Η Ελλάδα στο επίκεντρο κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων – Αύριο η τριμερής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου

Image result for τσιπρας σισι αναστασιαδηςΙστορικής σημασίας συνάντηση πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 10 Οκτωβρίου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του προέδρου της της Αιγύπτου, στρατηγού αλ Σίσι, στην Ελούντα της Κρήτης. Η τριμερής πραγματοποιείται εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και έρχεται να επιβεβαιώσει τον κρίσιμο γεωπολιτικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η χώρα, όπως αυτός εδραιώθηκε με τις ιστορικές παρεμβάσεις του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου. 

Ενέργεια και ΑΟΖ στο επίκεντρο συνάντησης

Η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Elounda Peninsula», ενώ στην πόλη βρίσκονται από χτες, Δευτέρα, πυροτεχνουργοί όπου πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους.

Στο “τραπέζι” της τριμερούς συνάντησης Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, θα πέσουν τα ζητήματα του αγωγού «east med» και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας.

Ανάλογη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο στην Λευκωσία παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη και στην οποία είχε συζητηθεί το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου “Euro Africa Interconnector”.

Ο EuroAfrica Interconnector, το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη, προορίζεται να αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της των τριών χωρών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW.

Στην τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία είχε υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της εταιρείας του EuroAfrica Interconnector και της αιγυπτιακής εταιρείας ηλεκτρισμού EEHC για τη διεξαγωγή των σχετικών μελετών.

Με βάση τις τότε ανακοινώσεις, ο EuroAfrica Interconnector αποσκοπεί στο να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη και να συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η επιλογή της Ελούντας για τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνόδου θεωρείται επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με έντονο συμβολισμό, όχι μόνο επειδή η Κρήτη βρίσκεται στο γεωγραφικό σταυροδρόμι του άξονα Αίγυπτος – Ελλάδα – Κύπρος, αλλά και επειδή εκλαμβάνεται ως συνέχεια της ιστορικής διπλωματικής συνάντησης που είχε λάβει χώρα πριν από 33 χρόνια με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου και τη συμμετοχή του Φρανσουά Μιτεράν και του Μουαμάρ Καντάφι με στόχο την αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ της Λιβύης και της Γαλλίας για την υπόθεση του Τσάντ.

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s