Η δημογραφική γενοκτονία του ΔΝΤ υπονομεύει το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΚοινός τόπος είναι ότι το δημογραφικό πρόβλημα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της Ελλάδας. Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις, τους νέους και μορφωμένους να μεταναστεύουν και την Ελλάδα να έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, όχι μόνο η χώρα δεν θα μπορεί τις ερχόμενες δεκαετίες να παράγει επαρκή πλούτο για τους πολίτες της, αλλά ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια τη βιωσιμότητά της ως ενός σύγχρονου έθνους-κράτους. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα δημογραφικό αδιέξοδο που δεν πλήττει μόνο τον πληθυσμό της αλλά υπονομεύει και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Μια αύξηση π.χ. του πληθυσμού της Ελλάδας κατά περίπου 100.000, οδηγεί σε άνοδο 3% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας, εκτιμούσε  η  PwC, ενώ αντίθετα μια αύξηση των ηλικιωμένων στην Ελλάδα (άνω των 65 ετών) κατά περίπου 50.000, που αυξάνει την ανάγκη στήριξης και πρόνοιας, ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά περίπου 15%. Η Ελλάδα βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να μετατρέψει το δημογραφικό της κενό σε οικονομικό και κοινωνικό πλεόνασμα έτσι ώστε να διατηρήσει θετικές προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον. Σύμφωνα με την PwC, για να δημιουργηθούν οι βάσεις για την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας απαιτείται ένα μείγμα πολιτικών που θα περιλαμβάνει δράσεις για τον περιορισμό της υπογεννητικότητας.

Τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

 • Την ελαφρότερη φορολόγηση πολύτεκνων οικογενειών.
 • Τη δωρεάν ή με χαμηλό κόστος παροχή υπηρεσιών σε οικογένειες που αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί.
 • Τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού παιδιών ώστε να θεωρηθεί μια οικογένεια πολύτεκνη.

Τυπικά η δημογραφική κατάρρευση του ελληνικού πληθυσμού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν οι γεννήσεις ανά έτος μειώθηκαν από τις 150.000 στις 100.000, φτάνοντας στο 2011 που για πρώτη φορά ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε αυτόν των γεννήσεων κατά περίπου 30 χιλιάδες. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 370.000 άτομα. Η εισροή των μεταναστών συνέβαλε αρχικά στην ανακοπή της πτωτικής τάσης της υπογεννητικότητας (1991-2000), όπου οι μετανάστες στη χώρα αυξάνονταν κατά 6% ετησίως. Από το 2008 και μετά οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα περιορίστηκαν, ενώ παράλληλα μέρος του ανθρώπινου δυναμικού και μάλιστα υψηλών δεξιοτήτων μετανάστευσε στο εξωτερικό («brain drain»), με την Ελλάδα να έχει την τρίτη θέση μετά την Κύπρο και την Ισπανία όσον αναφορά το ποσοστό των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

Ολα αυτά είχαν αντίκτυπο και στην αλλαγή της ηλικιακής σύστασης της χώρας, με τον πληθυσμό άνω των 65 να τριπλασιάζεται από 7% που ήταν το 1960 σε 20% το 2015. Κατά συνέπεια η διάμεσος ηλικία, ηλικία που χωρίζει τον πληθυσμό σε δύο ισόποσες ηλικιακές ομάδες, από τα 31 έτη που ήταν το 1960, άγγιξε τα 43 το 2015.

Η μέση Ελληνίδα πλέον δεν γεννά δύο παιδιά, που στατιστικά απαιτούνται ώστε να φέρει στη ζωή μία κόρη που θα την αντικαταστήσει. Ο δείκτης γονιμότητας της μέσης Ελληνίδας έχει πέσει στα 1,3 παιδιά, όταν τη δεκαετία του 1960 βρισκόταν στα 2,3 παιδιά ανά γυναίκα, πάνω από το όριο αντικατάστασης γενεών (2,1 παιδιά ανά γυναίκα). Από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση ενός τοκετού είναι το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού, η δαπάνη ενός τοκετού καθώς και η προσβασιμότητα στο σύστημα υγείας. Η οικονομική ύφεση ουσιαστικά εξέθεσε το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο όπως εκτιμά η μελέτη της PwC θα συνεχιστεί στο μέλλον εάν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισής του.

Εξάλλου, πρόσφατη μελέτη π.χ. του Ινστιτούτου του Βερολίνου εκτιμούσε ότι ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια ως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια ως το 2050 (8,3 εκατομμύρια, υποστηρίζουν οι πιο απαισιόδοξες μελέτες), σε σύγκριση με 10,7 εκατομμύρια περίπου σήμερα και 11,1 εκατομμύρια το 2009, προτού δηλαδή η «Μεγάλη Ελληνική Υφεση» αρχίσει να ξεδιπλώνεται, ενώ και η Eurostat αποφάνθηκε ότι το 2080 με 7,2 εκατομμύρια ανθρώπους η Ελλάδα θα βρίσκεται στο ναδίρ της ΕΕ.

Πηγή: Το Βήμα

10 σκέψεις σχετικά με το “Η δημογραφική γενοκτονία του ΔΝΤ υπονομεύει το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας”

 1. Χρόνια το γράφουμε εδώ μέσα ότι είναι το νούμερο 1 πρόβλημα της Ελλάδας , ήταν πριν το 2009 και επιδεινώθηκε με τις πολιτικές των μνημονίων μετά. Η μετανάστευση ή αναγκαστική εξορία των νέων Ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας δεν μείωσε μόνο τα ποσοστά ανεργίας για τα οποία επιχαίρει η κυβέρνηση λες και απευθύνεται σε μπαμπουίνους ( χώρια τις ελαστικές μορφές εργασίας που αμοίβονται με 200 – 300 – 400 ευρώ τον μήνα ) .

  Αλήθεια , σε ποια άλλη χώρα με τέτοιο δημογραφικό πρόβλημα τα παιδιά θεωρούνται τεκμήριο και φορολογούνται ? Μόνο στη χώρα όπου οι πολιτικοί της υπακούν τυφλά σε ό, τι μαλακία τους πουν απ’έξω .

  Αλήθεια , το μεγάλο πρόβλημα της χώρας εν μέσω δημογραφικής συρρίκνωσης , τουρκικής προκλητικότητας , έξαρσης αλβανικού και σκοπιανού εθνικισμού, έξαρση της βίας και του αισθήματος ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών , αύξησης των ροών των μουσουλμανικών ορδών που ο σουλτάνος κατευθύνει στην Ελλάδα βάση σχεδίου , οικονομικής εξαθλίωσης , κ.ο.κ. , είναι ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας για τον οποίο η κυβέρνηση θέλει επειγόντως να εντάξει στην συνταγματική αναθεώρηση ? Αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας ? Η ευχάριστη είδηση είναι ότι η ΝΔ φαίνεται να ξυπνάει και την απορρίπτει .

  Αλήθεια , δεν ξέρετε ότι είμαστε πρώτοι στην ΕΕ στις εκτρώσεις και από τις πρώτες χώρες στο κόσμο με μέσο όρο κάθε χρόνο ανάμεσα στις 200.000 και 300.000 εκτρώσεις ? Ξέρετε τι σημαίνει αυτό ? Ότι από το 198κάτι που τις νομιμοποίησε ο ολετήρας της Ελλάδας και μέγας δημαγωγός Ανδρέας Παπατζής μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 8 με 10 εκατομύρια Έλληνες . Σήμερα δηλαδή θα ήμασταν οι διπλάσιοι σχεδόν.
  Όπως είχε πει ο Άγιος Παϊσιος ο Αγιορίτης σε ένα όραμα που τον πήγε κάποιος άγγελος βρέθηκε κοντά σε ένα αγρό δύσβατο, βραχώδη και μυστηριώδη από όπου ακουγόντουσαν απάνθρωπες κραυγές πόνου και τρόμου . Όταν ρώτησε τον άγγελο τι ήταν πήρε την απάντηση ότι είναι οι κραυγές των ανυπεράσπιστων μωρών – εμβρύων που δολοφονούνταν με τις εκτρώσεις . Βέβαια οι φεμινίστριες και οι ψευτοαριστερές θα πουν ότι είναι δικαίωμα της γυναίκας να κάνει ό,τι θέλει στο μωρό – έμβρυο ( τέλειο άνθρωπο κατά τους γιατρούς – γενετιστές ) που έχει μέσα της . Στις σκανδιναβικές χώρες , στην Ολλανδία και αλλού οι γονείς παίρνουν σοβαρά οικονομικά επιδόματα για να αποκτούν παιδιά κι αν δεν έχουν εργασία ή είναι χαμηλόμισθοι μπορούν να ζουν με αυτά τα επιδόματα αξιοπρεπώς , οι δε γυναίκες παίρνουν σύνταξη στα 67 χωρίς να έχουν δουλέψει μόνο και μόνο επειδή μεγάλωσαν παιδιά .

  Βέβαια, με βάση τη κυβερνητική προπαγάνδα και την ΕΡΤ που την αναπαράγει αμάσητα το δημογραφικό πρόβλημα στο Ελλαδιστάν θα λυθεί με την εισαγωγή εκατομυρίων μουσλουμάνων στους οποίους δίνεται ιθαγένεια, δικαίωμα ψήφου, επιδόματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλοιώνοντας τον ελληνικό πληθυσμό και γιαυτό μάλλον καίγονται να διαχωρίσουν Κράτος και Εκκλησία για να μην ενοχλούνται οι «νέοι Έλληνες » . Φαίνεται τελικά ότι η πραγματική κυβέρνηση στο Ελλαδιστάν είναι ο Σόρος , οι Ρότσιλντ , κ.α.

  Μου αρέσει!

  1. Κανένας απο αυτούς που ανέφερες και ποτε δεν θα μπορούσε να μας κυβερνήσει χωρίς την δική μας «νερόβραστη» ψήφο.

   Κατά τα άλλα, τα ξέρουμε όλα και μια ζωή θα μας φταίνε πάντα οι άλλοι.

   Μου αρέσει!

 2. ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΩΘΕΙ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ 3 ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ;;

  ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ

  ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ;

  Η ΕΙΣΤΕΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ

  ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ;;;

  ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ

  Μου αρέσει!

 3. ελα ρε παιδια…

  10 χρον ια…τωρα

  μας διεταζε και ειχε το απολυτο ελεγχο της χωρας μας

  και τωρα …ειναι κακο?

  αφου…μας εσωσε!

  και θα μας σωσει…..

  τωρα θα //κανουμε αντισταση?

  ρε…αστειοι που γιναμε..

  να γιατι ειμαστε ο..περιγελως του αιωνα…!

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s