Εμφύλιος στην Βουλγαρία για το Ίλιντεν και τους Σκοπιανούς

Αύγουστος 9, 2018. 22:15

Σόφια.

Διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, στη Βουλγαρία, εξαιτίας των δηλώσεων του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της εορταστικής επετείου της εξέγερσης του Ίλιντεν, όταν  από κοινού με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ,  κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ στο Μπλαγκόεβγκραντ.

Η υπουργός Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα απάντησε στις αναφορές της επικεφαλής του  αντιπολιτευτικού  σοσιαλιστικού βουλγαρικού κόμματος, Κορνηλίας Νίνοβα, η οποία κάλεσε τον Μπορίσοφ να αντιδράσει στις δηλώσεις Ζάεφ,  ότι η εξέγερση του Ίλιντεν είναι ‘μακεδονική’.

Η Ζαχαρίεβα απάντησε ότι δεν θα δεχθεί συμβουλές από ένα κόμμα που παρέδωσε τα οστά του Γκότσε Ντέλτσεφ στην Γιουγκοσλαβία του Τίτο.

«Όσον αφορά τις παραινέσεις της Νίνοβα προς τον πρωθυπουργό για την υπεράσπιση των βουλγαρικών εθνικών συμφερόντων, να αντιδράσει στις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί γιατί μιλάμε για εύθραυστα θεμέλια της καλής γειτονίας (με τα Σκόπια).

Άλλωστε, η εξέγερση του Ίλιντεν μπορεί να θεωρηθεί γεωγραφικά ως ‘μακεδονική’ και ‘θρακική’, αλλά ιστορικά είναι βουλγαρική. 

Κυρία Νίνοβα, να είστε ήρεμη, η κυβέρνηση προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα», είπε.

(Στοιχεία από republika.mk)

The Hellenic Information Team

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s