Μεγάλες εκπλήξεις κρύβει η ανασκαφή στο κάστρο της Παϊπούρτης


Η Παϊπούρτη σε διάφορες φάσεις της ιστορίας ήταν μια πόλη στρατηγικής σημασίας, πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Επειδή ήταν στα άκρα της επικράτειας πρώτα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μετά της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης, επί αιώνες αποτέλεσε την πόλη-κυματοθραύστη στα εχθρικά φύλα που έκαναν επιδρομές εναντίον της.

Γι’ αυτό χτίστηκε ένα τεραστίων διαστάσεων κάστρο, στο οποίο κατέφευγαν οι κάτοικοι της πόλης κατά τη διάρκεια των επιδρομών. Αυτό το κάστρο, το οποίο είναι το τρίτο σε μέγεθος (όσον αφορά τον αριθμό των κτισμάτων που περικλείει) σε ολόκληρη την Τουρκία, ανασκάπτεται τα τελευταία χρόνια και τα ευρήματα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερα στις φετινές ανασκαφικές εργασίες ανακαλύφθηκαν δύο δεξαμενές, μία εκκλησία και ένα διαμέρισμα.

Το κάστρο εκτείνεται σε μια περιοχή 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η περίμετρος του τείχους του έχει μήκος 3 χλμ. Ο νομάρχης Παϊπούρτης Αλί Χαμζά Πεχλιβάν, αναφερόμενος στις ανασκαφικές εργασίες και τη σημασία του κάστρου, είπε ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του είδους στον κόσμο και ότι εκτός από την ανάγκη συνέχισης των ανασκαφών, είναι άμεση η ανάγκη να αναστηλωθεί, γιατί το τείχος σε ορισμένα σημεία κινδυνεύει με κατάρρευση.

Επίσης ο νομάρχης είπε ότι ορισμένα από τα κτήρια που ανασκάφηκαν και αποκαλύφθηκαν, όπως η εκκλησία και οι δεξαμενές, μπορεί να καταστούν επισκέψιμα για τους τουρίστες. Τέλος, αναφερόμενος στον Εβλιγιά Τσελεμπί, είπε ότι για το κάστρο της Παϊπούρτης έγραψε ότι μέσα σ’ αυτό κατοικούσαν τριακόσιες οικογένειες!

pontos-news

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s