Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ – O άνθρωπος που έθεσε τους πρώτους κανόνες του ποδοσφαίρου


Ο Άγγλος δικηγόρος και λάτρης του αθλητισμού Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του ποδοσφαίρου και ο άνθρωπος που έθεσε τους πρώτους κανόνες του δημοφιλέστερου σήμερα αθλήματος.

Γεννήθηκε στην πόλη Χαλ στις 16 Αυγούστου 1831 και έζησε στην πόλη αυτή της ανατολικής Αγγλίας έως τα 22 χρόνια του. Το 1858 έχοντας εγκατασταθεί στο Λονδίνο για σπουδές δημιούργησε την ποδοσφαιρική ομάδα Barnes Club, η οποία αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας (The Football Association) ιδρύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1863 με την καθοριστική συμβολή του Μόρλεϊ σε μια ιστορική συνάντηση οκτώ παραγόντων στην «Ταβέρνα των Μασόνων» στο Λονδίνο. Διετέλεσε πρώτος γενικός γραμματέας της νεοσύστατης ομοσπονδίας (1863-1866), με κύρια αποστολή την σύνταξη των κανόνων του αθλήματος και ο πρώτος πρόεδρός της (1867-1874).

Στις 19 Δεκεμβρίου 1863 αγωνίστηκε με την ομάδα του εναντίον της γειτονικής Ρίτσμοντ στον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα με τους νέους κανόνες που ο ίδιος είχε συντάξει. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος άνευ τερμάτων. Ο Μόρλεϊ σκόραρε στον πρώτο αγώνα μεταξύ των αντιπροσωπευτικών ομάδων Λονδίνου και Σέφιλντ στις 31 Μαρτίου 1866.

Εκτός από το ποδόσφαιρο ο Μόρλεϊ ήταν λάτρης της κωπηλασίας και ίδρυσε ένα σύλλογο στο Μπαρνς, μιας συνοικίας του νοτιοδυτικού Λονδίνου που βρίσκεται στις όχθες του Τάμεση. Εργάστηκε ως δικηγόρος, διετέλεσε ειρηνοδίκης και υπηρέτησε το Μπαρνς από την θέση του δημοτικού συμβούλου. Ήταν παντρεμένος με την Φράνσις Μπίvτγκουντ και δεν είχε παιδιά.

Ο Εμπενίζερ Μόρλεϊ πέθανε σε βαθύ γήρας , στις 20 Νοεμβρίου 1924, στο Λονδίνο.

https://www.sansimera.gr/biographies/1914

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s