olympia.gr – 2008-2019 – 11 χρόνια- 400εκ VIEWS

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Καταργείται η εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα

Posted by netakias.com on Αύγουστος 11, 2018

Τέλος στο waiver, δηλαδή την κατ’ εξαίρεση αποδοχή ελληνικών τίτλων χωρίς επενδυτική βαθμίδα, τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούσαν ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας, βάζει και επίσημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της λήξης του τρίτου προγράμματος στήριξης στις 21 Αυγούστου και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την είχε προαναγγείλει σε σχετικές τους δηλώσεις, νωρίτερα φέτος.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ από τις 21 Αυγούστου 2018, η Ελληνική Δημοκρατία παύει να θεωρείται κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ το οποίο τελεί υπό πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Κατά συνέπεια, από την εν λόγω ημερομηνία και σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 8 της σχετικής ντιρεκτίβας (2014/31) της ΕΚΤ, θα παύσουν να πληρούνται οι όροι για την προσωρινή αναστολή των ελάχιστων ορίων πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος (waiver) για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία.

Τα εν λόγω χρεόγραφα, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα υπόκεινται πλέον στα ενιαία κριτήρια και ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος και στις ενιαίες περικοπές αποτίμησης που καθορίζονται στην κατευθυντήρια γραμμή 2016/65 της ΕΚΤ.

Με την άρση του waiver, οι ελληνικοί τίτλοι που έχουν κατατεθεί ως ενέχυρα στην ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες θα επιστραφούν σε αυτές.

Περιορισμένες συνέπειες

Οι άμεσες συνέπειες στη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την απόφαση της ΕΚΤ, εκτιμάται, πάντως, ότι θα είναι περιορισμένες, αφού το σύνολο των κεφαλαίων που αυτό έχει αντλήσει με ενέχυρο τους εν λόγω τίτλους ανέρχεται μόλις σε 3,5 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η ρευστότητα που θα μπορούσε να αντληθεί με ενέχυρο αυτούς τους τίτλους στη διατραπεζική αγορά θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η ΕΚΤ έκανε αποδεκτούς τους τίτλους αυτούς ως ενέχυρα με μεγάλο κούρεμα. Η ονομαστική αξία τους είναι μεγαλύτερη, κάτι που σημαίνει ότι με τα ίδια χρεόγραφα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν υψηλότερα κεφάλαια από την αγορά.

Το ζητούμενο πλέον είναι υπό ποιους όρους -επιτόκιο- η διατραπεζική αγορά θα απορροφήσει αυτούς τίτλους. Αν είναι ευνοϊκοί, τότε αυτό θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αρνητικό παράγοντα αποτελεί για την ώρα η αργή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Γεγονός που σε συνδυασμό με το ασταθές κλίμα στις αγορές συγκρατεί την υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και αναστέλλει για την ώρα την έξοδο στις αγορές.

7 Σχόλια to “Καταργείται η εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα”

 1. Αυτονόητα said

  Το επιτόκιο των ομολόγων ανεβαίνει τις τελευταίες μέρες , έφτασε το 4,15%

  Δεν είναι καλή εξέλιξη Νουδουνοτρόλ λαδοπόντικες του Κούλη Μιζοτάκη

 2. ΙΝΔΙΑΝΟΣ said

  https://www.lifo.gr/uploads/image/1094409/penis38.jpg
  Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

 3. Reblogged στις penelopap.

 4. ΙΝΔΙΑΝΟΣ said

  Τη λίστα με τους φονιάδες θέλουμε.
  Τους προδότες πυροφονιάδες.
  Τους θεατρίνους που έπαιζαν
  παράσταση το βράδυ της τραγωδίας.
  Για μια παράσταση μας έχουν όλους.
  Σκουλήκια του σκότους άνανδροι
  στρατολογητές παιδιών γενίτσαροι.
  Πρεζέμποροι χαμπιμπιδοφονιάδες
  κτηνοβάτες βασανιστές ζώων.
  Μειδιάματα αυτοαποκαλούμενοι
  αριστεροί οι προστάτες των φτωχών.
  οι γενίτσαροι της Ελλάδας .
  φόρους φόρους φόρους
  προδοσία προδοσία προδοσία
  νεκρούς νεκρούς νεκρούς
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ

  https://www.lifo.gr/uploads/image/1094409/penis38.jpg

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: