olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Νίκος Παππάς: Περικοπές συντάξεων δεν θα γίνουν

Posted by kalinda στο Οκτώβριος 31, 2018

BD94850E-5879-4275-81F0-CB1D5059DB44«Περικοπές συντάξεων δεν θα γίνουν» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό, News 24/7. Συγκεκριμένα είπε ότι «μιλάμε για ακύρωση του μέτρου.

Είναι ένα μέτρο το οποίο φαίνεται από την πορεία του ΕΦΚΑ ότι δεν χρειάζεται, και νομίζω ότι και όλοι πρέπει να προσαρμόσουν και την πολιτική τους τακτική με βάση αυτό το δεδομένο, ότι περικοπές δεν θα γίνουν».

Στο μεταξύ, αναφέρθηκε και στην συνταγματική αναθεώρηση και συγκεκριμένα για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. «Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τα παιδιαρίσματα και να δηλώσει από τώρα ότι όταν θα γίνει η ψηφοφορία για την αλλαγή του άρθρου 86 θα είναι η Νέα Δημοκρατία μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας και θα υπερψηφίσει την αλλαγή. Πολύ απλά μπορεί δια της πρακτικής του να διαψεύσει αυτό που εμείς λέμε, που έχουμε καταλήξει και είναι πασιφανές, ότι ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί προσχήματα για να αποστεί των θεσμικών του υποχρεώσεων, της συμμετοχής δηλαδή στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος».

Επισήμανε μάλιστα ότι «ο λαός μάς κατέστησε πλειοψηφία στη Βουλή κι ως πλειοψηφία οφείλουμε να προκρίνουμε τις αλλαγές που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να συμβούν. Ο κ. Μητσοτάκης αυτήν την στιγμή επιλέγει να μην είναι συμβατός με τον θεσμικό του ρόλο, όπως το κάνει σε κάθε ευκαιρία, κι ο μόνος και απλός τρόπος για να αποδείξει ότι εμείς κακώς λέμε αυτό που λέμε είναι να πει από σήμερα ότι όταν θα έρθει το άρθρο 86 προς ψηφοφορία σε αυτήν την Βουλή η Νέα Δημοκρατία με τους βουλευτές της θα είναι μέσα και θα υπερψηφίσει την αναθεώρηση. Ο κ. Μητσοτάκης αυτήν την στιγμή μπορεί ως πολιτειακός παράγοντας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδείξει ότι θα συμβάλλει και δεν ήταν μια επικοινωνιακή κίνηση που έκανε το 2016 (για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών)».

Αναφερόμενος στο άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16» ωστόσο προσέθεσε: «Εμείς ανοίγουμε το διάλογο, λέμε ότι δεν υπάρχουν κάποια άρθρα για τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα συναινέσουμε στην αλλαγή τους και προφανώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο βασικός καημός της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επισήμανε ότι «υπάρχει πλειοψηφία για να εγκριθούν ως αναθεωρητέα αρκετά άρθρα και θα γίνει και μια εξαντλητική συζήτηση όπως προβλέπει ο κανονισμός».

Όσον αφορά πληροφορίες σχετικά με αναδρομική ισχύ του νόμου περί ευθύνης υπουργών ο κ. Παππάς δήλωσε ότι «διατηρώ αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορούσε να ισχύσει και να διατυπωθεί αλλά δεν θα ήθελα να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Για το θέμα της τοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, έπειτα από την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, ο κ. Παππάς σχολίασε ότι «ο κ. Σημίτης είχε μια 8ετή θητεία με τα θετικά και τα αρνητικά της, αλλά εδώ επανειλημμένα τέτοιου τύπου γεγονότα και συμβάντα και δεν δικαιούται να μην τοποθετείται δημόσια. Νομίζω οφείλει να το κάνει όπως οφείλουν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί για τις κρίσιμες στιγμές της διακυβέρνησής τους».

Ταυτόχρονα, απέρριψε τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη λέγοντας ότι «αν κοιτάξει κανείς προς τα πίσω θα αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού δει ότι Ανώτατα Δικαστήρια ακύρωσαν δικές μας νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αυτό που «εργαλειοποιείται» είναι η δήλωση του Παύλου Πολλάκη, η οποία ερμηνεύεται κατά το δοκούν».

«Έχουμε ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο»

Σχετικά με το τηλεοπτικό τοπίο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς επισήμανε ότι «έχουμε ένα τηλεοπτικό τοπίο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το 2014, δηλαδή η πλήρης απουσία δημόσιου τηλεοπτικού φορέα και κανάλια τα οποία δεν είχαν άδειες, είχαν χρέη και διαρκώς επιδεινούμενες εργασιακές σχέσης και απασχόληση. Έχουμε μπει σε μια φάση που έχουν αδειοδοτηθεί οι πανελλαδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, υπάρχει ραδιοτηλεοπτικός φορέας που κάνει πολύ σοβαρά βήματα, βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από τότε που άνοιξε. Κι οι τηλεοπτικοί σταθμοί αλλάζουν το επιχειρηματικό μοντέλο με το οποίο λειτουργούν. Πλέον έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να επενδύσουν στις οπτικοακουστικές παραγωγές και διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλές παραγωγές ελληνικής μυθοπλασίας φέτος και μάλιστα κινούμαστε για να επιδοτήσουμε, να εντάξουμε πολλές από αυτές τις παραγωγές. Στο πρόγραμμα ενίσχυσης τηλεοπτικών παραγωγών το οποίο έχουμε θεσπίσει κι έχει αρχίσει και πληρώνει. Άρα, μιλάμε για ένα εντελώς νέο τοπίο, το οποίο πραγματικά μπορεί να καταστήσει την οπτικοακουστική βιομηχανία, την «βαριά» βιομηχανία της χώρας».

Τόνισε ότι «ο νόμος περί συγκέντρωσης είναι σαφής και για τη μετοχική σύνθεση. Το ΕΣΡ κι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν αρμοδιότητα στη βάση της κείμενης νομοθεσίας, η οποία εξαντλεί την αυστηρότητά της να κρίνουν αν παραβιάζεται ο νόμος περί συγκέντρωσης. Τα όρια της κυβέρνησης εξαντλούνται στην τοποθέτηση. Αυτό λέει το νομικό μας καθεστώς κι ο τρόπος λειτουργίας των πραγμάτων. Κι ακούσαμε πολλές σφοδρές κριτικές όταν λέγαμε ότι πρέπει να υπάρχει εξαντλητικός έλεγχος και στην κατάθεση των φακέλων της αδειοδότησης σε σχέση με τα οικονομικά μέσα κι ως προς την προέλευση των χρημάτων και το ποιοι είναι οι μέτοχοι.

«Η ΕΡΤ έχει μια σωστή στρατηγική»

Για το θέμα της δημόσιας τηλεόρσης, ο υπουργός τόνισε ότι «η ΕΡΤ εκτός των άλλων κουβαλάει και κάποιες κακές πρακτικές από το παρελθόν. Κι οι κακές πρακτικές είναι πρακτικές των δημοσίων αντιπαραθέσεων, οι οποίες καλό είναι να αποφεύγονται. Δυστυχώς γίνονται από κάποιες πλευρές με όρους κουτσομπολιού. Δεν υπάρχει περίπτωση η πολιτική ηγεσία να παρακολουθήσει τέτοιου τύπου παρεμβάσεις. Δεν έχει διαπιστωθεί, δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη καταγγελία για παραβίαση είτε της νομοθεσίας είτε του κανονισμού λειτουργίας. Ο κανονισμός λειτουργίας ήταν σε κατάσταση γκρίζας ζώνης στην προτεραία κατάσταση. Τώρα υπάρχει κανονισμός και για τις παραγωγές, μεικτές ή εξωτερικές, οι οποίες έχουν και χαμηλότερο κόστος».

Προσέθεσε ότι η ΕΡΤ έχει μια σωστή στρατηγική, η οποία αντιλαμβάνεται ποια είναι η τάση για την τηλεόραση. «Η τάση με βάση και τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι οι ζωντανές μεταδόσεις κι οι διαδικτυακές υπηρεσίες. Πρωτοπορεί ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας σε αυτά τα δυο κρίσιμα μέτωπα και βεβαίως είναι η αιχμή των οπτικοακουστικών παραγωγών. Πέραν τούτου ουδέν», σημείωσε.

Για το αν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία για αλλαγή του τρόπου διορισμού στην ΕΡΤ που μπορεί να ξεμπλοκάρει και το εμπάργκο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να αξιοποιήσουμε και τη διεθνή εμπειρία και να ανοίξουμε έναν γενικευμένο διάλογο. Τώρα αν η ΝΔ θέτει ως προϋπόθεση για να συμμετέχει σε έναν διάλογο να σταματήσει η κυβέρνηση να κυβερνά, όπως κάνει με τη συνταγματική αναθεώρηση, νομίζω ότι θα πρέπει να μην περιμένει καμιά εξέλιξη».

Όσον αφορά το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», ο υπουργός είπε ότι «είναι μια βιομηχανία ψευδών ειδήσεων» και επισήμανε: «Δεν έχει υπάρξει κάτι καινούργιο ως προς την πρακτική του από τότε που πήραμε την απόφαση. Διαπιστωτικά θα έλεγα ότι δεν μας χρειάζεται. Είχαμε για παράδειγμα ένα λυπηρό, αποτρόπαιο γεγονός, αναφέρομαι στον θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία το οποίο είναι ένα συμβάν του οποίου η επικοινωνιακή του διαχείριση μπορεί να αποδειχθεί πολύ κρίσιμη. Προφανέστατα υπάρχει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο πρέπει να μεριμνά για την τήρηση του Συντάγματος. Υπάρχει ΕΣΗΕΑ η οποία πρέπει λίγο να αναβαθμίσει τον ρόλο της σε σχέση με την τήρηση μιας δημοσιογραφικής δεοντολογίας, κι από κει και πέρα η κυβέρνηση μπορεί να κρίνει αν θα γίνουν τα στελέχη της ντεκόρ σε τέτοιου τύπου πρακτικές. Κι όπως ο Τύπος έχει την θεσμική υποχρέωση να ελέγχει και να ασκεί κριτική στην εξουσία θα υφίσταται και κριτική για τις πρακτικές του».

3 Σχόλια to “Νίκος Παππάς: Περικοπές συντάξεων δεν θα γίνουν”

 1. Reblogged στις penelopap.

  Μου αρέσει!

 2. Δημητρης said

  Να επιστραφούν αναδρομικά όσα είχαν κοπεί από συντάξεις σε όλους ανεξαιρέτως.
  ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ – ΟΧΙ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ΜΠΑΝΑ.
  Τι θα πει δεν μας αφήνουν οι δανειστές επειδή υπογράψατε μνημόνια ?
  Να ακυρώσετε τις υπογραφές σας να τις πάρετε πίσω…. γιατί πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
  ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΝΤΑΙΣΕΜΠΛΟΥΜ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΓΑΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

  Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν , ας κάνατε λογιστικό έλεγχο του χρέους .
  Έτσι για να δούμε ποιο χρέος ήταν νόμιμο και ποιο παράνομο.
  Μήπως τολμήσατε και δεν το καταλάβαμε ?
  Αφήστε τα σάπια ότι δεν θα κόψουμε συντάξεις και δώστε πίσω εκείνα που μας βουτήξατε/ληστέψατε για να πληρωθούν οι Γαλλογερμανικές τράπεζες.
  Μην μου πείτε ότι είσθε αξιοπρεπείς και δεν μπορείτε να πάρετε τις υπογραφές πίσω γιατί θα σας βρίσω και θα σας πω ποιος είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας.
  Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι ….μην κάνετε τους Γερμανούς ότι den katalaveni Elinikos.

  Μου αρέσει!

 3. Δημητρης said

  Oι τράπεζες πεινανε συνεχώς είναι αχόρταγες .
  Να κλείσουν και να ανοίξουν άλλες υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο του ΔΗΜΟΣΙΟΥ,
  Πχ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ αντί να ανακεφαλαιώνετε με δικά μας λεφτά τους ληστές.
  Έλεγχος στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ – να περάσει υπό λαϊκό έλεγχο .
  Ο λαός στην εξουσία κάτι σημαίνει ….αλλά όταν κάνεις τον Γερμανό …κe den katalavenis Ellinikos θα την φας κατακέφαλα παλιογερμανε να δεις πως θα τα μάθεις.
  Περίμενε λίγο, σίγουρα θα γυρίσει ο τροχός , θα τον γυρίσουμε εμείς και θα ψάχνετε μετά να βρείτε τον κολο σας.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: