olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια της έκθεσης «στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός, Ν. Πλουμπίδης 1902-1954.

Posted by kalinda on October 3, 2018

5B7DBF12-38F6-4CC7-86F5-1342743FFA00Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός, Νίκος Πλουμπίδης 1902 -1954» ?στο χώρο εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων (Αμαλίας 22 -24).

Η έκθεση παρουσιάζεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη».?

Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος έκανε τα εγκαίνια της έκθεσης, ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης η οποία περιλαμβάνει οπτικό υλικό, επιστολές και κείμενα του Ν. Πλουμπίδη. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης την έκθεση επισκέφθηκε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας ο οποίος χαιρέτισε τον πρωθυπουργό και παρακολούθησαν μαζί τα δυο τελευταία εκθέματα.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης , ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τ. Χριστοδουλοπούλου κ.α.

Νίκος Βούτσης: Ο Πλουμπίδης κορυφαία προσωπικότητα στο πάνθεο των σταθερά αγωνιζόμενων ανθρώπων

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός, Νίκος Πλουμπίδης 1902 -1954» που διοργανώνει στο χώρο εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων (Αμαλίας 22 -24), το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία.

Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος έκανε τα εγκαίνια της έκθεσης, ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης η οποία περιλαμβάνει οπτικό υλικό, επιστολές και κείμενα του Ν. Πλουμπίδη.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, την έκθεση επισκέφθηκε και ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας, ο οποίος χαιρέτισε τον πρωθυπουργό και παρακολούθησαν μαζί τα δυο τελευταία εκθέματα.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Αναστάσιος Κουράκης και Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, κ.ά..

«Ο Πλουμπίδης ήταν η ψυχή της τεράστιας αντιφασιστικής εκδήλωσης που έγινε το 1943 μέσα στην Κατοχή και απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση. Ήταν η καρδιά του απελευθερωτικού αγώνα τη στιγμή της κορυφαίας οριακής σύγκρουσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τις δυνάμεις κατοχής. Και σαν τέτοιος αποτελεί μια κορυφαία προσωπικότητα στο πάνθεο των πιο σταθερά αγωνιζόμενων και διακριτών ανθρώπων τις προηγούμενες δεκαετίες, και ειδικά μέσα στην Κατοχή» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας νωρίτερα απόψε την έκθεση.

«Η εκδήλωση για το Νίκο Πλουμπίδη, είναι ενταγμένη οργανικά στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη» είπε ο κ. Βούτσης και συνέχισε:

«Εμείς από την πλευρά της Βουλής, και οφείλω να το πω αυτό χωρίς ενστάσεις, τουλάχιστον από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ενθαρρύνουμε την προσπάθεια που γίνεται, ώστε να αναδειχθεί η πραγματική Ιστορία της χώρας, και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, που υπάρχει ανάγκη για την ανασύσταση του κοινωνικού ιστού, που είναι στοιχείο για την ανασύσταση μιας κοινωνικής κουλτούρας συλλογικής μνήμης για το τι έγινε στη χώρα. Πιστεύουμε ότι μόνο αν μελετήσουμε την Ιστορία μας όσο πιο αντικειμενικά και σφαιρικά, θα έχει μέλλον ο τόπος μας και θα μπορέσουμε πραγματικά να προχωρήσουμε σε προοδευτικούς δρόμους».

«Τη χώρα μας την έχει σφραγίσει κάτι μοναδικό: Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έγινε εμφύλιος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και αυτή η σφραγίδα διαχέεται στις γενιές. Όσο η μοναδικότητα αυτή μένει κρυμμένη, επιλεκτικά αφορισμένη, είναι μια αρνητική εικόνα που οδηγεί τις νέες γενιές στην απαξία της Δημοκρατίας και της πολιτικής. Ο αντιφασιστικός αγώνας που δυναμώνει και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, έχει ανάγκη αυτή την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Κεντρικοί ομιλητές σε αυτήν ήταν οι καθηγητές Χάρης Αθανασιάδης, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος, καθώς και η διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Οι θεματικοί άξονες που παρουσιάστηκαν στις εισηγήσεις των ομιλητών, συνθέτουν και τις οκτώ ενότητες της έκθεσης, στην οποία περιλαμβάνονται ποικίλα τεκμήρια της περιόδου και προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Πλουμπίδη. Οι ομιλητές ανέδειξαν πτυχές της ζωής και του έργου του Νίκου Πλουμπίδη, μέσα από τις ποικίλες και συχνά παράλληλες εκφάνσεις τους. Υπογράμμισαν ακόμη την καθοριστική συμβολή του στην επάνοδο της Αριστεράς στον κοινοβουλευτισμό, και της διασφάλισης της συνέχειας της πολιτικής της δράσης, ενώ αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα γεγονότα της σύλληψης και της καταδίκης του, καθώς και στα πρόσωπα που σημάδεψαν τον βίο του.

Επεσήμαναν ιδιαίτερα το ρόλο του στις κινητοποιήσεις του 1943 κατά της πολιτικής επιστράτευσης που είχε εξαγγείλει η Γερμανική Διοίκηση, και την σημασία αυτών των κινητοποιήσεων στη διαμόρφωση των πολιτικών συγκρούσεων μετά το τέλος της Κατοχής.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Ιανουαρίου 2019 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 ως τις 19:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

11 Responses to “Ο Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια της έκθεσης «στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός, Ν. Πλουμπίδης 1902-1954.”

 1. Reblogged στις penelopap.

  Like

 2. Τελικά ήταν ο Πλουμπίσης προδότης και πράκτορας των Άγγλων, όπως έλεγε ο Ζαχαριάδης, η ο πράκτορας ήταν ο Ζαχαριάδης; Μήπως και οι δύο; Άλλωστε οι αριστεροί πάντα τα είχαν καλά με τους «πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές», πρώτα με τους Αγγλους και τώρα με τους Αμερικάνους…..
  Οδυσσεύς Πάτσης
  http://epirus-our-homeland.blogspot.com/

  Like

 3. SYRIZANEL PODEMOS ... said

  Επειδή υπάρχουν και ιστορικως πολλοί ηλίθιοι ας τους υπενθυμίσω ότι όταν ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
  ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΔΙΚΑΣΘΕΙ ΕΔΩ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ.
  Η ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΗΤΑΝ Ο Χ Ι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΣ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΣΘΕΙΣ ΕΚΕΙ.
  ΤΙ ΦΟΒΟΤΑΝΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΙΚΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΑΓΕ?
  Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΕΠΡΟΣΕΦΕΡΕΤΟ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΣΘΕΙ ΕΔΩ.
  ΜΟΥΓΚΑ .
  ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΛΑΘΗ -ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΣΩΠΩΝ -ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ 1821 θα σας πείσει.

  ΑΝΑΤΡΕΧΤΕ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ..

  Like

 4. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ said

  Νέα κλήση σε απολογία και νέες κατηγορίες σε βάρος του Λαφαζάνη

  Βιομηχανία απολογιών, ως προεόρτια δικαστικών διώξεων, έχει ξεκινήσει σε βάρος του Παναγιώτη Λαφαζάνη Γραμματέα του Π.Σ της Λαϊκής Ενότητας για την δράση του στο πλαίσιο του κινήματος κατά των πλειστηριασμών σπιτιών και λαϊκής περιουσίας.
  Μετά την κλήση σε απολογία του Παν. Λαφαζάνη από το αμαρτωλό “Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος” για κατηγορίες που αφορούν το μισό ποινικό κώδικα, σε διάστημα ολίγον ημερών εστάλη στο Παν. Λαφαζάνη νέα κλήση σε απολογία για ενδεχόμενη δίωξη από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών που αφορά παράβαση των άρθρων 334 παρ. 3 και 396 του Ποινικού Κώδικα που αφορούν το αδίκημα της Διατάραξης της κοινής ειρήνης (Ιδιώνυμο) και το αδίκημα της παρακώλυσης συναγωνισμού.
  Προφανέστατα και παρά τα ψεύδη του Τζανακόπουλου η βιομηχανία διώξεων κατά Λαφαζάνη εκπορεύεται απευθείας από την Κυβέρνηση και έχει στόχο την τρομοκρατία του κινήματος και την ανακοπή της πολιτικής δυναμικής της ΛΑ.Ε
  Περιττό να πούμε ότι οι διώξεις θα γίνουν κόλαφος για τους διώκτες και κυρίως για την κυβέρνηση.
  Ο Παν. Λαφαζάνης εκλήθη σε απολογία από την πταισματοδίκη για την Παρασκευή 5/10/18.

  https://iskra.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81/

  ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ…… Πολύ μεγάλος τίτλος κάτι μου θυμίζει. Χι χι χι.

  Like

  • Περαστικος said

   Πολύ πλάκα θα έχει να βάλουν τον Λαφαζανη φυλακή με την κατηγορία ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι τραπεζίτες δεν αστειεύονται.

   Παρακώληση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δηλ μιλάμε για Τεχνολογία φανταστική
   Ιδιώνυμο .

   kανενα σπιτι στα χερια τραπεζιτη.

   Like

 5. soulis said

  Kαταντια ομως και σημειο των καιρων να διοργανωνει η Βουλη των ελληνων εκθεση για αλητες προδοτες κομμουνιστες σαν τον Πλουμπιδη τον Ζαχαριαδη και ολο αυτο το χαφιεδοτσουρμο.
  Ειπαμε Ελλαδα η τελευταια κομμουνιστοχωρα του πλανητη.

  Like

 6. Αντωνης said

  OI ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙ ΦΩΝΑΖΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΠΑΘΑΝ ΤΡΑΠΕΖΑ.

  ΚΑΙΡΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙΡΟΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΥΛΙΑ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ.
  ΚΑΤΙ ΞΕΡΕΙ .

  ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ.

  Like

 7. ΚΚΕ ΤΟ ΚΟΜΑ ΣΟΥ ΛΑΕ said

  Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για τον σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι-

  Μια καινούργια Ελλάδα της εργασίας ,της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση με ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.

  ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

  Like

 8. Βασικά για τον SYRIZANEL PODEMOS…
  Εγώ έχω στα χέρια μου βιβλία που ούτε στον ύπνο σου δεν θα τα έχεις δει.Τι θα έλεγες για τα βιβλία των Γούσια (αρχιστράτηγος της πλάκας), Βλαντά, την πρωτότυπη έκδοση τόσο της 5ης Ολομέλειας όσο και τον λόγο του Ζαχαριάδη το 1948 με τίτλο «όλοι στ’ άρματα! όλα για την νίκη» καθώς και τεύχη του «μηνιάτικου στρατιωτικο-πολιτικού οργάνου του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού (μη σκίσετε κανά καλτσόν) Στρατού Ελλάδος; Για τρέξε στον Περισσό και ίσως σου επιτρέψουν να τα δεις και να φωτιστείς.
  Οδυσσεύς Πάτσης
  odysseysioannina3@gmail.com

  Like

  • SYRIZANEL PODEMOS said

   Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την ημιμάθεια και την ανάλυση της 5ης ολομέλειας του ΚΚΕ από την πλευρά ιδιως
   εκείνων των δυνάμεων που έκαναν αποικία την Ελλάδα με τις βόμβες ΝΑΠΑΛΜ καθώς δοκιμάστηκαν επιτυχώς εδώ πριν πέσουν στο Βιετνάμ.
   Μην αναμασάς την 5η ολομέλεια του ΚΚΕ περί Βλαντα και Γουσια. Είναι κουτό.
   Θέλεις να μας πεις κάτι πιο συγκεκριμένο και όχι αερολογίες ?
   Θέλεις μήπως να πεις κάτι για την ένοπλη πάλη του ΔΣΕ ενάντια στους αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους μοναρχοφασίστες ?
   Μήπως κάτι για πειράματα βομβών ναπαλμ πριν καν πέσουν στο Βιετνάμ ?
   Σε πληροφορώ πάντως ότι έχω όλα τα στοιχεία και δεν χρειάζεται να ζητήσω από το ΚΚΕ ΝΑ ΤΑ ΔΩ.
   Εξ αλλού δεν νομίζω ότι έχουν κάτι να κρύψουν.
   Άλλοι έκρυβαν πολλά χρονια στα υπόγεια της ΣΙΑ τους καταζητούμενους και τις επιχειρήσεις διαφυγής των εγκληματιών πολέμου Ναζιστών

   Αν δεν αερολογείς σε περιμένω με τα ντοκουμέντα σου.

   Like

 9. SYRIZA PODEMOS said

  Να διορθωσω.

  …..Τους καταζητούμενους ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ και τις επιχειρήσεις διαφυγής των , τους Ναζιστές.
  Τους έστελναν στην Λατινική Αμερική για να θητεύουν σε μυστικές υπηρεσίες σαν βασανιστές στις άλλες στρατιωτικές χούντες που έστηναν οι Αμερικανικές υπηρεσίες..

  Αυτοί που βομβάρδιζαν σαν απελευθερωτές προχθές την Γιουγκοσλαβία,το ΙΡΑΚ την Λιβύη απειλουν το Ιραν την συρια συνεργαζομενοι κατα περιοδους με τις τρομοκρατικες ομαδες της Αλκαιντα οπως στην ΛΙΒΥΗ και σημερα ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.. .
  .

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: