Προκόπης Παυλόπουλος: Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες

38850592-CEF0-4949-BBB8-B0386C064DB2Φόρο τιμής απέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στα 150 θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη που συντελέστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1944.

Από τον Χορτιάτη όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις μνήμης από το Ολοκαύτωμα, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε εγρήγορση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα νεοναζιστικά μορφώματα τα οποία αναφύονται σε όλη την ήπειρο και υπονομεύουν τις ανθρώπινες αξίες, τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα παραγραφής για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

 

https://webtv.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2018/tv/news-themata/20180902-pavlo12.mp4&bgimg=https://webtv.ert.gr/wp-content/uploads/2018/09/20180902-pavlo12.jpg

Αφού αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα εκείνης της ημέρας του 1944 στο Χορτιάτη, σημείωσε ότι η σημερινή 74η επέτειος του Ολακαυτώματος είναι ημέρα αφενός διδαχής, αφετέρου μνήμης. Διδαχής, καθώς όπως σημείωσε «ο μαρτυρικός θάνατος τόσων ανθρώπινων ψυχών μας διδάσκει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση συνείδησης, προκειμένου να μην τελεσθούν ξανά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, με όποια μορφή και κάτω από οποιαδήποτε «λεοντή» και αν εμφανισθούν οι εχθροί της Δημοκρατίας στο μέλλον. Τόσο στην Ευρώπη όσο και οπουδήποτε αλλού στον Κόσμο».

Στο πλαίσιο της μνήμης, όμως ο κύριος Παυλόπουλος ενέταξε και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, οι οποίες, όπως σημείωσε είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής.

Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές–πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επανεμφάνιση των λαϊκιστικών και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων, λέγοντας ότι το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη εκπέμπει ένα ηχηρό SOS ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί η τάση αυτή που καταγράφεται για την σημερινή Ευρώπη.

«Αυτά τα λαϊκιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαϊκούς Λαούς που την συγκροτούν. Ιδίως δε, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των Ευρωπαϊκών κοινωνιών.Πρέπει να σταματήσουν πολιτικές που οδηγούν σε δραματικές ανισότητες, πολιτικές που οδηγούν σε κατάρρευση το κοινωνικό κράτος, πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι χρέος όλων μας στην Ευρώπη», προσέθεσε ο ΠτΔ.

Καταλήγοντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε, ότι «είναι καίριας, επομένως, σημασίας η υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, μάλιστα, οι Έλληνες, που ζήσαμε πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική –και όχι μόνο- κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπισθούμε έναντι όσων βάλλουν κατά της αναγκαιότητάς του. Ταυτοχρόνως δε, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι όλων εκείνων, οι οποίοι απεργάζονται την υπονόμευσή του και, εν τέλει, την κατεδάφισή του».

9 σκέψεις σχετικά με το “Προκόπης Παυλόπουλος: Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες”

 1. Οι Γερμανοί συντηρητικοί μετά τις ευρωεκλογές του 2019 και δεδομένου του Brexit (31/3) και του εμπορικού πολέμου με ΗΠΑ-Trump φαίνεται να ετοιμάζονται να διαλύσουν τα προσχήματα και να αναλάβουν αποκλειστικά αυτοί τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης (Merkel-Weber-Weidmann). Στην περίπτωση αυτή, η Γαλλία του Macron θα έχει να επιλέξει μόνον αν θα διαλύσει την Ε.Ε. (όπως τους ζήτησε ο Trump με αντάλλαγμα τους μη-δασμούς), ή αν θα παραδοθεί άνευ όρων στη γερμανική διοίκηση.

  Μου αρέσει!

 2. Οι ανθέλληνες προδότες καλύτερα να το βουλώνουν και να μη μιλάνε. Είναι Πρόεδρος της Δειμοκρατίας στη χώρα μας και μόνο και αυτό επειδή στην Ελλάδα έχουμε τη Δειμοκρατία της μεταπολίστευσης.
  Μιλάει για κατοχικό δάνειο τάχα 60 δις, το οποίο θα το διαπραγματευτούν σε καμιά δεκαριά δις και νομίζει ότι έτσι έκανε το χρέος του.

  Η αξία του κατοχικού δανείου και μόνο, είναι μεγαλύτερο και από το δήθεν χρέος μας.
  Ο κύριος Τζάνης Γκούσκος το υπολόγισε με στοιχεία και αποδείξεις σε ποσό μεγαλύτερο των τετρακοσίων δισεκατομμυρίων Ευρώ!
  Το κατοχικό «δάνειο» είναι σίγουρο χρήμα αφού πρόκειται για διακρατική «συμφωνία» αναγνωρισμένη και από τις δυο πλευρές, μέχρι και ο Χίτλερ ξεκίνησε την αποπληρωμή του.
  Και δεν έχει σχέση με πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Όχι ότι και αυτές δεν τις δικαιούμαστε (και είναι περισσότερες από το κατοχικό δάνειο) αλλά θα αργήσουν, ενώ μια οφειλή που προέρχεται από διακρατική συμφωνία μπορεί να εγγραφεί άμεσα στον κρατικό μας προϋπολογισμό.
  Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να μας κυβερνήσουν Έλληνες και όχι ξενόδουλοι προδότες, πουλημένοι και προσκυνημένοι (στο χρήμα)…

  Μου αρέσει!

 3. Σε σχέση με κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις, ίσως να μη γνωρίζουν οι αναγνώστες του blog ότι για να καταβληθούν χρειάζεται πρώτα να έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης. Η Γερμανία ουδέποτε από τον Β’ ΠΠ μέχρι σήμερα υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με την Ελλάδα…

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s