olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας.

Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι πιο σοβαρή απ’ ότι φαίνεται: Ο τουρκικός ρόλος.

Posted by kalinda on August 13, 2018

96C93CD9-B3B5-48F6-9680-1E559214A258Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Την ίδια ώρα που οι σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ και η τουρκική οικονομία οδεύει στα τάρταρα, μία άλλη διεθνής κρίση υποβόσκει, για τη δημιουργία της οποίας θα μπορούσαν να έχουν ανάμειξη και άλλες χώρες, με πρώτη την Τουρκία.

Η Ελλάδα και η Ρωσία ανταλλάσσουν εδώ και εβδομάδες πυρά, και χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μίλησε για πρώτη φορά για το ενδεχόμενο η Μόσχα να εκτελεί έργο για την Τουρκία εναντίον της Αθήνας.

Η παράγραφος της ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που προκάλεσε αίσθηση, είναι η εξής: “Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική».

Η κατηγορία εναντίον της Ρωσίας, και η αναφορά στη σχέση της με την Τουρκία, η οποία είναι πλέον στρατηγική, συζητήθηκε και στο εξωτερικό, καθώς -χωρίς ίσως να το περίμενε η Ελλάδα- ειπώθηκε μία μεγάλη αλήθεια, που την έκρυβαν μέχρι τώρα οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ: ότι η Μόσχα και η ΄Άγκυρα, μαζί με την Τεχεράνη έχουν συμμαχήσει στο πρότυπο -όσο και να προκαλεί ρίγος- του αλήστου μνήμης Συμφώνου της Βαρσοβίας, και ενώ η Τουρκία παραμένει ακόμα και σήμερα ένας δύσκολος σύμμαχος και στο ΝΑΤΟ.

Στις αρχές Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, τέθηκε αθόρυβα το θέμα της πιθανής απώλειας μυστικών της Δυτικής Συμμαχίας από τη Ρωσία με τη βοήθεια της Τουρκίας, αλλά η αμερικανική πλευρά, που καιγόταν για την υπόθεση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, απέρριψε κάθε ιδέα για συζήτησή του. Τώρα, ακόμα και οι αφελείς της αμερικανικής γραφειοκρατίας, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία είναι απλά μία εχθρική χώρα.

Στη δημοσιογραφική μου καριέρα γνώρισα πολλούς γραφειοκράτες, που δεν ήθελαν να ακούσουν τα δικά μας επιχειρήματα για την Τουρκία. Με ικανοποίηση τους ακούω να τα επαναλαμβάνουν ως δικά τους πλέον. Όμως, προσωπικά δεν έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη. Φοβάμαι πως αν ο Ερντογάν προδώσει τον Πούτιν, που είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, θα σπεύσουν να τον αγκαλιάσουν και από τη …χαρά τους να του χαρίσουν και την Κύπρο, όπως επιχείρησαν το 2004…

Όλα είναι πιθανά. Όμως, για τώρα τουλάχιστον, και για όσο ο πρόεδρος της Τουρκίας τους ψήνει το ψάρι στα χείλη, οι Αμερικανοί θα τον πολεμήσουν και θα προσπαθήσουν να τον γονατίσουν ώστε παρακαλώντας να ζητά την εύνοια και τη βοήθειά τους. Το θέμα είναι άλλο πλέον. Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από τη Ρωσία του Πούτιν, ο οποίος στη φάση αυτή εξυπηρετεί τον Ταγίπ Ερντογάν, και οι σύμμαχοι της στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες δεν πρόσφεραν ακόμα χείρα βοηθείας και φιλίας.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτή τη βοήθεια και την υποστήριξη, διότι ο Πούτιν δεν είναι ένας νορμάλ ηγέτης. Στην άσκηση της πολιτικής δεν έχει κανένα απολύτως συναίσθημα. Βαδίζει στη βάση της εξυπηρέτησης των στρατηγικών και οικονομικών του συμφερόντων.

Και τα συμφέροντα του πιστεύει ότι δεν εξυπηρετούνται από την Ελλάδα, η οποία με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ψαλίδισε τα όνειρα του για τη ρωσική επικράτηση στα Βαλκάνια. Η Ρωσία, μόνο με την αμφιλεγόμενη Σερβία να την ακούει, και όχι πάντα, είναι εκτός του γεωστρατηγικού παιγνιδιού στη Βαλκανική. Η σημερινή Ρωσία είναι κάτι διαφορετικό από αυτή που ξέραμε στο παρελθόν.

Είναι ένα εθνικιστικό-χριστιανικό κράτος του οποίου ηγείται ένας σκληρός αυταρχικός πολιτικός, ο οποίος πιστεύει με φανατισμό στη Μεγάλη Ορθόδοξη Ρωσία. Εγώ θα στοιχηματίσω, ότι δεν θα διστάσει να «σταυρώσει» και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, με τη βοήθεια του Ερντογάν, για να του πάρει τα σκήπτρα το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα μία εχθρική χώρα. Όλα αυτές οι κουβέντες για τον «ξανθό ηγέτη» και το «ξανθό γένος», που θα συντρίψουν την Τουρκία προς δόξα της Ορθοδοξίας, είναι κουραφέξαλα και κουβέντες του καφενέ. Η σημερινή Ρωσία παίζει ξεκάθαρα το παιγνίδι της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, και ο μόνος λόγος που στηρίζει ακόμα την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι το ρωσικό χρήμα που φυλάσσεται στις κυπριακές τράπεζες.

Για το λόγο αυτό, και για όσο δεν βρίσκουν άλλο «παράδεισο», οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να βοηθούν την Κύπρο. Είναι και υποχρεωμένοι και αναγκασμένοι. Η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας και της Ελλάδας είναι επικίνδυνη και δεν θα ξεπεραστεί εύκολα. Δεν πρόκειται για ένα απλό «καυγά», ούτε είναι επιχείρημα ότι όλα συμβαίνουν λόγω του «οξύθυμου» Κοτζιά.

Είναι στρατηγική επιλογή της Μόσχας αυτή η σύγκρουση και έχει στόχο και την Ελλάδα, και το Φανάρι και το Άγιο Όρος. Ας μην είμαστε αφελείς. Σίγουρα, θα ήταν προτιμότερο να είχαν λυθεί αθόρυβα τα προβλήματα με τη Ρωσία, Όμως, στις πολλές οχλήσεις της Αθήνας για να σταματήσει ο υπόγειος πόλεμος των εθνικιστών, που στηρίζονταν από τη Μόσχα, οι Ρώσοι αγνόησαν τις ελληνικές εκκλήσεις. Και τότε δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την Αθήνα.

Η δημοσιοποίηση του θέματος ήταν αναγκαία. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Διαβάζω όλους αυτούς τους φιλοδυτικούς και νεοφιλελεύθερους αναλυτές, που για χρόνια βρίζουν τον Πούτιν και τη Ρωσία, να έχουν βγει εκτός εαυτού και να νοιάζονται ξαφνικά για τις καλές σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα. Δεν καταλαβαίνουν ότι γίνονται γελοίοι;

Πηγή: Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι πιο σοβαρή απ’ ότι φαίνεται: Ο τουρκικός ρόλος https://hellasjournal.com/2018/08/i-krisi-stis-scheseis-rosias-kai-elladas-einai-pio-sovari-ap-oti-fainetai-o-toyrkikos-rolos/

18 Responses to “Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι πιο σοβαρή απ’ ότι φαίνεται: Ο τουρκικός ρόλος.”

 1. The Washingtonian said

  One sided, hurried, deliberate yet poor and quite obviously a well preconstructed blah-blah interpretation of facts.
  You used to do a lot better than that Michael . .

  Like

 2. Αυτονόητα said

  https://www.ptisidiastima.com/greece-is-not-a-frog/

  Ενδιαφέρον άρθρο

  Like

  • Αυτονόητα said

   Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι αναγνώστες του περιοδικού και της ιστοσελίδας μας, η Π&Δ απέχει από κάθε είδους κομματική διαμάχη και αντιπαράθεση. Δεν «γλύφουμε» κανένα κόμμα, καμία ηγεσία και κανέναν πολιτικό. Δεν βγάζουμε «λαγούς από το καπέλο» εμφανίζοντας απόρρητα έγγραφα, δεν λιβανίζουμε γνωστή «ξανθή» χώρα, δεν προωθούμε υπερμαχητικά X-Wing της Διαγαλαξιακής Συμμαχίας και των Klingons, δεν ανακαλύψαμε τον τροχό και το F-35 όταν πια ξεφτιλίστηκε η κατάσταση. Δεν βάλουμε κατά στρατιωτικών, δεν την «λέμε» στην Αξιωματική αντιπολίτευση γιατί ο επικεφαλής της έδεσε τα κορδόνια μπροστά σε έναν στρατονόμο, και δεν προβάλουμε το ανύπαρκτο πολιτικό έργο κανενός. Επίσης προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Απλά, enough is enough.

   Κάποιοι είχαν αναλάβει, εργολαβικά θα λέγαμε, για πολλά χρόνια (και με το αζημίωτο;) να προωθούν τα συμφέροντα και το image γνωστής υπερδύναμης. Όσο αυτό «συνέπιπτε» -πιθανά- με τα συμφέροντα της κυβέρνησης, όλα καλά. Όταν όμως τα συμφέροντα της υπερδύναμης πήγαν κόντρα, τότε όλα … κακά. Δεν θα μείνουμε όμως εκεί, αλλά σε ένα πολύ σοβαρό θέμα κατά την άποψή μας, που πραγματικά διαφωνούμε κάθετα.

   Έχει ακουστεί πως η πρόσφατη κόντρα Ελλάδας-Ρωσίας εκπορεύεται από την διαχρονική αμερικανορωσική αντιπαράθεση. Το κατά πόσο ισχύει αυτό είναι θέμα εκτίμησης του καθενός, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να ειπωθεί ότι εκπορεύεται αποκλειστικά από τις όποιες επιθυμίες της Ουάσιγκτον (με δεδομένα τα συμφέροντά της στην περιοχή και προφανή επιδίωξη να αναχαιτίσει την διείσδυση της Μόσχας στα Βαλκάνια).

   Σημειώστε όμως ότι η «κόντρα» μας έχει πολλές βάσεις, κι όχι την γνωστή απέχθεια της Δύσης στην ρωσική ολιγαρχία. Καταρχάς η Ρωσία θέλει να καθυστερήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από Κύπρο και Ελλάδα. Όχι πολύ, για… κάναν αιώνα, προκειμένου η GAZPROM, να κρατάει ενεργειακά την Ευρώπη από τα … μέζεα. Κατά δεύτερο, η Ρωσία σιγοντάρει στρατιωτικά την Τουρκία. Όταν η Δύση δεν της πούλησε Patriot ή άλλο σύστημα (με πηγαίους κωδικούς όπως ζητούσε η Άγκυρα), βρέθηκε η Ρωσία να «ακυρώσει» την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τρίτο, η Ρωσία έχει de facto συμμαχία με την Τουρκία στην Συρία, αφού πούλησε το Αφρίν και τους Κούρδους. Φυσικά η Ρωσία δεν δίστασε να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδας, αφού κατά δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ προσπάθησε να δωροδοκήσει Έλληνες κρατικούς λειτουργούς και ιεράρχες.

   Και κάποιοι τολμούν να μιλούν για «βατράχια» εκεί που πολεμούν τα βουβάλια. Βάτραχος μπροστά σε βουβάλι είναι μια Ελλάδα που έχουν ονειρευτεί αυτοί που το πιστεύουν. Η Ελλάδα δεν είναι ο βάτραχος στην περίπτωση αυτή, αλλά η Ρωσία, που κάποιοι την φιλούν και την ξαναφιλούν, προσπαθώντας να μας πείσουν πως είναι ο Πρίγκηπας του «Ξανθού Γένους» που θα μας «σώσει» από κάτι που δεν ξέρουμε τι είναι. Αφού μας πουλούσαν σανό περί ανίκητων «Σουχόι», τώρα προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι καλό για εμάς να δεθούμε στις ρωσικές απαιτήσεις. Προφανώς θα ξέρουν πως μόλις μας παραδώσουν οι Ρώσοι στον Ερντογάν σαν τουρκική επαρχία, θα έχουμε καλή αντιμετώπιση. Κύριοι, τέρμα ο ραγιαδισμός, μερικές απόψεις ξεπερνούν την εθνική μειοδοσία.

   Like

   • Αυτονόητα said

    Stmts
    Αύγουστος 11, 2018 at 8:42 μμ
    Η Δεξιά πάσχιζε μια ζωή να μας πείσει ότι ανήκουμε στη Δύση και τώρα, που η Δύση δεν ευνοεί τη Δεξιά, έχει καταστεί φερέφωνο των Ρώσων. Από κοντά και οι γερμανόφιλοι εκσυγχρονιστές, που με τρόμο βλέπουν τον πρόεδρο Τραμπ να επιπλήττει την καγκελάριο (της καρδιάς τους) για την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Μόσχα. Προφανώς και αυτή η ρωσοφιλία δεν είναι αποτέλεσμα ενός κοντόφθαλμου καιροσκοπικού μικροκομματισμού, έχει βαθιές ρίζες στη Δεξιά. H πρώτη Δεξιά στην Ελλάδα ήταν οι λεγόμενοι «ναπαίοι», δηλαδή το ρωσόφιλο κόμμα. Οι δημοκρατικοί και οι διαφωτιστές ήταν εκείνοι που ήθελαν τη χώρα μας δυτική, αφού εμπνέονταν από τις αξίες της ελληνότροπης Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης. Στα χρόνια που ακολούθησαν η παράταξη των κοτζαμπάσηδων σαφώς και υπηρέτησε πρόθυμα τους Άγγλους και τους Αμερικανούς, όχι όμως ως σύμμαχοι αλλά ως ξενόδουλοι, αφού η ολιγαρχική παράταξη από αρχαιοτάτων χρόνων διακρινόταν για την ξενοδουλία της. Αναμενόμενο λοιπόν τώρα, που η χώρα έχει καταστεί το προπύργιο του δυτικού κόσμου και πολιτισμού στα ανατολικά σύνορα και αυτό συμβαίνει όχι με δεξιά κυβέρνηση,αυτοί οι υπονομευτές της εθνικής ενότητας, αυτοί οι ασπόνδυλοι κοτζαμπάσηδες και τσομπάνηδες να στρέφονται στους Ρώσους αναζητώντας εκεί προστάτες και επιτέλους μπορούν να εκφράζουν δημόσια την καταπιεσμένη ρωσόφιλη ψυχούλα τους, την τόσο επιρρεπή σε ψευδοπροφητείες περί «ξανθού γένους» και άλλες μεταφυσικές ανοησίες.

    Like

  • Αυτονόητα said

   Και τέλος μια ανακοίνωση για τους θαυμαστές μου. Από αύριο θα λείπω για διακοπές με το αγόρι μου και δεν θα σχολιάζω.
   Φυσικά, στοματικό,πρωκτικό και ότι άλλο θα γίνεται μόνο με χρήση προφυλακτικού καλού-κακού για αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
   Ελπίζω να μην σας λείψω.
   Καλές διακοπές!!!!!

   Like

   • Αυτονόητα said

    Αυτονόητα said
    Αύγουστος 13, 2018 στις 2:05 πμ
    —–
    Τρολ

    Like

   • The ghost of Diogenes said

    Like

   • Αποκαλυπτω said

    Αυτος ο βλακας πανηλιθιος που παριστανει τον Διογενη, ειναι ο ιδιος με το νικ Ζαγκλος, που μας εχει φλομωσει σης σαχλαμαρες οτι ειναι ο επιτυχημενος επιχειρηματιας λεφτας που μιλα 4 γλωσσες απο την Σουηδια, και ειναι ο ιδιος παλι που κλεβει τα νικ σχολιαστων και γραφει αηδιες ωστε να αλλαξει την αντιληψη που ειχαν οι σχολιαστες για τον σχολιαστη, και αυτο το ηλιθιο υποκειμενο ειναι μισθοτος στο επιτελειο τις προπαγανδας των Συριζανελ – Πραβδα/Ολυμπια gr!!!

    Like

 3. Αυτονόητα said

  ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Διαβάζω όλους αυτούς τους φιλοδυτικούς και νεοφιλελεύθερους αναλυτές, που για χρόνια βρίζουν τον Πούτιν και τη Ρωσία, να έχουν βγει εκτός εαυτού και να νοιάζονται ξαφνικά για τις καλές σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα. Δεν καταλαβαίνουν ότι γίνονται γελοίοι;
  ——–

  Οι Γερούν γερά οι βάστα γερά Ερντογάν βάστα γερά Σόιμπλε και ΔΝΤ.

  Άλλωστε είναι γνωστός ο διαχρονικός δοσιλογισμός της ΝΔ.

  Στη κατοχή με τους ναζί στη χούντα με τους χουντικούς στη χρεοκοπία με τους δανειστές κτλ.κτλ

  Τομάρια βδέλλες πιράνχας ερπετά και ύαινες Νουδουλικά που χάσανε τη μάσα τώρα βλέπεις και σκούζουν…

  Like

  • Αυτονόητα said

   Όταν ο Τσίπρας πήγαινε επίσκεψη στη Ρωσία αυτοί που σήμερα υποκρίνονται για τις σχέσεις με τη Ρωσία τότε έβριζαν τον Τσίπρα κουμουνιστή τώρα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για της δήθεν σχέσεις με τη Ρωσία.

   Ποια Ρωσία ?

   Την κολλητή του Ερντογάν !!

   Δηλαδή ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας.

   Αλλά τα κοπρόσκυλα Νουδουλικά δεν έχουν τέτοια προβλήματα ούτε πατριώτες είναι απλά επενδύουν στη βλακεία μεγάλου μέρους του Ελληνικού λαού περί ξανθού γένους παίσιους περί Πόλης κτλ.κτλ

   Εκεί ποντάρουν τα Νουδουλικά στη βλακεία μεγάλου μέρους του Ελληνικού λαού.

   Επενδύουν στην χαζομάρα του Έλληνα και στην αγραμματοσύνη του.

   Με ένα και μόνο σκοπό να ξεγελάσουν το πόπολο να αρπάξουν την εξουσία τα λαμόγια του χθες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να συνεχίσουν τη λεηλασία.

   Μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν….

   Like

 4. Jack Daniel's said

  Like

 5. Γεωργιος Θεσσαλος said

  Σε μια διαμαχη μεταξυ υπερδυναμεων, η σωφρων πολιτικη μιας μικρης χωρας θα ηταν λογικα η ουδετεροτητα. Δεν υπαρχει λογος να ρισκαρεις, οταν 1) δεν απειλεισαι άμεσα και 2) δεν εχεις κατι συγκεκριμενο να κερδισεις. Την πολιτικη αυτη είχε ακολουθήσει ο αειμνηστος Μεταξας στον Β’ΠΠ μεχρι το θάνατο του, επειδη ήταν ακομα νωπες οι μνημες της μικρασιατικής καταστροφής. Κανείς μεχρι σημερα δεν εχει επιστρατευσει τη φαντασία του, ούτε καν συλλογιστει ως υπόθεση, ποια θα ηταν η σύγχρονη Ελλαδα άν τελικα η Ελλάδα δεν είχε εμπλακεί ενεργα στον Β’ΠΠ.
  Σήμερα με την αλογιστη πολιτικη του Κοτζιά στο Μακεδονικο, η Ελλάδα για μια φορά ακομα ρισκαρει δημιουργωντας εχθρους χωρις λογο. Ρισκαρει την εθνικη καταστροφή, το διχασμό, την έκθεση σε πολεμικους κινδύνους. Απο την άλλη πλευρα, το γεωπολιτικο παιχνιδι της ΝΑΤΟΙΚΗΣ διείσδυσης στα βαλκανια δεν υπόσχεται κάποιο όφελος για τη χρεοκοπημένη Ελλαδα. Ας σημειωθεί ότι οι ΝΑΤΟικοι συνεταιροι χρεοκόπησαν τη χώρα μας.
  Επειδή μετα απο όσα έχουν γίνει οι εξελίξεις είναι μάλλον προβλέψιμες, θα ήθελα να σκεφτείτε τούτο: Ως βλάκας χαρακτηρίζεται εκείνος ο οποίος με τις ενέργειές του δημιουργεί συγχρόνως ζημία στους άλλους, αλλά και στον εαυτό του.

  Like

Σχολιάστε Ελεύθερα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: