τα παράδοξα της ζωής του. Έζησε 37 χρόνια μέσα στο κελί του, χωρίς να βγει καθόλου, παρά τις παγίδες του δαίμονα να τον αποσπάσει από την καλύβα του. Απεβίωσε ειρηνικά.

Ο ΟΣΙΟΣ ΜΩΥΣΗΣ
Άγνωστος στον Συναξαριστή του Αγίου Νικόδημου και τα έντυπα Μηναία. Η μνήμη του με σύντομο υπόμνημα αναφέρεται στον Παρισινό Κώδικα 1621, οπού λέγεται ότι ήταν από την πόλη Φάρα. Σε μικρή ηλικία έγινε μοναχός και έζησε 85 χρόνια ασκούμενος πάνω σ’ ένα όρος, μέσα σε μια σπηλιά, με αυστηρή νηστεία και προσευχή. Βάδισε με θεοπρέπεια τον ασκητικό δρόμο και απεβίωσε ειρηνικά.

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο θαυματουργός επίσκοπος Ροστοβίας (Ρώσος, + 1392 μ.Χ.)

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: