olympia.gr

Για την Μητέρα Γη, την Ελλάδα, την Αλήθεια

“Η χρονιά των ΗΠΑ στην Ελλάδα” του Geoffrey R. Pyatt @USAmbPyatt @USEmbassyAthens

Posted by netakias.com on September 12, 2018

220px-geoffrey-pyattΆρθρο του Αμερικανού Πρέσβη για τη χρονιά των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την αμυντική συνεργασία των δυο χωρών

«Περίπου πριν από ένα χρόνο, θυμάμαι τον ενθουσιασμό που αισθανθήκαμε όλοι, εγώ και το σύνολο της ομάδας στην πρεσβεία και το προξενείο, όταν δεχτήκαμε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουμε ως τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», σημειώνει εισαγωγικά στο άρθρο του στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο», ο Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Κάτω από τη φράση-κλειδί, «το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα», ο κ. Πάιατ αναφέρεται στο άρθρο του στο «Πρακτορείο», στην ιδιαίτερα σημαντική παρουσία κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών στην 83η ΔΕΘ , αλλά και στην ελληνο-αμερικανική συνεργασία στους τομείς Άμυνας, Εξωτερικής Πολιτικής και Οικονομίας.

Και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει εν κατακλείδι, «η ΔΕΘ θα είναι ένα σημείο αναφοράς στις διμερείς σχέσεις, αλλά είναι απλά μόνο μία στάση σε μία μακρύ κοινό ταξίδι, που σίγουρα θα δώσει θετικό τόνο στην επόμενη χρονιά και στα χρόνια που ακολουθούν».

Ολόκληρο το άρθρο του Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο», που είναι αφιερωμένο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

«Περίπου πριν από ένα χρόνο, θυμάμαι τον ενθουσιασμό που αισθανθήκαμε όλοι, εγώ και το σύνολο της ομάδας στην πρεσβεία και το προξενείο, όταν δεχτήκαμε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουμε ως τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ακόμα περισσότερο όταν τον Οκτώβριο του 2017 η συμμετοχή μας επισημοποιήθηκε στο Rose Garden του Λευκού Οίκου, όπου ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε δεκτή την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης.

Θεωρήσαμε άριστη την χρονική συγκυρία, καθώς θα γιορτάζαμε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης. Θα τιμούσαμε επίσης μία συμμαχία που είναι θωρακισμένη από τότε που και οι δύο χώρες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

Όμως ποιος θα μπορούσε να προβλέψει πόσο σημαντική θα ήταν η συμμετοχή μας στη ΔΕΘ; Το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα.

Έχουμε δει αξιοσημείωτη πρόοδο στη σχέση μας αναφορικά με την ασφάλεια και την άμυνα: υπογράψαμε συμφωνία που θα επιφέρει κρίσιμο εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου των F-16, διευρύναμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και συμφωνήσαμε για την εγκατάσταση μη εξοπλισμένων MQ-9 στη Λάρισα, τα οποία – μαζί με τα CH-47 ελικόπτερα Chinook, που είχαν νωρίτερα παραχωρηθεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις- χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των τραγικών δασικών πυρκαγιών στην Αττική. Το Ελληνικό Ναυτικό διεξήγαγε κοινές επιχειρήσεις με την Ομάδα Κρούσης του Harry S. Truman και το αμερικανικό πλοίο μαζί με τα ελικόπτερα Blackhawk εδώ στη ΔΕΘ είναι σύμβολα των κοινών προσπαθειών την τελευταία χρονιά.

Βλέπουμε παρουσίες κορυφαίων αμερικανικών εταιριών στη ΔΕΘ αυτή τη χρονιά, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι υποστηρικτές, όπως οι Microsoft, Google, CocaCola, Cisco, Visa, IBM, Intralot, Pfizer, και Hewlett-Packard, που δίνουν έμφαση στη θεματική ενότητα «Αξιοποιώντας την ισχύ της καινοτομίας και της δημιουργικότητας» και καταδεικνύουν την δέσμευσή τους να επενδύσουν και να είναι παρούσες στην Ελλάδα. Η Exxon-Mobil μόλις κέρδισε την προσφορά για έρευνες ανοικτά της Κρήτης, η Avis επέστρεψε στην ελληνική αγορά με επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, οι εταιρίες Hyatt, Marriott και Wyndham ανοίγουν νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και η Tesla άνοιξε νέο ερευνητικό γραφείο. Η ΟΝΕΧ ξανάδωσε ζωή στο σημαντικό Ναυπηγείο της Σύρου. Αυτές είναι κάποιες από τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν και βλέπουμε την ΔΕΘ ως απαράμιλλη ευκαιρία για την Ελλάδα για να τονίσει τις ευκαιρίες και να επικοινωνήσει με μεγάλους αμερικανούς επενδυτές.

Η ΔΕΘ επίσης γιορτάζει τις πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς, που μοιραζόμαστε με την Ελλάδα μαζί με τις δυτικές αξίες που είναι τόσο σημαντικές για τις δημοκρατίες μας. Σε όλη την πόλη βλέπεις δείγματα συμβολικών αμερικανικών έργων τέχνης και ευχαριστούμε τον Δήμο της Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια που τα φιλοξενούν στα καίρια σημεία του δικτύου δημοσίων μεταφορών στην πόλη. Γιορτάζουμε την 70η επέτειο του κορυφαίου προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών Fulbright και έχουμε μουσικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις, μία εκδήλωση για την εκπαίδευση, άλλη για την καλαθοσφαίριση, ένα δημοσιογραφικό συνέδριο, και πολλά προγράμματα υποστήριξης ελληνικών νεοφυών εταιριών και επιχειρηματιών, τομέας που είναι κρίσιμος για την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Όταν ολοκληρωθεί η ΔΕΘ θα έχουμε κι άλλη, αρκετή δουλειά να κάνουμε. Πριν από το τέλος του 2018 προσβλέπουμε στην έναρξη στρατηγικής σημασίας διακυβερνητικού διαλόγου για να διερευνήσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεών μας στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας για να αντιμετωπίσουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην περιοχή, όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών, Πομπέο και Κοτζιά. Η ΔΕΘ θα είναι ένα σημείο αναφοράς στις διμερείς σχέσεις, αλλά είναι απλά μόνο μία στάση σε μία μακρύ κοινό ταξίδι, που σίγουρα θα δώσει θετικό τόνο στην επόμενη χρονιά και στα χρόνια που ακολουθούν».

 

10 Responses to ““Η χρονιά των ΗΠΑ στην Ελλάδα” του Geoffrey R. Pyatt @USAmbPyatt @USEmbassyAthens”

 1. Sane said

  Η Νοτοπούλου στο USS Mount Whitney 🙂

  http://www.in.gr/wp-content/uploads/2018/09/noto2-600×451.png

 2. εισαστε κοτες said

  Κωνσταντοπούλου: Εικόνα προτεκτοράτου και αμερικανοκρατούμενης χώρας
  Για «εικόνα προτεκτοράτου και μιας αμερικανοκρατούμενης πόλης και χώρας που, δυστυχώς, δεν φαίνεται μόνο υποτελής αλλά και είναι» έκανε λόγο η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κατήγγειλε επίσης τη Συφμωνία των Πρεσπών, το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και χαρακτήρισε «έγκλημα» τους πλειστηριασμούς. Όσον αφορά τις επόμενες εκλογές, τόνισε ότι θα κατέβει «αυτόνομα και ανεξάρτητα, χωρίς να κοιτάμε αριστερά ή δεξιά αλλά μπροστά».

 3. εισαστε κοτες said

  Ξεπέρασαν σε υποτέλεια και σκυψιμο στα Αμερικανα τον Παπάγο και την χούντα.

 4. provocator made in usa said

  Μέχρι το βράδυ της Τρίτης θα έχουν σταλεί σε διεθνή ΜΜΕ «σκηνοθετημένα» πλάνα από επίθεση με χημικά στο Ιντλιμπ της Συρίας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

  Σύμφωνα με την καταγγελία, τηλεοπτικά συνεργεία από τη Μέση Ανατολή και ένα από τις ΗΠΑ έχουν σταλεί στην περιοχή για να παρουσιάσουν τα σχετικά ρεπορτάζ, που σύμφωνα με την Μόσχα είναι «στημένα».

  Τα σχετικά πλάνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιάζουν μέλη της οργάνωσης Λευκά Κράνη, να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που θα έχουν δεχθεί επίθεση με χημικά όπλα από τις δυνάμεις της Δαμασκού. Στις εικόνες, σύμφωνα με τις ρωσικές καταγγελίες θα υπάρχουν και δυο συσκευές που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις με χημικά χλωρίνης, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην περιοχή για αυτό το λόγο.

  Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ανώτατοι αξιωματούχοι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είχαν προειδοποιήσει για επερχόμενη «προβοκάτσια» στη Συρία, με στόχο να αποδοθεί στη Δαμασκό νέα επίθεση με χημικά.

  Την Κυριακή η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη έναν ακόμη ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει εγκρίνει την χρήση αερίων χλωρίνης.

  Το βέβαιο είναι ότι όσο ο πόλεμος στη Συρία κλιμακώνεται, με την αναμενόμενη επικράτηση των δυνάμεων του Ασάντ, τόσο κλιμακώνεται ο πόλεμος της προπαγάνδας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

  Σε λίγες ώρες ίσως να γνωρίζουμε κάτι περισσότερο… ή κάτι λιγότερο.
  Share on twitterShare on facebookShare on LinkedIn

  infowar.gr

 5. provocator made in usa said

  https://www.rt.com/news/438282-white-helmets-film-chemical-attacks/

 6. provocator made in usa said

  Τους επιασαν με την γιδα στην πλατη.
  Εδω δεν ειναΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΝΤΕ ΤΣΑΚΙΣΟΥ ΡΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

 7. provocator made in usa said

  ΜΕΤΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΟΥΤΕ ΨΩΜΙ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ?

  ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ

 8. provocator made in usa said

  ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΝΤΑΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΑ 4Α ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑ
  ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ

  ΣΤΑ 4Α ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΤΑ 4Α ΣΕ ΟΛΑ
  ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ.

  …….ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΑ ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ

 9. ΔΙΟΝΥΣΗΣ said

  Φίλε μπορεί να πιστεύουν ότι θα τους σώσουν οι Αμερικανοί
  όταν τους πάρει ο λαός στο κυνήγι.
  Άλλες χουνταρες στην λατινική Αμερική έφευγαν με ελικόπτερα
  τούτοι μπορεί να φύγουν αν προλάβουν με κανένα Αμερικανικό πολεμικό
  που σταθμεύει εδώ έχει και ελικόπτερα.

 10. ΔΙΟΝΥΣΗΣ said

  Ηρωοποίηση των ναζί και των συνεργατών τους στην Ουκρανία, εκλεκτή των ΗΠΑ και ΕΕ, δεν είναι κάτι καινούργιο εδώ και χρόνια, αποκτά ωστόσο ολοένα και πιο θεσμικές διαστάσεις. Ένα τέτοιο δείγμα είναι η έκθεση που διοργανώνει το ουκρανικό κοινοβούλιο αυτές τις μέρες με ευρήματα σχετικά με την έλευση των ναζί στη χώρα τον Ιούνη του 1941 κατά την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός αυτό, ο διαβόητος δοσίλογος Στέπαν Μπαντέρα, επικεφαλής του Οργανισμού Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) προχώρησε στην ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους με έδρα την πόλη Λβιβ. Ο Μπαντέρα βρισκόταν σε επικοινωνία με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ήδη από την άνοιξη του 1941, λαμβάνοντας την ίδια περίοδο 2,5 εκατομμύρια μάρκα οικονομικής ενίσχυσης για ανατρεπτικές δραστηριότητες εντός της ΕΣΣΔ. Ο προσανατολισμός του νέου μορφώματος γίνεται σαφέστερος από τα όσα αναφέρει η “διακήρυξη ανεξαρτησίας”: “Το νεοσυσταθέν κράτος της Ουκρανίας θα εργαστεί στενά με την Εθνικοσοσιαλιστική Μεγάλη Γερμανία υπό την ηγεσία του ηγέτη της Αδόλφου Χίτλερ, η οποία δημιουργεί μια νέα τάξη στην Ευρώπη και τον κόσμο και βοηθάει τον ουκρανικό λαό να απελευθερωθεί από την κατοχή της Μόσχας.”

  Το ουκρανικό κοινοβούλιο, αντιστρέφοντας την αλήθεια, ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζει την ανεξαρτητοποίηση ως δείγμα αποφασιστικότητας της Ουκρανίας να πολεμήσει “κατά των ναζί” και φυσικά των κομμουνιστών: «Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του ουκρανικού κράτους ανέδειξε την κυρίαρχη πολιτική της Ουκρανίας. Η διεθνής κοινότητα ενημερώθηκε ότι ο ουκρανικός λαός δε θα ανεχθεί καμία κατοχή, είτε κομμουνιστική, είτε ναζιστική. Ότι θα συνεχίσει να τους πολεμά μέχρι το τέλος», αναφέρει η ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει μάλιστα το γεγονός πως η ουκρανική βουλή δε διστάζει να τα αναφέρει αυτά την ίδια ώρα που η ίδια επιλέγει να εκθέσει το πρωτότυπο κείμενο της διακήρυξης “ανεξαρτησίας” από εφημερίδα της εποχής και όχι τις λογοκριμένες εκθέσεις ορισμένων μεταπολεμικών εκδόσεων. Ίσως επειδή και να θέλου να κρυφτούν, η χαρά δεν τους αφήνει.

  Ο Αμερικανος πρεσβυς κατι ξερει απο αυτα,
  Μετα σου λενε εδω οτι κινδυνευουμε απο την Ακροδεξια.
  Η ακροδεξια κυβερνα, οι κυβερνησεις χαρακτηριζονται απο αυτα που κανουν και οχι απο αυτα που λενε.
  Προς το παρων τα εχουν ξεπουλησει ολα , ολα στο σφυρι.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: