Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη ο Προκόπης Παυλόπουλος

3C6371A7-8169-406E-91B4-1EA37A66F2F6«Είμαστε υπερήφανοι για το κύρος και το ήθος το επιστημονικό, που έχει αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια, το οποίο μάλιστα υπερβαίνει κατά πολύ τον χώρο των μαθηματικών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος σήμερα με «ιδιαίτερη χαρά» τον καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη στο Προεδρικό Μέγαρο. 

«Αυτό το κύρος δεν το αποκτήσατε όταν πήρατε το βραβείο παγκόσμιας εμβέλειας στο χώρο των μαθηματικών. Αυτό το βραβείο είναι απλώς η επιβεβαίωση ενός κύρους που το είχατε ήδη», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στη διάκριση του κ. Δασκαλάκη στο «Δειθνές Συνέδριο των Μαθηματικών» του 2018, όπου και τιμήθηκε με το βραβείο Nevanlinna.

«Θα κρατήσω από όσα έχετε πει τον τελευταίο καιρό -γιατί φυσικά δεν θα τολμούσα να μπω στο χώρο της επιστήμης σας- μια φράση σας από μια σας συνέντευξη, που θεωρώ κορυφαία. Είχατε πει ότι όσο περνάει ο καιρός, οι μηχανές αποκτούν τη δική τους νοημοσύνη και σε λίγο καιρό θα παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις», σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε: «»Θέσατε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων”, σε ό,τι αφορά την σύγκριση της τεχνητής νοημοσύνης και της ανθρώπινης νοημοσύνης και τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η υπέρβαση που θα μπορούσε να επέλθει. Νομίζω πως με το κύρος που έχετε, με τις γνώσεις που έχετε, μπορείτε και πρέπει -και εσείς και όσοι εργάζεσθε στον ίδιο τομέα- να αναδείξετε πόσο για τις επόμενες γενιές – όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκόσμια – υπάρχει ο τεράστιος κίνδυνος της μετάπτωσης της επιστήμης και της γνώσης σε πληροφορία».

Διαπίστωσε δε, ότι από αυτή την μετάπρωησ κινδυνεύουν οι νέες γενιές, ιδίως στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών. «Θεωρώ ότι σε επιστημονικό επίπεδο είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο, και όχι μόνο στο απώτερο, μέλλον».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο φαινόμενο των καιρών, το brain drain, σχολιάζοντας: «Θέλω να ευχηθώ οι νέοι Έλληνες να μην χρειάζεται να φεύγουν, όπως φύγατε αφού σπουδάσατε, για να πάνε στο εξωτερικό, σ’ ένα πολύ μεγάλο πανεπιστήμιο όπως είναι το ΜΙΤ, για ν’ αποκτήσουν αυτό το κύρος, το οποίο εσείς διαθέτετε. Θα ήθελα πραγματικά – και είναι σημαντικό για την Ελλάδα και το μπορεί η Ελλάδα- οι άνθρωποι να καταξιώνονται εδώ, ν’ “ακτινοβολούν” από εδώ και να τους αναζητεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ήδη καταξιωμένους στην Ελλάδα.»

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό έκρινε πως «η Kοινωνία και η Πολιτεία μας (πρέπει) να υιοθετήσουν ανυπόκριτα την έννοια της Αριστείας, της πραγματικής Αριστείας. Μιας αριστείας που σημαίνει ότι δίνουμε σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την καταγωγή του και τις οικονομικές του δυνατότητες, την δυνατότητα ν’ αναπτύξει την προσωπικότητά του.

Από την πλευρά του ο κ. Δασκαλάκης ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο και τόνισε: «Να ξέρετε ότι δουλεύουμε και για την σύμπλευση του ανθρώπου και της μηχανής στο μέλλον και για την συνεργασία των Ελλήνων του εξωτερικού και των Ελλήνων του εσωτερικού. Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Όπως λέτε, η Αριστεία είναι κάτι που πρέπει να προβάλλουμε και να ενισχύσουμε».

 

Πηγη: kathimerini.gr 

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s