olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Die Zeit: Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την οικονομική «αναγέννηση»της Ελλάδας

Posted by kalinda on September 10, 2018

E2F06F31-99BE-478A-8B10-B63EF4C36D53Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε στη χώρα του μια οικονομική «αναγέννηση» μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, γράφει η γερμανική Die Zeit.

«Οι υψηλότερες αμοιβές, ρύθμιση της αγοράς εργασίας και του σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων» συνιστούν «απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη», είπε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ανακοινώνεται παραδοσιακά η οικονομική στρατηγική για το επόμενο έτος.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, φορολογικές περικοπές και αύξηση του κατώτατου μισθού. «Γνωρίζουμε ότι έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να φανταστούμε, να σχεδιάσουμε και να επιτύχουμε την αναγέννηση της χώρας», δήλωσε ο Τσίπρας. Ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που συμφωνήθηκε με τους δανειστές της Ελλάδας για το 2019.

Η κυβέρνηση είναι «απολύτως σίγουρη» ότι δύναται να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019, ακόμη και χωρίς τις αμφιλεγόμενες περικοπές. Ο Τσίπρας είπε ότι ήθελε να εξηγήσει στους πιστωτές, «ότι αυτό το μέτρο δεν είναι μόνο δημοσιονομικά περιττό, καθώς επίσης, ότι δεν είναι εποικοδομητικό και ότι εμποδίζει την ανάπτυξη».

Die Welt: O Τσίπρας υπόσχεται στους Έλληνες περισσότερα χρήματα

« Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε μια ολοκλήρωση του προγράμματος λιτότητας: Οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν, ενώ οι περικοπές στις συντάξεις θα μπορούσαν να ανακληθούν» σημειώνει η Die Welt.

Πριν την ομιλία του Τσίπρα προκλήθηκαν οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας. Μετά από επί χρόνια μέτρα λιτότητας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του ένα υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης και την ανάκληση ορισμένων ιδιαίτερα επίμαχων κοινωνικών περικοπών.

Οι φόροι επιχειρήσεων αναμένεται από τον επόμενο χρόνο να μειωθούν από το 29% στο 25%, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα και ο ΦΠΑ όπως και ο φόρος στα ακίνητα αναμένεται να μειωθούν από τον επόμενο χρόνο. O κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί ενώ θα τεθούν ξανά σε ισχύ τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ως προς αυτό θα δοθούν υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες όπως και φοροελαφρύνσεις για νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Εκτός αυτού ο 44χρονος πρωθπουργός επεσήμανε ότι θα επανεξετάσει ακόμα και την συμφωνηθείσα με τους δανειστές για το 2019 μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.

Η κυβέρνησή του είναι «απόλυτα σίγουρη» ότι θα μπορέσει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 ακόμα και χωρίς τις επίμαχες περικοπές. Η Αθήνα θα «εξηγήσει στους ευρωπαίους εταίρους μας» ότι «αυτό το μέτρο δεν είναι μόνο από δημοσιονομικής πλευράς μη αναγκαία. Είναι επίσης μη παραγωγικό και εμποδίζει την ανάπτυξη», όπως δήλωσε ο Τσίπρας. Όσον αφορά τις υπόλοιπες οδηγίες η Αθήνα θα πρέπει όμως να τηρήσει τους συμφωνηθέντες με τους διεθνείς δανειστές δημοσιονομικούς στόχους.

Ο Τσίπρας παρέπεμψε επίσης στις θετικές εξελίξεις στη διάρκεια της θητείας του τα τελευταία τρία χρόνια: δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας, η οικονομία κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτυχθεί το 2018 κατά 2,5%. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται στο 19% αναμένεται να πέσει τα επόμενα πέντε χρόνια στο 10%.

Πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ εθνικιστών διαδηλωτών και της αστυνομίας, που διήρκεσαν μέχρι αργά τη νύχτα. Η αστυνομία σύμφωνα με στοιχεία της έκανε επίσης χρήση δακρυγόνων. Οι περίπου 6.000 διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά μιας συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τη «Μακεδονία» η οποία αναμένεται να τερματίσει την επί χρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για το ονοματολογικό. Προκλήθηκαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ ακροαριστερών διαδηλωτών και της Αστυνομίας.

Handelsblatt

«Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία (με τους πιστωτές)», δήλωσε ο Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου σε ομιλία του στα Εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τονιζει η Handelsblatt.

Τα συνδικάτα, ωστόσο, κάλεσαν σε διαμαρτυρίες κατά της ανεργίας και της λιτότητας. Η τελετή εγκαινίων της Έκθεσης επισκιάστηκε από τη βίαιη διαδήλωση των εθνικιστών που διαμαρτύρονταν εναντίον του συμβιβασμού που επετεύχθη μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων στη διαμάχη για το όνομα της «Μακεδονίας».

Der Standard

«Φέτος για πρώτη φορά ξανά, ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποφασίσει για την πολιτική της χώρας μετά το τέλος της οκταετούς πιστωτικής βοήθειας», σημειώνει η αυστριακή Der Standard.

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε εξαγγελίες στα εγκαίνια της διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, της μεγαλύτερης της ΝΑ Ευρώπης. Μίλησε για αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 684 ευρώ που είναι σήμερα, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση του απεχθούς φόρου γης και φόρου ακίνητης περιουσίας μέχρι και 50%, του ΦΠΑ από 24 έως 22% και από 13 έως 11%, του εταιρικού φόρου από το σημερινό 29% έως 25%, και ακόμη και μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους χαμηλού εισοδήματος αυτοαπασχολούμενους, όπως οι αγρότες κατά το ένα τρίτο.

Στόχος του είναι να φέρει πίσω τους νεαρούς Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει από το 2010 στα χρόνια της ύφεσης και της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πώς όμως σκοπεύει να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά, ο Τσίπρας δεν εξήγησε.

Η Ελλάδα, ωστόσο, θα δημιουργήσει ένα σημαντικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2018, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, η οποία φέτος αναμένει αύξηση 800 εκατ. ευρώ περίπου.

Deutsche Welle: Ο Τσίπρας θέλει να κερδίσει πόντους με μέτρα κατά της λιτότητας

Με φορολογικές περικοπές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να κερδίσει πόντους μετά τα μέτρα λιτότητας γράφει η DW στην ηλεκτρονικη της έκδοση και προσθέτει: Οι επιχειρηματίες καλωσορίζουν αυτό και ελπίζουν στην καλύτερη ανταγωνιστικότητα. Με υψηλότερους μισθούς ελπίζουν να διατηρούν ειδικευμένους εργαζόμενους στη χώρα.

Πέρα από το φορολογικό σκέλος, ο Τσίπρας εργάζεται επί μακρόν, για μια καλύτερη σχέση με τους βόρειους γείτονες της χώρας, προκειμένου να τονώσει την οικονομία της περιοχής, καθώς όπως υποστηρίζει, «η Θεσσαλονίκη λόγω της στρατηγικής της θέσης θα μπορούσε να είναι το οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων».

Το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται σε χέρια Κινέζων. Με τη σύνδεση των Βαλκανίων με τη Δύση, θα μπορούσε να κλείσει, προς ενόχληση της Ρωσίας, ο «κενός διάδρομος» μεταξύ Κίνας και Κεντρικής Ευρώπης. Αλλά αυτό δημιουργεί αυτόματα ανάπτυξη;

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, θεωρεί ότι «τα Βαλκάνια για τη Βόρεια Ελλάδα είναι μια φυσική αγορά, οι εταιρείες μας έχουν ήδη δικτυωθεί με όλες τις χώρες, ακόμη και με τη «Μακεδονία», και επιμένει στις φορολογικές περικοπές και στους υψηλότερους μισθούς. «Διαθέτουμε μεγάλο δυναμικό. Αλλά οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι απομακρύνονται και δεν θα επιστρέψουν, διότι απλά κερδίζουν περισσότερα στο εξωτερικό».

Le Figaro

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να καλύψουν την καθυστέρησή τους σε επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα, όπου η ρωσική παρουσία αυξάνεται όλο και περισσότερο σε όλους τους τομείς», γράφει η γαλλική Le Figaro σχολιάζοντας την εντυπωσιακή παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ

Τιμώμενη χώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτήν τη χρονιά στη ΔΕΘ με συμμετοχή περίπου 60 εταιριών, που καταλαμβάνουν 55 γιγάντια περίπτερα, προβάλλοντας περισσότερα από 70 προϊόντα βασισμένα στις νέες τεχνολογίες, ένα ρεκόρ για τη ΔΕΘ που αναμένει περίπου 265.000 επισκέπτες. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο ίδιος ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ, Γουίλμπουρ Ρος, σημειώνει με έμφαση η γαλλική εφημερίδα.

Κατά την άποψη του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμου Αναστασόπουλου «η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει το εμπορικό κέντρο όλης της περιοχής. Οι ΗΠΑ θεωρούν την πόλη αυτή ως σταυροδρόμι των Βαλκανίων, μία αγορά 100 εκατομμυρίων κατοίκων».

Συμφωνα με την Le Figaro «το ξαφνικό ενδιαφέρον για την περιοχή και, ειδικότερα, για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι τυχαίο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να καλύψουν την καθυστέρησή τους σε επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα, όπου η ρωσική παρουσία αυξάνεται όλο και περισσότερο σε όλους τους τομείς.

Για παράδειγμα, η έντονη παρουσία του Ελληνορώσου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ιδιοκτήτη της δημοφιλούς ομάδας ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ, που αγόρασε επίσης το φημισμένο ξενοδοχείο «Μακεδονία», καθώς και τη μεγαλύτερη τοπική εταιρεία αεριούχων ποτών. Ο Σαββίδης είναι επίσης μέλος της κοινοπραξίας που μόλις αγόρασε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τη γαλλική εταιρία Terminal Link, θυγατρική της CMA CGM.

Άλλες ρωσικές εταιρείες αγόρασαν τη μεγαλύτερη αποθήκη πετρελαίου στα Βαλκάνια και έχουν βλέψεις στους αυτοκινητόδρομους, όπως η Εγνατία, η οποία διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα, για την οποία ενδιαφέρονται επίσης γαλλικές κατασκευαστικές εταιρείες. Οι ίδιες μοσκοβίτικες εταιρείες, ενδιαφέρονται για την απόκτηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το τρίτο στα βορειοανατολικά της χώρας. Το ενδιαφέρον είναι έντονο, γιατί ο κάτοχος του λιμανιού, θα έχει τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολή προς τη Δυτική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν», τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Εκτιμά μάλιστα ότι ο «αγώνας επιρροής διαδραματίζεται επίσης στην Ελλάδα, όπου η κινεζική παρουσία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος, ο δρόμος του μεταξιού, το Πεκίνο θέλει να ελέγξει το εμπόριο στην περιοχή, συνδέοντας το λιμάνι του Πειραιά, που ελέγχεται από την κινεζική Cosco, με τα Βαλκάνια δια μέσου σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου».

H Figaro τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρα παρουσίασε το Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ένα μεγάλο πρόγραμμα μείωσης φόρων. Υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, προοδευτική μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από 29% σε 25% σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, καθώς και μείωση ως 30 και 50% του πολύ αντιδημοφιλούς φόρου ακινήτων, για το 2019 και 2020. Επίσης ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων. Τέλος, ανέφερε ότι η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς να χρειασθεί να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις το 2019.

Liberation: Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη ομιλία Τσίπρα εκτός μνημονίων

Από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ο Έλληνα πρωθυπουργός υπερασπίστηκε σε μία ομιλία ποταμό τον απολογισμό του και περιέγραψε τις προοπτικές πριν από τις εκλογές του 2019. Ήταν η πρώτη ομιλία Τσίπρα με τη χώρα εκτός μνημονίων, γράφει η Liberation.

Δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας λέει ότι ακολούθησε περίπου 200 μέλη του Σύριζα που μετέβησαν με τέσσερα νοικιασμένα λεωφορεία από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ, παραθέτοντας διάφορες δηλώσεις και αντιδράσεις τους. Στην αρχή της εβδομάδας ένα mail που τους στάλθηκε ανήγγειλε ότι η ομιλία του Τσίπρα στην 83ηΔΕΘ θα ήταν «ιστορική» γιατί «θα είναι η πρώτη ομιλία που θα γινόταν εκτός μνημονίων» και τους προσκαλούσε να παραβρεθούν.

Σε μία στάση στον αυτοκινητόδρομο για τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται επίσης σταθμευμένο ένα λεωφορείο με μέλη του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, που επίσης πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν, όμως, κατά της συμφωνίας της Αθήνας με τα Σκόπια για το νέο όνομα της χώρας.

Περισσότερα από 16.000 άτομα διαδήλωσαν τελικά το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη εναντίον της συμφωνίας, φωνάζοντας «Ελλάδα, Μακεδονία, προδότες», καλώντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Η πιθανότητα επίλυσης της διαμάχης για την ονομασία της πΓΔΜ προκαλεί την οργή των νεοναζί, ενώ ένας οπαδός του Σύριζα δηλώνει ότι «είναι καλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και ότι εάν δεν υπάρξει τώρα συμφωνία δεν θα υπάρξει ποτέ».

Η Liberation αναφέρεται στις βασικές εξαγγελίες για μειώσεις φόρων και άλλων παροχών του πρωθυπουργού και στην παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Ένα μέλος του Σύριζα δήλωσε μετά το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού ότι «ήταν μία πολύ καλή ομιλία που απευθύνεται στους πιο φτωχούς και στις μεσαίες τάξεις » και ένα άλλο πρόσθεσε «πιστεύω ότι ο Τσίπρας είναι βασικά τίμιος».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ένα μεγάλο πρόγραμμα μείωσης φόρων. Υποσχέθηκε μεταξύ άλλων, προοδευτική μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από 29% σε 25% σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, καθώς και μείωση ως 30 και 50% του πολύ αντιδημοφιλούς φόρου ακινήτων, για το 2019 και 2020. Επίσης ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων. Τέλος, ανέφερε ότι η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς να χρειασθεί να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις το 2019.

Βέλγιο: Εκτενείς αναφορές στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ από τα βελγικά μέσα

Εκτενώς ασχολούνται τα βελγικά μέσα ενημέρωσης με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας χθες και προχθές στη Θεσσαλονίκη.

Η εφημερίδα Le Soir σε ανταπόκριση υπό τον τίτλο «Οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ επανακτούν το ηθικό τους» αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας -ενώπιον του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, του οποίου η χώρα αποτελεί τον επίτιμο προσκεκλημένο της ΔΕΘ- εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια η ΔΕΘ ξεκινά χωρίς τη σκιά των μνημονίων, υπερασπιζόμενος τον απολογισμό του έργου του, μίας Ελλάδας δηλαδή που ανακάμπτει, και αφετέρου παρουσίασε μία σειρά μέτρων, δομημένων γύρω από δύο πυλώνες: τη στήριξη των επενδύσεων και του εκσυγχρονισμού της χώρας από τη μία πλευρά, και την προστασία των εργαζομένων και της απασχόλησης από την άλλη.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία απαριθμούνται στο δημοσίευμα, θα χρηματοδοτηθούν, όπως διαβεβαίωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, από ένα δημοσιονομικό περιθώριο περίπου 3,5 δισ. ευρώ, συνεχίζει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι ωστόσο η γιορτή αμαυρώθηκε από τις διαδηλώσεις των εθνικιστών που αντιτίθενται στη συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων.

Στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέρεται και η De Morgen σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας υποσχέθηκε περισσότερα λεφτά και λιγότερους φόρους». Σημειώνεται ειδικότερα ότι τους ερχόμενους μήνες οι Έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι μπορούν να περιμένουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους όπως τους υποσχέθηκε ο Α. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ όπου παραδοσιακά παρουσιάζεται το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση.

Αναφορά γίνεται και στα μέτρα που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημειώνεται ότι ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, μη παραλείποντας, παράλληλα, να υπογραμμίσει την ανάγκη να γίνουν σεβαστά όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.

Επισημαίνεται ακόμη ότι και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι καταγράφηκαν και αντιδράσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οι οποίες εκδηλώθηκαν με πορείες και συλλαλητήρια συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επιπλέον, περίπου 16.000 άτομα βγήκαν ακόμα μια φορά στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών επί του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, καταλήγει το δημοσίευμα.

Η οικονομική εφημερίδα L΄ Echo, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα διαθέτει μαξιλάρι ασφαλείας 30 δισ. ευρώ» αναφέρεται στα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, σε σχέση με το ταμειακό απόθεμα, το οποίο επαρκεί για τη διασφάλιση της αυτονομίας της χώρας για ένα διάστημα δυόμισι χρόνων, καθώς και με τη μη αναγκαιότητα μείωσης των συντάξεων ή αύξησης του φόρου εισοδήματος το 2020.

Τέλος η La Libre Belgique σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι Έλληνες διαδηλώνουν, ο Αλέξης Τσίπρας τους υπόσχεται καλύτερες συνθήκες ζωής» αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε αύξηση μισθών και συντάξεων, καθώς και μείωση των φόρων, μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια, συμπληρώνοντας ότι στο περιθώριο της ομιλίας του χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

2 Responses to “Die Zeit: Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την οικονομική «αναγέννηση»της Ελλάδας”

  1. […] Die Zeit: Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την οικονομική «αναγέννησ… […]

    Like

  2. ANEXARTISIA said

    Για να το γραφή γερμανική εφημερίδα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ο λόγος είναι ότι συμφωνεί η Μαρκέλλου μαζί του.

    Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: