olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Αυτά είναι τα μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση μέσα στο 2018.

Posted by kalinda on September 10, 2018

E08EF5EB-23FB-4EEC-BA5A-80FBACDAFAABΛίγες ώρες μετά την αυλαία της πρωθυπουργικής παρουσίας στη ΔΕΘ, το Μαξίμου εμφανίζεται βέβαιο ότι μπορεί να εφαρμόσει όλες τις ελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, σύμφωνα με το «Έθνος».

Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, για το οποίο ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των Θεσμών για τη μη εφαρμογή του.

Το ίδιο υπονόησε και για το αφορολόγητο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2020, λέγοντας ότι και την επόμενη χρονιά είναι βέβαιο πως θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η συζήτηση με τους δανειστές έχει μπει στα βαθιά τις τελευταίες ημέρες, και μάλιστα σχετικές διαβουλεύσεις φέρεται να έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βιέννη.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι

Με την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός επεχείρησε να δείξει ότι οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στα προγράμματα δύο διαφορετικών κόσμων, εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί να βάλει κοινωνικό πρόσημο στη μεταμνημονιακή περίοδο και το άλλο της ΝΔ που έχει νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά και θέλει να εφαρμόσει, όπως είπε, νόμους Πινοσέτ.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τον όρο «παροχές» για τα μέτρα κοινωνικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε α πρωθυπουργός, ωστόσο με εύσχημο τρόπο υποδηλώνει ότι για να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ θα πρέπει να συνεχιστεί και η πορεία τηs χώρας στο ίδιο σχέδιο, αυτό της δίκαιης ανάπτυξης.

Γενικώς, το Μαξίμου δείχνει ικανοποιημένο από τον απόηχο της κυβερνητικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς ειδικά φέτος «έπιασε κλίμα» όχι μόνο μέσα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αλλά και κατά την περιήγηση του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης στα περίπτερα της έκθεσης, όπου διέγνωσε μεταστροφή της κοινωνίας.

θερμά λόγια

Η κυβέρνηση ενισχύθηκε από την παρουσία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Pος στη Θεσσαλονίκη και κυρίως στα πολύ θερμά και ενθαρρυντικά λόγια που εκείνος επιφύλαξε για την ελληνική οικονομία, παροτρύνοντας για επενδύσεις.

Γενικώς, το Μαξίμου δείχνει ότι νιώθει μία ασφάλεια με την ύπαρξη του λεγόμενου cash buffer των 24,5 δισ. ευρώ και αποδίδει τις αναταράξεις στις αγορές σε εξωγενείς παράγοντες, και όχι σε κάποιο κράτημα που έχουν απέναντι στην ελληνική οικονομία, επισημαίνει το δημοσίευμα του «Έθνους».

Από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη τριετία υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, ενώ υπονόησε πως όλα δείχνουν ότι στο τέλος του χρόνου θα αποδοθεί για μία ακόμη φορά κοινωνικό μέρισμα από τις υπεραποδόσεις της οικονομίας.

«Αν δεν καταλάβατε, η οικονομία πάει καλά» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»Η πρώτη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα μετά το τέλος του μνημονίου – Τι θα συζητηθεί

Τα μέτρα που νομοθετούνται μέσα στο 2018

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα νομοθετηθούν έως το τέλος του 2018:

 • Καταβολή στους ένστολουs των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, αναδρομικών ύψους 1 δισ. ευρώ.
 • Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που Θα φθάσει έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτησίες χαμηλής αξίας και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις: από την 1η Ιανουαρίου 2019 η πρώτη και από την 1η Ιανουαρίου 2020 η δεύτερη. Θα αλλάξει και η δομή του φόρου, ώστε να γίνει πιο αναλογικός, πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα μεγαλύτερος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
 • Από την 1 η Ιανουαρίου 2019 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισοδήματα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, με τη μείωση του συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.
 • Ανάλογη μείωση Θα ισχύσει για τους αγρότες.
 • Μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστα που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ ταν μήνα για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους.
 • Αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2019 και σε βάθος τετραετίας μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μανάδες: από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

 • Από την 1η Ιανουαρίου 2019 ξεκινά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με ποσά από 70 έως 200 ευρώ ταν μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια που Θα αφορούν τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.
 • Το επόμενο διάστημα θα γίνουν 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Προχωρούν επίσης άμεσα 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής στα δημόσια σχολεία.
 • Από την 1η Ιανουαρίου 2019 καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιριςσμού και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τιs ανενεργές επιχειρήσεις.
 • Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για νέου μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών και σε βάθος διετίας. 50% από την 1η Ιανουαρίου 2019 και στο 100% από την 1η Ιανουαρίου 2020.
 • Καταργείται α υποκατώτατος μισθός και αυξάνεται ο κατώτατος μισθός.
 • Από την 1η Ιανουαρίου 2021 αλλάζουν οι συντελεστές του ΦΠΑ με μείωση κατά δύο μονάδες του υψηλού συντελεστή από 24% στο 2 2% και κατά μία μονάδα του μικρού από 13% στο 12%.

Με πληροφορίες από το «Έθνος»

8 Responses to “Αυτά είναι τα μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση μέσα στο 2018.”

 1. ΑΝΕΛ μεχρι θανατου said

  σσσσ

  Δεν μορω να φανταστω τι θα ευχηθει στους Ελληνες για να πεισει του χρονου τους δανειστες να μην μειωσουν το αφορολογητο…….ποιο θα ειναι το επιχειρημα του :::::

  Like

  • Gorg said

   Αυτα που ελεγε ο Μιζοτακης και διεκδηκει κυβερνηση παρα την οση καταστροφη που προκαλεσαν στον λαο.

   Like

 2. xaxaxaxaxaaxxa ΟΡΣΕ said

  Δώσε αλέκο δώσε.. χααχχαχαχααχαχ
  Τσιπαπανδρέου τρομερέ
  Μας πήδαγε τέσσερα χρόνια
  Αλλα τωρα θα θα θα

  Like

  • Gorg said

   Θα δωσει ρε αρχιδι μολις παρει τα λεφτα απ τους κλεφτες και τους στειλει φυλακη.

   Like

   • σαλεψα λεω με τους πουσταραδες said

    Ερε ντενεκέ ξεγάνωτε κωλογαμημένε δεν τα βρήκε ο άχρηστος τα κλεμμένα ακόμα.
    Τέσσερα χρόνια γαμώ το σπίτι τους που ψάχνουν.
    Μόνο της κωλοτρυπίδες σας ξεσκίσατε γαμώ τα σπίτια σας.

    Like

 3. ΑΝΕΛ μεχρι θανατου said

  δφτ

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: