olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Αρτέμης Μάτσας: Ο «προδότης» που στην πραγματικότητα ήταν θύμα της γερμανικής θηριωδίας

Posted by olympiada on September 7, 2018

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2003 πέθανε ο ηθοποιός Αρτέμης Μάτσας. Ταυτίστηκε στη μνήμη του κοινού ως ο σπιούνος, ο ρουφιάνος, ο συνεργάτης του κακού. Κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής του πορείας υποδύθηκε τον αδίστακτο, τον μαυραγορίτη, τον δοσίλογο, τον προδότη. Και όμως έζησε τον εφιάλτη του ναζισμού που του στέρησε τον πατέρα και τον ανάγκασε να ζει με το κασελάκι στους δρόμους της κατοχικής Αθήνας.

Ο κόσμος ήταν τόσο επηρεασμένος από τους ρόλους του που χρησιμοποιούσε στην καθημερινότητά του το ονοματεπώνυμό του ηθοποιού για να περιγράψει κάποιον προδότη. Ο Αρτέμης Μάτσας έπαιξε πολλούς ρόλους στους οποίους ήταν συνεργάτης των Γερμανών. Στην αληθινή ζωή όμως και ειδικά στην παιδική του ηλικία, υπέφερε πολύ απ΄ αυτούς.

Η σύλληψη του πατέρα του από τους Γερμανούς

Τον Μάρτιο του 1944, ο πατέρας του ηθοποιού συνελήφθη από τους Γερμανούς επειδή ήταν Εβραίος. Το όνομα του ήταν Πίνχας Μάτσας. Την ημέρα της σύλληψής του, τα τρία του παιδιά τον περίμεναν να επιστρέψει από τη δουλειά για να φάνε όλοι μαζί, όπως συνήθιζαν. Η μητέρα της οικογένειας είχε πεθάνει σε νεαρή ηλικία και ο Μάτσας μεγάλωνε μόνος του τα παιδιά του. Ο μικρότερος αδελφός του ηθοποιού, Νέστορας Μάτσας, κατέγραψε σε ημερολόγιο τη σκληρή εμπειρία της Κατοχής. και τη σύλληψη του πατέρα τους:

«Δεν το περιμέναμε γιατί ξέραμε πως ο πατέρας αργεί να έρθει τα μεσημέρια. Έρχεται πάντα με τα πόδια από τη δουλειά του που είναι μακριά γιατί δεν του αρέσει να μπαίνει στο γκαζόζεν. Λέει πως καθώς στριμώχνεται με τον άλλο κόσμο μπορεί να κολλήσει ψείρες, γιατί όλος ο κόσμος τότε είχε ψείρες και ο πατέρας τις φοβάται. Και αργεί πολύ και το μεσημέρι και το βράδυ και εμείς δεν ανησυχούμε γιατί ξέρουμε πως αργεί. Εκτός βέβαια που κάποιες φορές αργεί πιο πολύ γιατί πηγαίνει στον Ασύρματο που είναι οι μαυραγορίτες μήπως και βρει καμία λαχανίδα ή κανένα άλλο ζαρζαβατικό. Μας ήρθε ξαφνικό, όταν χτύπησε η πόρτα δυνατά και άνοιξε η αδελφή μας και μπήκε ένα ψηλός κύριος που δεν τον ξέραμε. Μας είπε καλημέρα, αλλά έδειχνε σα να μη μπορούσε καθόλου να μας πει τι ήθελε».

Έτσι ο ηθοποιός και τα δύο του αδέλφια έμειναν μόνοι τους αντιμέτωποι με την πείνα, τη φτώχεια και τον καθημερινό κίνδυνο σύλληψής τους. Δεν ξαναείδαν ποτέ τον πατέρα τους και το μόνο που κατάφεραν να μάθουν ήταν το νούμερο του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που τον οδήγησαν οι Γερμανοί. Ο πατέρας ήταν το νούμερο «47712».

Ο Αρτέμης και ο Νέστορας πούλαγαν τσιγάρα με το κασελάκι για να επιβιώσουν

Αμέσως μετά τη σύλληψη του πατέρα τους, ο Αρτέμης Μάτσας και τα αδέλφια του εγκατέλειψαν το σπίτι τους για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς. Είχαν ακούσει ότι οι κατακτητές δεν έκαναν διακρίσεις και αιχμαλώτιζαν ακόμα και μικρά παιδιά.

Για λίγο καιρό τα αδέλφια χωρίστηκαν και κρύφτηκαν σε φιλικά σπίτια. Όταν ξαναέσμιξαν, κατάφεραν να νοικιάσουν ένα δωμάτιο στα Εξάρχεια από μια ιερόδουλη που τους φέρθηκε με αγάπη. Το κορίτσι της οικογένειας, ως μεγαλύτερη, ανέλαβε τη φροντίδα των δύο αδελφών της. Τα αδέλφια Μάτσα δεν είχαν κανένα εισόδημα και αναγκάζονταν να πουλάνε καθημερινά τα προσωπικά αντικείμενα της χαμένης μητέρας τους για να εξασφαλίζουν λίγο φαγητό. Όταν τελείωσαν και αυτά, η πείνα άρχισε να τους θερίζει. Τα συσσίτια στα οποία ήταν γραμμένοι δεν κάλυπταν τις ανάγκες τους.

Ο Αρτέμης και ο Νέστορας πούλαγαν τσιγάρα με το κασελάκι στους δρόμους της Αθήνας. Όσα λεφτά έβγαζαν, τα έδιναν στην αδελφή τους για να αγοράζει τρόφιμα από τους μαυραγορίτες. Οι καλύτεροι πελάτες των δύο αγοριών ήταν κάποιες ιερόδουλες οι οποίες δούλευαν σε έναν οίκο ανοχής στην οδό Γαμβέτα. Κάθε φορά που τα δύο αδέλφια επισκέπτονταν το «σπίτι», ξεπουλούσαν και έφευγαν ικανοποιημένοι, αλλά δεν ανέφεραν πουθενά πού πουλούσαν τα τσιγάρα τους, γιατί ντρέπονταν. Και τα τρία παιδιά της οικογένειας ήταν καλλιεργημένα, καθώς ο πατέρας τους πριν από τη σύλληψή του, είχε φροντίσει για τη μόρφωσή τους. Έτσι, τα αγόρια ήξεραν ότι δεν ήταν σωστό να επισκέπτονται έναν οίκο ανοχής, αλλά η πείνα τους έκανε να ξεχνάνε τις απαγορεύσεις.

Ο Αρτέμης αρρώστησε βαριά και κινδύνευσε η ζωή του

Ο Αρτέμης ήταν το πιο ευαίσθητο από τα τρία αδέλφια. Από τα πρώτα χρόνια της Κατοχής αρρώσταινε συχνά, αλλά κατάφερνε πάντα να ξεπερνάει τις ασθένειες. Η δουλειά στον δρόμο όμως, σε συνδυασμό με το κρύο και την πείνα, τον κατέβαλαν πολύ. Ένα βράδυ μετά τη δουλειά κατέρρευσε.

Ο Νέστορας έγραψε στο ημερολόγιό του: «όταν γυρίσαμε το βράδυ από τους δρόμους που πουλούσαμε τσιγάρα, μόλις μπήκαμε στο σπίτι, ο αδελφός μου άρχισε να βήχει ασταμάτητα. Κι άλλες φορές έβηχε, αλλά όχι τόσο πολύ και τόσο δυνατά. Έκαιγε από τον πυρετό και τα μάτια του ήταν πολύ κόκκινα».

Τα ορφανά αδέλφια βοήθησε η σπιτονοικοκυρά. Έκανε στον Αρτέμη εντριβή με οινόπνευμα και του έδωσε δύο κινίνα για τον πυρετό. Ο γιατρός του συσσιτίου που τον εξέτασε την επόμενη μέρα, διέγνωσε ότι έπασχε από προχωρημένη αδενοπάθεια και συνέστησε να μείνει στο κρεβάτι. Του έγραψε γάλα σε σκόνη και μουρουνέλαιο, που δικαιούνταν από τον Ερυθρό Σταυρό σαν ασθενής. Ο ηθοποιός κατάφερε σιγά- σιγά να αναρρώσει.

Κατά τη διάρκεια της αρρώστιας του, φούντωσε η σπίθα του ηθοποιού

Ο Αρτέμης Μάτσας ήθελε από μικρός να γίνει ηθοποιός. Αν και ήταν καλός μαθητής δεν ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο Πανεπιστήμιο, αλλά ονειρευόταν να κατακτήσει το σανίδι. Η αδελφή του είχε αρχίσει τις σπουδές της σε Δραματική Σχολή πριν από την Κατοχή και ο Αρτέμης ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια της. Η αγάπη του για το θέατρο ήταν τέτοια που παρά την αφόρητη πείνα, έπεισε τον αδελφό του να πουλήσουν μια μέρα το ψωμί που έπαιρναν με το δελτίο για να πάνε να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση. Ο αδελφός του δέχτηκε και τα δύο αγόρια βρέθηκαν να χειροκροτούν μαγεμένα στο τέλος του έργου. Η ευχαρίστηση ήταν τέτοια που ξέχασαν για λίγο την πείνα τους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο κρεβάτι για να αναρρώσει, ο Μάτσας διάβασε βιβλία με θεατρικά κείμενα τα οποία δανειζόταν ο αδελφός του από τη βιβλιοθήκη.

«Ο έμπορος της Βενετίας» ήταν το αγαπημένο του έργο. Διάβασε το κείμενο τόσες πολλές φορές που έμαθε απ’ έξω τους διαλόγους και τους απήγγειλε κάθε βράδυ στα αδέλφια του. «Μου είπε πως όταν μεγαλώσει και γίνει ηθοποιός, αυτό το έργο θα παίξει. Και αν δεν του δώσουν το ρόλο, θα κάνει δικό του θέατρο με τη βοήθεια του πατέρα μας και θα το παίξει εκεί», έγραψε ο Νέστορας στο ημερολόγιό του.

Ο Αρτέμης Μάτσας όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει στη Κατοχή, αλλά και να πετύχει το όνειρό του. Έγινε ένας αξιόλογος ηθοποιός με συμμετοχή σε περισσότερες από ενενήντα κινηματογραφικές ταινίες και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Το ταλέντο του ήταν τόσο που ενώ υποδυόταν συχνά τον συνεργάτη των Γερμανών, κανείς ποτέ δεν κατάλαβε το μίσος που έκρυβε για αυτούς για τα δείνα που είχε περάσει εξαιτίας τους όταν ήταν παιδί.

Πηγή: mixanitouxronou.gr, Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο του Νέστορα Μάτσα «Αυτό το παιδί πέθανε αύριο/ Ημερολόγιο Κατοχής» που κυκλοφορεί από τον «Ελευθερουδάκη».

http://www.enikos.gr/society/593835/i-agnosti-istoria-tou-ithopoiou-artemi-matsa-o-prodotis-pou-ezise

12 Responses to “Αρτέμης Μάτσας: Ο «προδότης» που στην πραγματικότητα ήταν θύμα της γερμανικής θηριωδίας”

 1. και εσυ προεδρε said

  Πουτάνες προδότες θα σας γαμήσουμε.
  Θα σας γαμήσουμε σπιούνοι γερμανοτσολιάδες.
  Το αίμα των παππούδων μας θα σας πνίξει.
  Προδότες της Μακεδονίας που θα μας πείτε φασίστες.
  Ολη η Ελλάδα αύριο .Και ο πρόεδρος οφείλει να είναι μαζι.
  Που εισαι Αρτεμη να δεις τους προδοτες του σημερα.

  Like

  • Εκκενώσεις βόθρων "ο θαυμαστής του ΕΜέτωνα" said

   Εεεεετσι !!! Όλοι Ναζί για τη Μακεδονία !

   Like

 2. […] Αρτέμης Μάτσας: Ο «προδότης» που στην πραγματικότητα ή… […]

  Like

 3. Μέτων said

  Ο Αρτέμης Μάτσας, κομμουνιστής και αδελφή,στις ταινίες έπαιζε τον εαυτόν του, τον κακό Ιουδαίο, τον κατηραμένο από τον Ιησού Χριστό.
  Δεν αναφέρετε ότι ο πατέρας τους, τους ωδήγησε, τύποις, στον Χριστιανισμό, εξ οῦ και το Αρτέμιος και Νέστωρ. Ο δεύτερος υπήρξε σπουδαίος λαογράφος με ελληνίζουσα συμπεριφορά.
  Το επώνυμο Μάτσα δεν έχει σχέση με τον ιταλογενή όρο της ιστιοφόρου ναυτιλίας. Σημαίνει το άζυμο του εβραϊκού πάσχα. Με λατινικούς χαρακτήρες αποδίδεται ως Mazza, εβραϊστί και ματζότ.

  Like

  • © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. ΑΒΑΤΑΡ. said

   Μετωνάκι μου κινητή μου βιβλιοθήκη !
   Σε περιμένω να έρθεις ξανά στη Θεσσαλονίκη να διαδηλώσουμε πάλι Ναζί για τη Μακεδονία μας !
   Ελπίζω να είσαι ντυμένος όπως την προηγούμενη φορά που κατέπληξες τα πλήθη !
   Φιλιά Μετωνάκι μου !

   Like

  • Aκέλας said

   Εντάξει Μέτωνα,εν μέρη έχεις δίκιο !-Όντως ο Αρτέμης και ο Νέστορας ήταν Εβραϊκής καταγωγής,άλλά με ψυχή απέραντα Ελληνική,και αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι!-Ισως γι΄αυτό η “κοινότητα”τους είχε στο περιθώριο!-Αλλωστε ένας άλλος Μάτσας όταν αγόρασε το οικοπεδο της

   Like

   • Aκέλας said

    ….Columbia,φρόντισε να καταστρέψει και το ΤΕΡΑΣΤΙΟ λαογραφικό έργο τους!..Γι’αυτόν τον Μάτσα μούγκα στην στρούγκα ε;-Τα πολλά λεφτά βλέπετε σκεπάζουν και μεγάλες Πουστιές!

    Like

  • © ΧƦΙσ†☺Ϟ ®™. ΑΒΑΤΑΡ. said/Dias. said

   ….πουστράκος & απατεών ο

   ….. said …..Σεπτεμβρίου 7, 2018 στις 10:52 μμ ΠΝΣΚΤΧ

   Like

  • soulis said

   Κοιτα κατι περιεργα πραγματα.
   Και ο ετερος διασημος καταδοτης ο γερο λαδας του ελληνικου κινηματογραφου που ελεγε το πασιγνωστο “οι γερμανοι ειναι φιλοι μας” ο Δημος Σταρενιος ηταν και αυτος παλιοκομμουνι στην πραγματικη ζωη.
   Τροτσκιστης μαλιστα κσι παρα πολυ φανατικος .

   Like

   • Aκέλας said

    Πλάκα έχεις! …Στην μανία σου να τα ισοπεδώσεις ΟΛΑ(που πολλά μπορεί και να είναι σωστά),Μομίζεις ότι το:-Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας!…Το είπε ο Σταρένιος, και όχι ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης-παραγωγός!

    Like

 4. εξω οι βρωμοπορίες σας said

  Σώσαμε τη Μακεδονία. Σώσαμε τη Θεσσαλονίκη. Ο πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ έσωσε τους νοτιομακεδόνες. Χοροπηδάτε όσο θέλετε ποντικοπαναγίες του μουρούτη.
  Οι φασιστοπορίες σας θα πατώσουν. Θα σας κρεμάσουμε εμεις φασίστες. θα σας κάψουμε λαδοπόντικες.

  Like

 5. στα τσακιδια said

  Πυροφονιάδες κάνατε θέατρο πάνω στους νεκρούς.
  Θέατρο πάνω στη Μακεδονία.
  Θέατρο στο δημοψήφισμα στο ΟΧΙ.
  Θέατρο πάνω στις ζωές μας.
  Καψατε τους ελληνες

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: