Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η ευκαιρία που έχασε η ΝΔ να κρατήσει ζωντανή την ψυχή της

 

6E9D448D-A29F-4F0D-B354-A6808D7308B6Του Γ. Λακόπουλου

Έχει πολύ «φόρτο εργασίας» ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Γι’ αυτό, όπως είπαν από τη ΝΔ, αποχώρησε από την επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος; Εδώ γελάνε. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ μάλλον περίοδο αγρανάπαυσης περνάει. Και προβληματισμού για την επόμενη φάση της πολιτικής διαδρομής του. Από την οποία δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Ομοίως δεν είχε πρόθεση παραίτησης από τις εργασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κάθε άλλο. Ως πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε ρόλο σ’ αυτή την επιτροπή. Η εμπειρία του θα προσέθετε στις εργασίες της Επιτροπής. Τι ήταν αυτό λοιπόν που τον «παραίτησε»;

Το πρώτο το υπαινίχθηκε ήδη ο Βαγγέλης Αντώναρος. Από χαρακτήρα, από ιδεολογία και πολιτική συγκρότηση ο Μεϊμαράκης δύσκολα μπορούσε να αντέξει στα ίδια έδρανα μιας τόσο κρίσιμης επιτροπής, με τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη. Για τον δεύτερο ο έγκυρος Βασίλης Σκουρής έγραψε το «Νews 247» ότι ο Μητσοτάκης τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα το έβαζε. Ο Βαγγέλης δεν είναι ο τύπος που τον κοροϊδεύεις και κάνει πως δεν καταλαβαίνει…

Ο δεύτερος λόγος αφορά την ουσία της σχέσης του με σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Οι παροικούντες γνωρίζουν ότι ο Μητσοτάκης δεν τον θέλει στο «πεδίο» -πόσο μάλλον σε μια τέτοια ουσιώδη διαδικασία. Στην πρώτη περίοδο της ηγεσίας του μια – δυο φορές μίλησε και άρχισαν να πέφτουν τα κεραμίδια από το μαγαζί. Αν μιλήσει και προεκλογικά, μόνο καλό δεν θα είναι για τις φιλοδοξίες του Κυριάκου. Και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν το κάνει, αν «στραβώσει» σε κάτι.
Η επιτροπή για το Σύνταγμα είναι χώρος να μιλήσει σε θέματα γιατί τα οποία είχε πάρει θέση στο παρελθόν, όπως η προεδρική εκλογή και άλλα. Δεν αλλάζει εύκολα θέσεις, ειδικά σε ότι σχετίζεται με τον ιδρυτικό πυρήνα της ΝΔ. Όταν κάνει την ανάγκη φιλοτιμία αισθάνεται εγκλωβισμένος.

Π.χ. ήταν παρών στο Βουκουρέστι- δίπλα στον Καραμανλή, με τη Ντόρα Μπακογιάννη- όταν διαμορφώθηκε η εθνική γραμμή για το Σκοπιανό και δεν χάρηκε όταν την απολάκτισε ο Μητσοτάκης για χάρη του Σαμαρά και του Άδωνι.

Για τον Μεϊμαράκη αυτό είναι ζήτημα υψηλής συμβολικής και συναισθηματικής αξίας, πέρα από την πολιτική. Όσοι θυμούνται το ύφος του όταν καταλόγισε στον Σαμαρά ότι «πρόδωσε το δάκρυ του Εθνάρχη», καταλαβαίνουν. Συνεπώς γιατί να τον θέλει το Μητσοτακέικο στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, όπου θα μιλάει με τον τρόπο του και όχι καθ’ υπόδειξη;

Δεν εγκαταλείπει

Η απουσία του πρώην προέδρου της ΝΔ από το προσκήνιο τελευταίο διάστημα, εκλαμβάνεται εσφαλμένα από πολλούς ως πρόβα εγκατάλειψης της πολιτικής. Είναι μακριά νυχτωμένοι. Ακόμη και εκείνοι που νομίζουν ότι τρώγεται να πάει στην Ευρωβουλή. Μια κουβέντα του έκανε ο Μητσοτάκης υπολογίζοντας στην υπερορία του. Ούτε την απέρριψε, ούτε τη δέχθηκε. Θα εξαρτηθεί από το είδος της εκλογής.

Ο Μεϊμαράκης υπήρξε ο σημαντικότερος αγκιτάτορας που είχε ποτέ η ΝΔ. Σαρξ εκ της σαρκός της, είχε αναλάβει την από-Κενταυροποίηση της ΟΝΝΕΔ το 1984 και εξελίχθηκε σε κεντρική «κολόνα» του κόμματος. Ο Καραμανλής διέκρινε την αξιοπιστία του και τον τίμησε με υψηλά αξιώματα, παρότι υπήρχαν σφοδροί αντι-Μεϊμαρικοί δίπλα του.

Η αποδοχή της πρότασης… Σαμαρά να αναλάβει την ηγεσία μετά το στραπατσάρισμα στο οποίο οδήγησε ο ίδιος τη ΝΔ ήταν αποστολή αυτοκτονίας. Αλλά κράτησε τη παράταξη του στο δρόμο της με ευθύνη και αξιοπρέπεια και με κριτήριο τη χώρα και το συμφέρον της. Δεν είναι τυχαίο ότι τα χειρότερα εξαπτέρυγα το νεομητσοτακισμού και της διαπλοκής του την πέφτουν γιατί υπερψήφισε το τρίτο Μνημόνιο.

Η μεγάλη προβοκάτσια

Ο Μεϊμαράκης θα μπορούσε να είναι και εκλεγμένος πρόεδρος ΝΔ, ήδη από το φθινόπωρο του 2015. Αλλά έβαλε το συμφέρον του κόμματος πάνω από το δικό του: δεν τίναξε στον αέρα τη ΝΔ όταν στην πρώτη εκλογή ο σαμαρικός μηχανισμός έριξε το μηχανογραφικό σύστημα, μόλις φάνηκε ότι εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Θα τους άλλαζε τα φώτα, αλλά η ΝΔ θα περνούσε στην ιστορία για τη νοθεία. Προτίμησε να σιωπήσει και να πάει σε επαναληπτικές αρχαιρεσίες.
Μάλλον είχε υποτιμήσει να συνεργαζόμενα σαμαρικά και νεομητσοτακικά συστήματα. Με τη σύμπραξη κύκλων της διαπλοκής στα ΜΜΕ οργάνωσαν προβοκάτσια εναντίον του, στο πλαίσιο της ελεεινής προπαγάνδας που ενέπλεκε τον Καραμανλή, τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον… Τσίπρα.

Το σλόγκαν τους ήταν ότι οι καραμανλικοί … ανέχονται τους Συριζαίους, και συνεπώς αν βγει ο Μεϊμαράκης η ΝΔ δεν θα κάνει σκληρή αντιπολίτευση. Ίσως τις τελευταίες μέρες ο ίδιος να αηδίασε και να τα ψιλοπαράτησε κιόλας.

Αν υπήρξε κάτι ακριβές στην επίθεση που δέχθηκε τότε είναι ότι πράγματι θα έκανε διαφορετική αντιπολίτευση. Πιο συγκροτημένη, πιο αξιόπιστη, πιο συνεπή με τις ιδέες της ΝΔ και ως εκ τους και πιο αποτελεσματική. Και πάντως χωρίς τον Άδωνι, τον Βορίδη και τα άλλα τα παιδιά της ακραίας κομπανίας πρώτο τραπέζι πίστα.

Ο Μεϊμαράκης θα διατηρούσε το κεντροδεξιό πρόσωπο της ΝΔ που διαμόρφωσε ο Καραμανλής και θα ήταν σοβαρή εναλλακτική λύση. Γιατί θα μπορούσε να διεμβολίσει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και πολιτικούς χώρους. Από αυτή την άποψη θα ήταν πολύ δύσκολος αντίπαλος για τον Τσίπρα.

Αν μην τι άλλο, οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα έφευγαν με το κεφάλι κατεβασμένο μετά από κάθε αναμέτρηση στη Βουλή. Από αυτή την άποψη η ήττα του Μεϊμαράκη από τον Κυριάκο τον Ιανουάριο του 2016 ήταν η χαμένη ευκαιρία της ΝΔ να κρατήσει την ψυχή της και τον μέλλον της- έτσι όπως το χάραξε ο ιδρυτής της.

7 σκέψεις σχετικά με το “Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η ευκαιρία που έχασε η ΝΔ να κρατήσει ζωντανή την ψυχή της”

 1. Με Θα και αν προς τη δόξα δε τραβάν…
  ας μιλήσει αφού βάζει το συμφέρον της παραταξης- βάσης πάνω από το δικό του… από μεσσίες και Βούδας χορτασαμε… κανένα παντελονάτο πάντως δεν είδαμε…

  Μου αρέσει!

 2. Χρειάζεται τεράστιο ταλέντο πολιτικής αυτοκτονίας από μία κυβέρνηση για να έχει καταφέρει ο αντιπολιτευόμενος «αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού» να φλερτάρει μνημονιακά με την αυτοδυναμία!

  Μου αρέσει!

 3. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πλέον να βρίσκεται σε αποδρομή από την παρούσα κυβέρνηση και τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ. Στην ουσία, αν καθαρίσει κανείς την εικόνα, θα δει ότι προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω του τους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ του 2012 (αυτό δε συμπεριλαμβάνει τα σημιτικά στελέχη που είχαν προστρέξει τότε εκεί και τώρα φλερτάρουν με τη ΝΔ, είτε απευθείας, είτε μέσω ΚΙΝΑΛ). Ίσως και να έχει αποδεχτεί ότι μελλοντικά θα περιοριστεί στα αντίστοιχα ποσοστά και ότι ίσως αργότερα θα συνεργαστεί με όσους από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι δε θα έχουν μεταπηδήσει στη ΝΔ, για να δημιουργηθεί έτσι μία νέα κεντροαριστερά του 10% και κάτι, στην οποία μάλλον ο Τσίπρας θα διεκδικήσει ηγετικό ρόλο.

  Ο Καμμένος πάλι φαίνεται να έχει διαγνώσει την κατάσταση – μακεδονικό και εκκλησία μαζί, του το έδειξαν καθαρά – αλλά έχει εγκλωβιστεί στον κυβερνητικό του ρόλο. Το ήσσον είναι τα στελέχη του που κατέχουν υπουργεία και θα δυσκολεύονταν να τα εγκαταλείψουν, ενώ το μείζον είναι ότι θα του ήταν αδύνατο να κατεβεί ως ΑΝΕΛ στις εκλογές έχοντας ρίξει την κυβέρνηση, χωρίς από την άλλη να έχει την παραμικρή εναλλακτική λύση.

  Μου αρέσει!

 4. ΝΤΟΡΟ-ΒΑΓΓΕΛΑΣ … H ΒΑΓΓΕΛΟ -ΝΤΟΡΑΚΗΣ … Η ΜΕΙΜΑΡΟ-ΝΤΟΡΑΚΗΣ …
  Ο “ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ” TOY KAΡΟΥΖΟΥ … Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΡΕΣΤΗ …KAI OXI MONON…

  Γνωστό πρώην Ντοροκοπρόσκυλο , υποταχτικό της οσίας οικογενείας του δράκουλα των Χανίων, γαλουχημένο στα οράματα και στα ιδανικά του Μητσό –Ντορά- Κούλα του φαταούλα…

  Ποιός σοβαρός πολίτης με ενεργά αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης, θα δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης του, για να τα οικονομήσουν και πάλι τα απομεινάρια του Μητσοτάκουλα και της Ντοροφαυλοκρατίας …

  Βαγγέλα άραξε στα μουστάκια σου και θώκο μην γυρεύεις …

  Μου αρέσει!

 5. Μωρή πούστρα αρθρογράφε olympiada,
  που κατάντησες το σάϊτ τσιφλίκι του πατέρα σου,
  γιατί ωρέ βάζεις τ΄ όνομά μου κάτω από άρθρα σου
  (καμώνοντας τάχα πως εσύ είμαι εγώ μπερδεύοντας τον κόσμο),
  ενώ από την άλλη άθλιε μου αποτρέπεις/στερείς την δυνατότητα να γράψω οτιδήποτε στα άρθρα σου δικό μου προκειμένου να με υπερασπιστώ από την μαλακισμένη μανία σου μπλοκάροντάς με ;
  Αυτά είναι καμώματα άγριων αγριόπουστων…. το γνωρίζεις;

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s