Κλ.Ρέγκλινγκ :Η κρίση στην ευρωζώνη έχει παρέλθει

2BD77883-5D78-4A73-9215-51E1799EFC2EΣε συνέντευξή που παραχώρησε στο Bloomberg TV, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει  ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει παρέλθει και ότι οι προοπτικές ανάπτυξης είναι θετικές.

«Ακόμη και η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο. Επομένως έχουμε πέντε χώρες οι οποίες κατά τη διάρκεια της κρίσης δέχτηκαν τη στήριξή μας αλλά τώρα τα πηγαίνουν καλά έχοντας εφαρμόσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογραμμίζοντας τον πολύ θετικό ρυθμό ανάπτυξης της Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο κ.Ρέγκλινγκ επισήμανε ωστόσο, ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης είναι λογικό να υποχωρήσει το επόμενο διάστημα, ενώ παραμένουν κίνδυνοι ιδίως από την παγκόσμια αντιπαράθεση για το εμπόριο κυρίως μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας.

Αναφερόμενος στην Ιταλία, υπογράμμισε ότι η χώρα είναι προβληματική αναφορικά με την ανάπτυξή της τα τελευταία είκοσι χρόνια. Δεν πρόκειται για προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ευρώ αλλά με την ίδια την ιταλική οικονομία και είναι μακροχρόνια,τόνισε ο ο επικεφαλής του ESM και πρόσθεσε ότι οφείλονται κυρίως στην έλλειψη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

«Ωστόσο, η Ιταλία δεν έχασε ποτέ την πρόσβασή της στις αγορές ακόμη και στην αιχμή της κρίσης το 2011, όταν οι άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα. Διαθέτει ισχυρά στοιχεία στην οικονομία της. Έχουν ήδη προσπαθήσει να προσαρμοστούν, εντούτοις θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τους στόχους της νέας κυβέρνησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εμφανίστηκε ωστόσο, ανήσυχος για την αντίδραση των αγορών ιδίως έναντι του τραπεζικού τομέα. Τόνισε βεβαίως ότι θα αναμένουν την οριστική κατάθεση του ιταλικού προϋπολογισμού προκειμένου να εκτιμήσουν την συνολική εικόνα και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

3 σκέψεις σχετικά με το “Κλ.Ρέγκλινγκ :Η κρίση στην ευρωζώνη έχει παρέλθει”

  1. Όπως δε χωράνε όλοι οι άνθρωποι στο ίδιο παντελόνι, έτσι δε χωράνε και όλα τα κράτη στους ίδιους νομισματικούς κανόνες. Για κάποιους είναι τόσο φαρδύ, που από καιρό σε καιρό νιώθουν ξεβράκωτοι (π.χ. Γερμανία), ενώ για κάποιους άλλους είναι τόσο στενό ώστε να ασφυκτιούν και να μη μπορούν να πάρουν ανάσα (πχ. Ιταλία, Ελλάδα, και πολλοί άλλοι). Φυσικά, έφτανε μία και μόνο σημαντική κρίση για να αποδειχθεί (ιστορικά για άλλη μια φορά) ότι δε μπορεί να υπάρξουν νομισματικές ενώσεις για κράτη με ουσιαστικές διαφορές στα θεμελιώδη των οικονομιών τους.

    Το αποτέλεσμα? Ο μέσος όρος του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΖ (σε USD) είναι μία θλιβερή υπερδεκαετής διολίσθηση:

    https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/embed/?s=wgdpeuro&v=201807061649x&d1=20070101&d2=20181008&type=type=spline&h=300&w=600

    Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s