olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Προκόπης Παυλόπουλος από τα Σφακιά: Ο κίνδυνος από τη ναζιστική θηριωδία δεν έχει περάσει.

Posted by kalinda on October 3, 2018

Ο Καλλικράτης είναι το μοναδικό χωριό της Ελλάδας, που αριθμεί τέσσερα Ολοκαυτώματα.

Το 1770, στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη, στις 26 Απριλίου,  το χωριό καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους.

Το 1821 στη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση, στις 15 Ιουλίου 1821, ο Καλλικράτης καταστρέφεται ολοκληρωτικά για δεύτερη φορά από τους Τούρκους.

Το 1866, πρώτο έτος της Κρητικής Επανάστασης, στις 13 Δεκεμβρίου, ολοκαυτώνεται για τρίτη φορά.

Το 1943, στις 8 και 11 Οκτωβρίου 1943, από δυνάμεις του τακτικού γερμανικού στρατού και δωσίλογους, ο Καλλικράτης καταστρέφεται για τέταρτη φορά.

 
«Τιμούμε σήμερα εδώ, στον Καλλικράτη, την μνήμη εκείνων οι οποίοι έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 8 Οκτωβρίου του 1943. Τιμούμε την μνήμη τους και διδασκόμαστε απ’αυτήν. Γιατί το να τιμάς την μνήμη μαρτύρων σημαίνει πρωτίστως ότι δεν ξεχνάς» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Και δεν ξεχνάμε, πρόσθεσε, ότι  «πρώτον ότι για μας, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι υπαρξιακή Αρχή. Μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε. Και γι’αυτό, με κάθε τίμημα, ακόμα και με την θυσία της ζωής μας, θα υπερασπισθούμε τα Σύνορά μας, το Έδαφός μας, την Κυριαρχία μας. Υπενθυμίζω ότι τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το μεγάλο Χρέος της υπεράσπισης της Ελευθερίας, το Έθνος των Ελλήνων θα το πράξει με όρους αρραγούς ενότητας. Ξέρουμε την αξία της ενότητας, γνωρίζουμε το κόστος της διχόνοιας. Είναι αδιανόητο να κάνουμε ξανά λάθη που, μέσα από διχόνοιες και διχασμούς, στο παρελθόν μας στοίχισαν ακόμα και κομμάτια του Εθνικού μας Κορμού. Στην μνήμη όλων αυτών, λοιπόν, που εδώ χάθηκαν, θα προασπίσουμε την Ελευθερία μας ενωμένοι και αποφασισμένοι».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στην μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, «να μην ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος από την ναζιστική θηριωδία δεν έχει περάσει. Στην Ευρώπη σήμερα βλέπουμε να ξεφυτρώνουν μορφώματα, τα οποία είναι ουσιαστικά – και δυστυχώς – συνεχιστές αυτής της θηριωδίας, της απάνθρωπης ιδεολογίας – αν μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογία – και γι’αυτό τον λόγο πρέπει να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο, την Δημοκρατία, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Πρέπει να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε τέτοια μορφώματα να καθορίζουν το μέλλον μας και, ιδιαίτερα, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Και τέλος θυμίζω, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος,  «ότι στην μνήμη τους – και αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πράξη εκδίκησης, κάθε άλλο, αλλά απόδοση δικαιοσύνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού – ότι εμείς, οι Έλληνες, διεκδικούμε πάντα στην μνήμη τους και τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Οι απαιτήσεις μας και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο είναι – όπως έχω πει πολλές φορές – νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και είμαι βέβαιος ότι και η Γερμανία – μια χώρα που συμπορεύεται μαζί μας στον Ευρωπαϊκό δρόμο και η οποία συμπαραστάθηκε ενεργώς και με κορυφαίες προσωπικότητες στην τελευταία περιπέτεια που έζησε η Χώρα μας – αντιλαμβάνεται ότι το να σέβεσαι τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό και την Ευρωπαϊκή Ιστορία είναι πράξη Χρέους. Αιωνία η μνήμη τους».

One Response to “Προκόπης Παυλόπουλος από τα Σφακιά: Ο κίνδυνος από τη ναζιστική θηριωδία δεν έχει περάσει.”

  1. Aκέλας said

    Κύριε Πρόεδρε,γιατί επικεντρώνεστε ΜΟΝΟ στην Ναζιστική θηριωδία;-Ξεχνάτε τα όσα έκαναν οι “ανθρωπιστές”της άλλης πλευράς;-Θα μπορούσα να σας τα θυμίσω, αλλά μάλλον θα χρειαζόταν ολόλκηρο βιβλίο!

    Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: