olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Κ. Μίχαλος: Να εφαρμόσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη βάση ενός εθνικού σχεδίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης

Posted by kalinda on September 8, 2018

CC0FAC00-1AAD-44D2-B519-54CEE6996893“Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μπροστά μας. Τώρα είναι η ώρα να τις εφαρμόσουμε, στη βάση ενός εθνικού σχεδίου, για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας”, επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Υπογράμμισε ότι τα επιμελητήρια, μέσω των προτάσεων που κατέθεσαν προς την πολιτική ηγεσία, επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας, με πρώτη μεταρρύθμιση τη φορολογική.

“Παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές του φορολογικού συστήματος, τα ζητήματα της υπερφορολόγησης και της δυσανάλογης κατανομής του φορολογικού βάρους παραμένουν μείζονα και άμεσα συνδεόμενα με το φαινόμενο της φοροδιαφυγής”, είπε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι από τα επιμελητήρια προτείνεται επίσης η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης (“flat tax rate”), της τάξης του 20%-25%, που – όπως υπογράμμισε – θα εφαρμόζεται στο σύνολο των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων ανεξάρτητα από την πηγή τους.

“Η πρόταση απλοποιεί το φορολογικό σύστημα και αποτελεί έναν δικαιότερο τρόπο φορολόγησης”, τόνισε και ορισμένες από τις προτάσεις που ανέφερε είναι: ο φόρος να επιβάλλεται επί των πραγματικών εισοδημάτων και για την εξεύρεση των πραγματικών εισοδημάτων πρέπει να είναι επιτρεπτή η αφαίρεση των σημαντικότερων δαπανών των φυσικών προσώπων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.

Επίσης, από τη μείωση του φόρου μερισμάτων, εκτίμησε, ότι το αναπτυξιακό όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος που προέκυψε από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων από 10% σε 15%.

Επίσης, μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η καθιέρωση καθεστώτος φορολογικής κατοικίας “non-dom” που θα μπορούσε να συμβάλει και στην αναστροφή του φαινομένου brain drain, η μείωση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, από 29% σε 20%, και η περαιτέρω σταδιακή μείωσή του έως 15%, προκειμένου να καταστεί το ελληνικό φορολογικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις, η αναγνώριση ζημίας που προκύπτει από “κούρεμα” απαιτήσεων, λέγοντας ότι “στην Ελλάδα της κρίσης είναι άδικο να φορολογούνται επιχειρήσεις για εισοδήματα τα οποία ουδέποτε αποκτήθηκαν” και η μείωση του υπάρχοντος κανονικού συντελεστή Φ.Π.Α. (24%) σε 20% και σταδιακή περαιτέρω μείωσή του έως 15%, μέτρο που θα συμβάλει και στη μείωση της φοροδιαφυγής, και καθιέρωση ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α. με συγκεκριμένες εξαιρέσεις εφαρμογής μειωμένου συντελεστή σε κατηγορίες αγαθών ή υπηρεσιών με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως η υγεία και η παιδεία.

Επίσης, χαρακτηρίζεται επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης της άμεσης απόδοσης του Φ.Π.Α. στο Δημόσιο κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής απευθείας από τον τελικό καταναλωτή, καθώς και η ύπαρξη κινήτρων για τη διάσωση επιχειρήσεων και δημιουργία μεγαλύτερων οικονομικών μονάδων.

“Όλες οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής” σημείωσε ο κ. Μίχαλος, και πρόσθεσε ότι σήμερα, που το ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι σε πλήρη εξέλιξη, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους για το επιχειρείν, η ΚΕΕΕ βρίσκεται στη ευχάριστη θέση να ενημερώσει πως έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση μιας σειράς έργων, τα οποία αφορούν σε θέματα κατάρτισης και πιστοποίησης του προσωπικού των επιχειρήσεων σε σύγχρονες ειδικότητες, αντιμετώπισης της ανεργίας, περαιτέρω θεσμικού εκσυγχρονισμού του πλαισίου για το επιχειρείν, ανάπτυξης και ενίσχυσης του θεσμού της Μαθητείας, κ.α.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) έχει αναλάβει ως τελικός δικαιούχος την υλοποίηση έργων, τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση λειτουργιών της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων της χώρας την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων 15.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, την αναβάθμιση και διεύρυνση του θεσμού της μαθητείας, συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση 1.270 ανέργων και το έργο e-ΓΕΜΗ.

One Response to “Κ. Μίχαλος: Να εφαρμόσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη βάση ενός εθνικού σχεδίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης”

 1. ΣΚΟΠΙΑΝΕΛ said

  Οι μεγαλες μεταρυθμισεις ΜΙχαλου……………….

  … υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης («flat tax rate»), της τάξης του 20%-25%, που – όπως υπογράμμισε – θα εφαρμόζεται στο σύνολο των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων ανεξάρτητα από την πηγή τους.

  Δηλαδη θα την πληρωσει παλι αυτος που εχει ελαχιστο εισοδημα……..το φτωχαδακι

  τι ισχυει σημερα

  Φορολογία Φυσικών Προσώπων

  Από το προηγούμενο φορολογικό έτος, ισχύει η ενιαία κλίμακα για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων:
  Η κλίμακα
  Κλιµάκιο εισοδήµατος Φορολογικός συντελεστής % Φόρος κλιµακίου Σύνολο
  Εισοδήµατος Φόρου
  € €
  20.000 22% 4.400 20.000 4.400
  10.000 29% 2.900 30.000 7.300
  10.000 37% 3.700 40.000 11.000
  Υπερβάλλον 45%

  …….η μείωση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, από 29% σε 20%, και η περαιτέρω σταδιακή μείωσή του έως 15%, προκειμένου να καταστεί το ελληνικό φορολογικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις,

  Τι ισχυει……………..

  29% Ενιαίος συντελεστής Νομικών Προσώπων & Οντοτήτων (Εταιρείες)

  Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (Ενοίκια)

  Εισόδημα από ακίνητη περιουσία
  0-12.000 συντελεστής 15%
  12.001 – 35.000 συντελεστής 35%
  35.001- συντελεστής 45%

  15% Ο συντελεστής φορολόγησης και παρακράτησης των μερισμάτων,

  ******

  Δηλαδη εισοδημα 10.000 ευρω κλιμακιο φορου συμφωνα με τον Μιχαλο απο 2.000 εως 2.500 απο το πρωτο ευρω

  Σημερα με το αφορολογητο στα 10.000 πληρωνει φορο περιπου 300 ευρω !!!!!!!!!!!

  Ενας με εισοδημα 40.000 με την προταση Μιχαλου αυτοματα μειωση της κλιμακας απο 1,000 εως 3,000 ανεξαρτητα απο αφορολογητο.

  ΚΑΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: