olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

«Εδώ είμαστε όλοι Μακεδόνες»! Η φυλή των Καλάς στο Αφγανιστάν που θεωρούν οτι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου

Posted by infiltr8or on August 11, 2018

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, λίγες ημέρες μετά τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, η εφημερίδα «Βραδυνή» έκανε αφιέρωμα στη φυλή των Καλάς, έναν απομονωμένο λαό περίπου 4.000 ανθρώπων που ζούσε στην ορεινή περιοχή του Νουριστάν, κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν.

«Εδώ όλοι είμαστε Μακεδόνες. Οι πρόγονοί μας ήταν… αξιωματικοί και στρατιώτες του Μέγα – Αλέξανδρου», δήλωνε στον απεσταλμένο της «Βραδυνής», Νέστορα Μάτσα, ο φύλακας της αρχαίας νεκρόπολης της Χάντα, κοντά στην πόλη Τζαλάλαμπαντ.

Του αφηγήθηκαν ιστορίες από το Νουριστάν, του υπέδειξαν πολλές ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους, επεσήμαναν ότι αρκετοί είχαν ελληνικά ονόματα και πως πριν λίγα χρόνια λάτρευαν τους αρχαίους έλληνες θεούς.

Στον κεντρικό δρόμο της Καμπούλ υπήρχε μια σειρά από μαγαζιά που πουλούσαν έργα λαϊκής τέχνης, αντίκες και όπλα, διακοσμημένα με μικρά κομμάτια από φίλντισι. Εκεί, όλοι οι νουριστανοί καταστηματάρχες των μικρομάγαζων ισχυρίζονταν με απόλυτη βεβαιότητα ότι ήταν «καθαρόαιμοι Έλληνες, απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Ζούσαν στο δικό τους κόσμο, ανάμεσα σε αυτόν της ιστορίας και του μύθου.

«Οι πρόγονοί μου πολέμησαν με καμάρι με τον Μ. Αλέξανδρο», δήλωνε ένας αντιπροσωπευτικός τύπος νουριστανού στον ρεπόρτερ της «Βραδυνής» (Αρχείο εφημερίδας «Βραδυνή», 8/1/1980)

 

Ένας από τους παλαιότερους καταστηματάρχες, ο Γιάννης Χαλίλουλα, υποστήριζε ότι όχι μόνο η τέχνη που αναπτύχθηκε στον τόπο τους κατά τους Αλεξανδρινούς χρόνους ήταν σαν την αρχαία ελληνική, αλλά και η νεότερη λαϊκή τέχνη του Αφγανιστάν είχε διατηρήσει έντονες τις επιδράσεις της. Ο «Γιάννης ο Μακεδόνας», όπως του άρεσε να αυτοαποκαλείται, για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του, έδειχνε μια σειρά από αντικείμενα που είχε στο μαγαζί του από διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν, τα οποία ήταν παρόμοια με τα ελληνικά….

Για 9 χρόνια, το Αφγανιστάν είχε πλημμυρίσει στο αίμα. Οι αφγανοί νομάδες βοσκοί, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ήταν πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν σε όποιον ξένο βρισκόταν στο δρόμο τους, λίγο ψωμί και γάλα. (Εφ. «Βραδυνή», 8/1/1980)

Ένας άλλος ιθαγενής της περιοχής, ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, Ομάρ Σουλτάν, είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Ήταν μαθητής του σπουδαίου αρχαιολόγου, Μανόλη Ανδρόνικου και ισχυριζόταν «με συγκινητική περηφάνεια» ότι η μακρινή του καταγωγή ήταν ελληνική.

Ο απεσταλμένος της «Βραδυνής», ξεναγήθηκε σε αρχαίες νεκροπόλεις που υπήρχαν αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και στο Μουσείο της Καμπούλ, το οποίο ήταν γεμάτο από ελληνιστικά ειδώλια ανάγλυφα, Αλεξανδρινά νομίσματα και αμέτρητες ελληνικές επιγραφές.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της γνησιότητας της ελληνικότητάς τους, η εφημερίδα έγραψε ότι «αφήνει περιθώρια για επιστημονική συζήτηση» τονίζοντας παράλληλα ότι οι κάτοικοι της περιοχής του Νουριστάν «διατηρούσαν ευλαβικά τις ελληνιστικές μνήμες σαν ιερή παρακαταθήκη».

Παρόλ’ αυτά, όπως απέδειξαν μεταγενέστερες γενετικές έρευνες, η ινδο-άρια φυλή της Νότιας Ασίας ουδεμία «φυλετική» σχέση δεν είχε με τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου αφού η σχετικά τυπική για τους Έλληνες απλοομάδα, E3b, απουσίαζε από τους Κάλας. Όσο δε για τη γλώσσα τους, ανήκει στον ινδο-άριο κλάδο, ο οποίος συγγενεύει με τις γλώσσες της Ινδίας και του Πακιστάν και όχι της ελληνικής, ενώ και η θρησκεία τους, μολονότι πολυθεϊστική, σχετίζεται με τον Βεδικό Ινδουισμό, πρόγονο του σύγχρονου Ινδουισμού.

Ωστόσο, τα σημάδια της πολιτιστικής κληρονομιάς των αρχαίων Μακεδόνων ήταν ανεξίτηλα και η αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό παραμένει ως ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους και όχι απλά ένα εύρημα για τουριστικούς λόγους….

Πηγή:  http://www.mixanitouxronou.gr

 

infiltr8or

2 Responses to “«Εδώ είμαστε όλοι Μακεδόνες»! Η φυλή των Καλάς στο Αφγανιστάν που θεωρούν οτι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου”

 1. αννα χαθη said

  Ρε προδοτες μη βαζετε τηλεξη μακεδονια στο στομα σας ξεφτιλες.

  ΟΙ ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΖΑΕΦ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΚΑΜΜΕΝΟΣ-ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ!

  Οι δέκα λόγοι για τους οποίους πρέπει να πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί για την Συμφωνία των Πρεσπών, αναρτήθηκαν σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων και στους προσωπικούς λογαριασμούς του Ζάεφ στα κοινωνικά δίκτυα. Για τους ίδιους λόγους πρέπει να κρύβονται οι Τσίπρας-Καμμένος και Παυλόπουλος.

  Ιδού και τα συμπεράσματα δικά σας:

  1. Συμφωνία για το μακεδονικό μέλλον

  Η ελληνο-μακεδονική συμφωνία είναι από ιστορική άποψη η καλύτερη και δίκαιη ευκαιρία για τους πολίτες της Μακεδονίας. Η Συμφωνία συνιστά συνεισφορά στο μακεδονικό μέλλον. Με αυτήν καθαρίζουμε τον δρόμο της χώρας μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Γινόμαστε μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των εθνών που απολαμβάνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Με τη Συμφωνία φέρνουμε καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες και διαφυλάσσουμε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που δόξασε το μακεδονικό μας έθνος.

  2. Η μακεδονική ταυτότητα προστατεύεται
  Η Συμφωνία εγγυάται το δικαίωμα να προσδιοριζόμαστε ως ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ (σ.σ. κεφαλαία στο κείμενο). Δεν υπάρχουν πλέον αμφισβητήσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας, η μακεδονική ταυτότητα αντικατοπτρίζει το έδαφός μας, την γλώσσα, το λαό, με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά του.

  3. Η μακεδονική γλώσσα προστατεύεται
  Σύμφωνα με το άρθρο 1 (3) της Συμφωνίας, επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η μακεδονική γλώσσα, που είναι μεταφράσιμη σε όλες τις γλώσσες (π.χ. στα αγγλικά “Macedonian language”). Χωρίς επεξηγηματική υποσημείωση. Η μακεδονική γλώσσα κατοχυρώνεται, η ταυτότητα διαφυλάσσεται.

  4. Η υπηκοότητα είναι μακεδονική, τώρα και στο μέλλον
  Σύμφωνα με το άρθρο 1 (3) της Συμφωνίας, η υπηκοότητά μας θα είναι: Μακεδονική / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας

  5. Ο ύμνος, το εθνόσημο και η σημαία δεν αλλάζουν
  Τα κρατικά σύμβολα δεν αποτέλεσαν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας

  6. Το “MK” και το “MKD” παραμένουν οι διεθνώς αποδεκτοί και αναγνωρίσιμοι κωδικοί
  Κωδικός της χώρας συνεχίζει να είναι το “MK” και το “MKD”, όπως έχει αποφασίσει επίσημα ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO)

  7. Λάβαμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θα γίνουμε το 30ο μέλος της Συμμαχίας
  Η πρόσκληση ήταν εγκλωβισμένη από το 2008. Με τη Συμφωνία απομακρύνουμε το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η οικονομική μας ανάπτυξη.

  Θα ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη
  Έχουμε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2005 και από το 2009 λαμβάνουμε συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έναρξη διαπραγματεύσεων. Για πρώτη φορά λαμβάνουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας με την Ελλάδα.

  9. Η Συμφωνία εγγυάται την ελληνο-μακεδονική φιλία και συνεργασία
  Αυξάνεται η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας στον τομέα των τεχνών, του χορού, του κινηματογράφου, της μουσικής, του θεάτρου και του αθλητισμού. Διευκολύνονται τα ταξίδια με τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών διόδων και την κατασκευή νέων. Αυξάνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αγώνα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου και του διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του οικονομικού εγκλήματος.

  10. Δεν υπάρχει πλέον FYROM
  Με την υλοποίηση της Συμφωνίας θα σταματήσει να ισχύει η ονομασία FYROM (ΠΓΔΜ) και η χώρα μας θα καταχωρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες

  Like

 2. Ιωάννης Μπαρμπόπουλος said

  ΕΛΛΗΝΟΝΥΜΟΙ, ΜΑΣΟΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ!!!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: