olympia.gr – 2008-2019 – 11 χρόνια- 400εκ VIEWS

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Ο Στουρνάρας αποδόμησε το αφήγημα της καταστροφολογίας του Μητσοτάκη «Επαρκή τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας των ελληνικών τραπεζών»

Posted by netakias.com on Νοέμβριος 3, 2018

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣΜετά από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποιήσεων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στη ζώνη του ευρώ και

διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για να απορροφήσουν επιπλέον πιστωτικές ζημίες, όπως έδειξε η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Επίσης, έχουν βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητά τους, μειώνοντας την εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα για χρηματοδότηση, ανακτώντας την πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και εκδίδοντας καλυμμένες ομολογίες. Παράλληλα, οι καταθέσεις πελατών αυξάνονται σταδιακά.

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την παρέμβασή του στο Οικονομικό Συνέδριο που διεξάγεται από το πρωί στην Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των ανοιγμάτων παραμένει υψηλός και αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ίδιος, οι προσπάθειες των τραπεζών για την μείωση τους εχουν αρχίσει ν’ αποδίδουν, καθώς στο τέλος Ιουνίου του 2018, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έφθασε τα 88,6 δισεκ. ευρώ (47,6% του συνόλου των ανοιγμάτων), μειωμένο κατά 17,3% ή 18,6 δισεκ. ευρώ από το ανώτατο επίπεδο που είχε καταγραφεί το Μάρτιο του 2016.

Οπως είπε, μέχρι σήμερα, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προέρχεται κατά κύριο λόγο από διαγραφές δανείων. Κατά την προσεχή περίοδο, αυξημένη συμβολή αναμένεται να έχουν οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε συνδυασμό με τις εισπράξεις, τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων. Ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να επιταχυνθεί, με βάση τους αναθεωρημένους, πιο φιλόδοξους στόχους των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που έχουν τεθεί για την περίοδο έως το 2021.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση, την χαρακτήρισε ως τη σοβαρότερη των τελευταίων 75 ετών. Επεσήμανε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά , προσέθεσε δε, ότι παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί, πολλές προκλήσεις παραμένουν και χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, καθώς ακόμη και σήμερα, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία ασκούν δραστηριότητες παρόμοιες με αυτές των τραπεζών, χωρίς να έχουν άδεια να λειτουργούν ως τράπεζες, δεν υπόκεινται σε επαρκή παρακολούθηση και εποπτεία. Προκλήσεις επίσης υπάρχουν πέραν του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας Ολ. Ρεν, υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή, προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ευρωπαική νομισματική πολιτική έχει μπροστά της ακόμη αρκετό δρόμο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

6 Σχόλια to “Ο Στουρνάρας αποδόμησε το αφήγημα της καταστροφολογίας του Μητσοτάκη «Επαρκή τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας των ελληνικών τραπεζών»”

 1. Sane said

  Στις 30/11 Eurobank, Πειραιώς, Εθνική αναμένεται να αφαιρεθούν από το δείκτη της Morgan Stanley MSCI Emerging Markets, λόγω χαμηλής κεφαλαιοποίησης.
  Το μαρτύρησε σήμερα η Societe Generale, που αναμένει ακόμα μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εκροές από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

  Το να έχεις στο ταμείο 10 ευρώ όταν χρωστάς 125 (καταθέσεις λέγεται αυτό) και σου χρωστάνε 160 (δάνεια λέγεται ετούτο) από τα οποία τα 90 ξέρεις ότι δε θα τα εισπράξεις ποτέ (αλλά λες μπαρούφες γύρω γύρω ότι θα εισπράξεις τα 45…) δεν πείθει κανέναν επενδυτή. Είναι ζήτημα αν θα εισπράξεις 70+ (10 από τα 90) =80 ευρώ και 10 ευρώ που έχεις στο ταμείο 90 ευρώ, ενώ χρωστάς 125. Οι τράπεζες θέλουν να λένε: 70+45+10=125 !

  Όπως όλοι μπορούν να καταλάβουν, αν κάνουν τις παραπάνω απλές πράξεις, το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι η ουτοπία με την οποία υπολογίζουν το τί μπορούν να εισπράξουν από τα κατα-κόκκινα δανειά τους, ορισμένα από τα οποία τα οφείλουν πλέον χρεοφελέτες φαντάσματα και οι εγγυήσεις τους μπορεί να είναι βοσκοτόπια κάπου στα πολύ ορεινά…

 2. Against new atlantic said

  ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ 3 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  ΥΠΑΡΧΟΥΝ

  ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

  563. ΔΙΣ

  ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ;;

  ΝΙΑΟΥ, ΝΙΑΟΥ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΥΔΙΑ

 3. Aκέλας said

  Νταξ μωρέ!…Ο Στούρνος το είπε!…Όνειρα γλυκά!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: