Μάτσου -Η κινεζική θεότητα της θάλασσας


Η Μάτσου, γνωστή επίσης και με άλλα ονόματα και τίτλους, είναι κινεζική θεότητα της θάλασσας. Πρόκειται για τη θεοποιημένη μορφή ιστορικού προσώπου, μίας σαμάν από τη Φουτσιάν, της οποίας η διάρκεια ζωής είναι παραδοσιακά χρονολογημένη από το 960 έως το 987.

Τιμημένη μετά το θάνατό της ως προστάτιδα των εργαζομένων στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών και των ψαράδων, η λατρεία της εξαπλώθηκε στις παράκτιες ακτές της Κίνας και στις κινεζικές κοινότητες σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η λατρεία της άρχισε την περίοδο της Δυναστείας Σονγκ. Η Μάτσου λατρεύεται ευρέως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κίνας, ειδικά στην Τσετσιάνγκ, Φουτσιάν, Γκουανγκντόνγκ, Τιεντζίν, και Χαϊνάν. Λατρεύεται επίσης στην Ταϊβάν και άλλα μέρη στην Ανατολική / Νοτιοανατολική Ασία.

Είναι η αποθεωμένη μορφή του ιστορικού προσώπου Lin Moniang, που γεννήθηκε στο στο νησί Meizhou το 960 και πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 987. Μετά το θάνατό της τη θυμόταν ως νέα κοπέλα σε κόκκινο φόρεμα, που θα περιπλανιόταν για πάντα στις θάλασσες.

wikipedia

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s