olympia.gr – 2008-2019 – 11 χρόνια- 400εκ VIEWS

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Μάρτυρας θα κληθεί ο πρώην πρόεδρος της Thales, Μισέλ Ζοσεράν μετά από 13 χρόνια! – Τι είχε πει για τις μίζες, για τον Παπαντωνίου και τον Σημίτη

Posted by olympiada on Οκτώβριος 30, 2018

Τον Μισέλ Ζοσεράν από την κατάθεση του οποίου είχε ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για το «μαύρο χρήμα» που διακινούνταν για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, προτίθενται να καλέσουν για μάρτυρα οι ανακριτές κατά της διαφθοράς οι οποίοι ερευνούν την «υπόθεση Παπαντωνίου».

Από τον Μάιο του 2005 ήδη ο άνθρωπος που σκοπεύουν να εξετάσουν οι Έλληνες ανακριτές, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Thales, είχε καταθέσει επισήμως στους εισαγγελείς της Νίκαιας της Γαλλίας Gilles Accomando και Muriel Fusina για συμβόλαια της εταιρείας με μίζες στο εξωτερικό , ανάμεσα στα οποία ήταν και μαύρο χρήμα που είχε διακινηθεί για δωροδοκία Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων.

Είχε πει μεταξύ άλλων τότε ο Μισέλ Ζοσεράν, ότι:

«Το 2002 και στις αρχές του 2003 κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από εκείνη τη στιγμή πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ. Ρωμανό (σ.σ.: πρόκειται για τον Λουκά Ρωμανό), πρόεδρο της ΤΗΙΝΤ (Thales International) Ελλάδος. Εκείνος μου υπέδειξε ότι θα έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Άμυνας. Και μου υπέδειξε επίσης ότι και στην προηγούμενη αγορά των φρεγατών στην Ελλάδα είχε μεσολαβήσει συμφωνία με τον ίδιο τον υπουργό για την καταβολή των προμηθειών, χάρη στην οποία η εταιρεία Thales κέρδισε τον διαγωνισμό. Στην αγορά του συστήματος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ανταγωνιστής ήταν μια εταιρεία ονόματι SAIC, την οποία υποστήριζε ευθέως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. Και κατά τον κ. Ρωμανό χάσαμε αυτή την αγορά επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 ο Ζοσεράν κατέθεσε και πάλι όσα έχει καταθέσει το 2005, επιμένοντας ότι ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα θεωρούσε ότι θα μπορούσαν να πάρουν το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων παρά τη συμμετοχή της αμερικανικής SAIG, γιατί είχε διαμορφώσει ένα κύκλωμα το οποίο τον βοήθησε και στην υπόθεση των φρεγατών.

ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ 

Την ίδια ώρα οι ανακριτές αναμένουν και τις απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν υποβάλλει προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν πλήρως τη διαδρομή του μαύρου χρήματος .

Σχετικά αιτήματα έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές της Γαλλίας, καθώς ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, είναι υπήκοος Γαλλίας και έχει και εκεί τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, Βέλγιο και Ολλανδία (όπου έχει βάση της και η Thales από την οποία φέρεται να διακινήθηκαν οι μίζες για τις φρεγάτες).

Στο μεταξύ βέβαια οι ανακριτές αναμένουν και την απόφαση της Βουλής η οποία μετά από αίτημα τους καλείται να κρίνει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού και για το αδίκημα της δωροδοκίας, πέραν δηλαδή εκείνου της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για το οποίο και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. 

ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΑΤΑ 

Ένας πάντως από τους λόγους που ανακριτής και εισαγγελέας θεώρησαν πως στην περίπτωση του ζεύγους Παπαντωνίου υπήρχαν οι προϋποθέσεις του νόμου για να κριθούν προφυλακιστέοι, είναι και το γεγονός ότι παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων, στη δικογραφία φέρονται να υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του επιχείρησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το ζευγάρι που εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017 και παρουσία δικηγόρου υπέγραψε συναίνεση στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για δύο τραπεζικούς λογαριασμούς τους κι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αργότερα όχι μόνο τα γύρισε αλλά κατηγόρησε για …παραπλάνηση τις ελληνικές αρχές. 

Συγκεκριμένα, η Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, φέρεται να υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι δεν παρείχαν την συναίνεση τους στους ανακριτές, καθώς παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

One Response to “Μάρτυρας θα κληθεί ο πρώην πρόεδρος της Thales, Μισέλ Ζοσεράν μετά από 13 χρόνια! – Τι είχε πει για τις μίζες, για τον Παπαντωνίου και τον Σημίτη”

 1. Αυτονόητα said

  “Κυνηγούν” τα χρήματα του Γιάννου Παπαντωνίου σε 5 χώρες 2 ανακριτές
  Από Militaire News

  Τον χάρτη των χρημάτων που διακίνησε, παρανόμως σύμφωνα με όσα του καταλογίζονται, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου διαμορφώνουν οι Ανακριτές Διαφθοράς με αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν αποστείλει σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, που σε αυτήν την φάση βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, καθώς ο πρώην υπουργός φαίνεται να έχει εκεί λογαριασμούς.

  Οι ανακριτές Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου απέστειλαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής, εκτός από την Γαλλία και σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, Ολλανδία, όπου και η έδρα της εταιρίας Thales.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα προς τις γαλλικές αρχές δεν αφορά μόνο το άνοιγμα λογαριασμών που αποκαλύπτεται ότι έχει ο πρώην υπουργός στην Γαλλία καθώς έχει και γαλλική υπηκοότητα. Μάλιστα κατά πληροφορίες φαίνεται πως ο πρώην υπουργός έχει προβάλλει αντιρρήσεις για το άνοιγμα των “γαλλικών λογαριασμών” του. Οι δικαστικοί λειτουργοί ωστόσο, με το αίτημα τους στην Γαλλία φέρονται να επιδιώκουν επιπλέον και την άδεια της γαλλικής δικαιοσύνης προκειμένου να εξετάσουν τον άλλοτε πρόεδρο της Thales Engineering & Consulting, Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος φαίνεται πως κρίνεται κρίσιμος μάρτυρας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών που κατακυρώθηκε στην γαλλική εταιρία το 2003.

  Ο κ. Ζοσεράν από το 2005 σε καταθέσεις του στην γαλλική δικαιοσύνη έχει αναφερθεί σε δωροδοκίες στις οποίες προέβαινε η εταιρία του προκειμένου να επιλέγεται σε αναθέσεις έργων. Έχει επίσης υποστηρίξει πως η Thales έχασε το έργο για την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων από αμερικανική εταιρία, καθώς οι Αμερικανοί στόχευσαν ψηλότερα στην κυβέρνηση, από τους ίδιους που προσπαθούσαν να κλείσουν την συμφωνία με τον υπουργό Άμυνας. Το πρώην στέλεχος της θυγατρικής της Thales έχει αναφερθεί επίσης στον Έλληνα εκπρόσωπο της εταιρίας ο οποίος φέρεται να τον είχε προειδοποιήσει πως για να πάρουν την σύμβαση για την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων θα πρέπει να υπολογίζουν «σε ένα 7 έως 10 τοις εκατό για τον υπουργό Άμυνας».

  Οι απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη στα χέρια τους οι ανακριτές έχουν δώσει πολύτιμα στοιχεία στην έρευνά τους. Κρίσιμο σημείο για την διαλεύκανση της υπόθεσης άλλωστε αποτέλεσε το υλικό που διέθεσε στους δικαστικούς λειτουργούς η Κυπριακή ΜΟΚΑΣ, η αρχή για ξέπλυμα χρήματος, το οποίο κατέγραφε την πορεία χρημάτων της εξωχώριας εταιρίας που είχε ο τότε αντιπρόσωπος της Thales στην Ελλάδα Χαράλαμπος Μπεκατώρος ο οποίος έχει αποβιώσει.

  Από τις νέες απαντήσεις στα αιτήματά τους αλλά και από την απόφαση της Βουλής όσον αφορά το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, οι ανακριτές θα κρίνουν και την πορεία της υπόθεσης που οδήγησε στην προσωρινή κράτηση του πρώην υπουργού και της συζύγου του.

  Σύμφωνα με πληροφορίες για την προφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων φαίνεται να έπαιξε καίριο ρόλο, η στάση που τήρησε το ζευγάρι στο θέμα του ανοίγματος ελβετικών λογαριασμών τους.

  Ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του φέρονται να εμφανίστηκαν οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017 όπου παρουσία δικηγόρου υπέγραψαν συναίνεση στην άρση του τραπεζικού το απορρήτου για δύο λογαριασμούς κι έναν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, δηλώνοντας ότι αυτοί ήταν και οι μοναδικοί τους λογαριασμοί στην Ελβετία.

  Η συναίνεση τους φέρεται να εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης πλην όμως οι ελληνικές αρχές φαίνεται να ενημερώθηκαν αργότερα, ότι η κ. Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι δεν παρείχαν συναίνεση στους Έλληνες ανακριτές, καθώς παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

  Οι δύο ανακριτές έχουν σύμφωνα με πληροφορίες στην διάθεσή τους στοιχεία από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του πολιτικού μηχανικού, που κατηγορείται ότι διακίνησε χρήματα του κ. Παπαντωνίου. Στα έγγραφα αυτά φαίνεται πως οι τραπεζικοί υπάλληλοι εφιστούσαν στον νυν κατηγορούμενο μηχανικό προσοχή καθώς τα «ποσά ήταν πολύ μεγάλα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: