olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Σπήλι: Φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες της Αντίστασης

Posted by olympiada on August 5, 2018

Οι σάλπιγγες του αγώνα για την ελευθερία ήχησαν και πάλι χθες στο Σπήλι, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ανθυπολοχαγό Νίκο Μιαούλη.

Σ’ έναν τόπο όπου οι κάτοικοι αρνήθηκαν τα εφήμερα, θυσιάζοντας εαυτούς και μαρτυρώντας για την πατρίδα, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του ήρωα στρατιωτικού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που φιλοξενήθηκε στο χώρο στάθμευσης του δημαρχείου, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μανόλη Παντινάκη ”Η Επαρχία Αγίου Βασιλείου Αφηγείται «Η Κατοχή δεν μας λύγισε»”.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, κατά τον χαιρετισμό του, υπογράμμισε πως «επιδίωξή μας είναι να αφυπνίζουμε συνειδήσεις. Στο πρόσωπο του Νίκου Μιαούλη τιμάμε όλους τους πεσόντες . Το παράδειγμά του είναι ένα πολύτιμο μάθημα για όλους».

Ο κ. Ταταράκης πρόσθεσε ακόμη πως «χρέος μας είναι να αντιστεκόμαστε στη λήθη», χαρακτηρίζοντας «εργαλείο ανάδειξης της ύπαρξής μας το συνολικό έργο του Μανόλη Παντινάκη».

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα από τη λησμονιά»

Την σημασία που έχει στις μέρες μας «να γίνουμε ενεργοί πολίτες και να δώσουμε περιεχόμενο στη Δημοκρατία», τόνισε ο δημοσιογράφος/συγγραφέας κ. Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος ήταν εκ των παρουσιαστών του βιβλίου  ”Η Επαρχία Αγίου Βασιλείου Αφηγείται «Η Κατοχή δεν μας λύγισε»”.

Αναφερόμενος στο συνολικό συγγραφικό έργο του δημοσιογράφου Μανόλη Παντινάκη, ο ιστορικός εκφωνητής του Πολυτεχνείου επισήμανε πως «είναι μια παράδοση που πρέπει να έχει συνέχεια», ευχόμενος «να πάει στα σχολεία», αφού είναι πολύ σημαντικό «τα παιδιά μας να μάθουν που ζούνε». Διότι, «δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα από τη λησμονιά»…

Ο «ανιστόρητος Ρίχτερ» και η «νεοαποικιακή πανουργία της Γερμανίας»

Έμφαση στα επικαιροποιημένα μηνύματα της αντίστασης των προγόνων μας έδωσε ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, που επίσης μίλησε για το βιβλίο του δημοσιογράφου/συγγραφέα Μανόλη Παντινάκη.

Ο  Διδάσκων στο ΕΑΠ επιτέθηκε προσωπικά στον Χάινς Ρίχτερ, λέγοντας ότι είναι ένας «ανιστόρητος ιστορικός που θέλει να νομιμοποιήσει τα εγκλήματα των ναζί, σπιλώνοντας των αγώνα των Κρητικών». Απ’ τα λεκτικά «πυρά» του κ. Συγγελάκη δεν ξέφυγε ούτε ο Γερμανός πρεσβευτής, «στο γελαστό πρόσωπο του οποίου», όπως είπε, «κρύβεται η νεοαποικιακή πανουργία της Γερμανίας».

Ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών υποστήριξε, τέλος, πως η ιστορική μνήμη είναι αλληλένδετη με την απόδοση δικαιοσύνης, στέλνοντας  μήνυμα περαιτέρω ενδυνάμωσης του «ανυποχώρητου αγώνα» για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Για να έχουν αξία όλα αυτά πρέπει καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι προς όφελος των συνανθρώπων μας», επανέλαβε αρκετές φορές η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Μαίρη Λιονή, στη σύντομη τοποθέτησή της, μεταφέροντας τους προσωπικούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών στην Αττική, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο καταγόμενος από τον Άη Γιάννη, Μάρκος Κατσουλάκης με την οικογένειά του, «ένα εκλεκτό μέλος της περιοχής», με «αστείρευτη αγάπη για τον τόπο του».

Για τη ζωή του ήρωα ανθυπολοχαγού Νίκο Μιαούλη μίλησε ο εκπαιδευτικός Ηλίας Ν. Λουλούδης.

Γραπτούς χαιρετισμούς έστειλαν ο κ. Ανδρέας Ξανθός και ο βουλευτής Ν. Ρεθύμνου της ΝΔ κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. Τον χαιρετισμό του υπουργού Υγείας διάβασε ο κ. Μανώλης Αυγενάκης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκδήλωση έκλεισε με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ… μια εικόνα χίλιες ΛΕΞΕΙΣ». Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αναφέρεται στις Ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Την Α.Μ.Κ.Ε “ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ” εκπροσώπησε η πρόεδρος της, κα Γλυκερία Γουρνοπάνου, η οποία στάθηκε στη σημαντικότητα της εκδήλωσης και πιο συγκεκριμένα της έκθεσης, που κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι «Μάνες της Κατοχής», τα εικαστικά έργα  του Βασίλη Προκόπου.

4 Responses to “Σπήλι: Φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες της Αντίστασης”

 1. © ΧƦΙσ†😝Ϟ ®™. said

  Το Ζάγλο δεν βλέπω στις φωτογραφίες !
  Μάλλον λόγω της γνωστής του σεμνότητας έκατσε οικειοθελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας !

  Like

 2. Έλλην Πατριώτης Νεοναζί said

  Καραμαλάκας είναι αυτός που γράφει :

  “στον πόλεμο ΔΕΝ ρίχνουν γαρίφαλα αλλά βόμβες
  που σκοτώνουν και όλοι στοχευουν περισοτερο τους πολίτες και ειδικά τα παιδιά!”

  και

  “Το να με δείχνει φώτο με τα δεινά του πολεμου…”

  κάτω από φωτογραφίες εκτέλεσης 80χρονων γερόντων από τακτικό στρατό μετά από διαταγές του Γενικού Διοικητή .
  Δεν ήταν εγκλήματα πολέμου ήταν εφαρμογή ιδεολογίας.
  Της ιδεολογίας που ασπάζεσαι .

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: