olympia.gr – 2008-2019 – 11 χρόνια- 400εκ VIEWS

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Χαρτογράφησε τις φωτιές σε Μάτι και Βρύσες το ΙΤΕ

Posted by netakias.com on Αύγουστος 3, 2018

ΦΩΤΙΑ,ΠΥΡΚΑΓΙΑ,ΝΕΚΡΟΙ,ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ,ΚΙΝΕΤΑ,ΚΙΝΕΤΤΑ,ΜΑΤΙ,ΡΑΦΗΝΑ, ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ,ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ,Όλα τα στοιχεία και τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις φωτιές που έπληξαν την Αττική την 23η Ιουλίου. Η κατεύθυνση του αέρα, οι ανύπαρκτες δίοδοι εξόδου προς την θάλασσα για τους πολίτες στο Μάτι και το μέγεθος της έκτασης που μετατράπηκε σε στάχτη. Τι αναφέρει η έρευνα της ομάδας του κ. Λέκκα Σε συγκλονιστικά συμπεράσματα κατέληξε η ομάδα του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα ο οποίος δίνει στη δημοσιότητα το σύνολο της διαρκούς επιστημονικής έρευνας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποίησε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι. και το News 24/7 αλλά και το Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, καλύπτουν λεπτό προς λεπτό. Μεταξύ των άλλων η ομάδα του καθηγητή κ. Ευθύμη Λέκκα αναλύει το χρονολόγιο της κατεύθυνσης και της έντασης των ανέμων, αποτυπώνει το μέγεθος της έκτασης που κάηκε, αλλά και την ταχύτητα του πύρινου μετώπου. Η έρευνα του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και της ομάδας του για την φωτιά στο Μάτι Μάλιστα, συγκλονίζουν οι ανύπαρκτες δίοδοι εξόδου για τους πολίτες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν, με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο, και η αποτύπωση με τα 35 εγκαταλειμμένα σε συμφόρηση και σε πολύ μικρό χώρο, καμένα αυτοκίνητα.

Στην χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων στο Μάτι της Αττικής και στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων, προχώρησαν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος ΙΤΕ.

«Έχουμε πρόσβαση σε μια σειρά δορυφόρων οι οποίοι καθημερινά μας δίνουν δεδομένα και έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την αποτύπωση διαφόρων γεγονότων και καταστάσεων στα οικοσυστήματα της χώρας μας. Το μέγεθός τους, δεν είναι μεγαλύτερο ενός κουτιού γάλακτος. Σκεφτείτε λοιπόν ότι πρόκειται για 160 «κουτιά γάλακτος» που περιστρέφονται γύρω από τη γη», επισήμανε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο ερευνητής στον Τομέα Περιφερειακής Ανάλυσης στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος, Δημήτρης Πουρσανίδης.

Στον χάρτη από την πληγείσα περιοχή στις Βρύσες του Δήμου Αποκορώνου, είναι χαρακτηριστική η μορφή των καμένων εκτάσεων όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ένταση του ανέμου και τη συνεχή εναλλαγή της στην περιοχή. Η συνολική έκταση ανέρχεται στα 1430 στρέμματα.

Ο άλλος χάρτης αποτυπώνει την έκταση που κατέκαψε η πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και η οποία ανέρχεται στα 13.000 στρέμματα.

Το ενδιαφέρον σύμφωνα με τον καθηγητή Νεκτάριο Χρυσουλάκη, διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών είναι το περίεργο «σχέδιο καύσης» που αποτυπώνεται στις δορυφορικές απεικονίσεις και σχετίζεται με την μεγάλη ένταση των ανέμων. Υπάρχουν άκαφτες νησίδες, όπως χαρακτηρίζονται, μέσα στις καμένες εκτάσεις, που δείχνουν ότι η φωτιά ουσιαστικά υπερπήδησε αυτές τις νησίδες και συνέχισε το καταστροφικό της έργο.

Σε περιπτώσεις πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, αυτές οι δορυφορικές καταγραφές είναι κατάλληλες για την αποτύπωση των καμένων εκτάσεων και μπορούν να βοηθήσουν στην ταχεία αποτίμηση των επιπτώσεων της καταστροφής αλλά και στον σχεδιασμό αποκατάστασης τους.

«Παρέχεται η δυνατότητα στους αρμοδίους να σχεδιάσουν ορθότερα τι θα γίνει σ’ αυτές τις περιοχές, και πως θα προστατεύσουν αυτές τις άκαφτες νησίδες οι οποίες θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αποτελούν τράπεζα σπόρων προκειμένου να πρασινίσουν και πάλι οι καμένες εκτάσεις», τόνισε ο κ. Πουρσανίδης.

One Response to “Χαρτογράφησε τις φωτιές σε Μάτι και Βρύσες το ΙΤΕ”

  1. Αυτονόητα said

    Είτε εργολάβοι κρύβονται πίσω από τις φωτιές μιας και τα συμφέροντα είναι τεράστια είτε το παρακράτος για τους γνωστούς λόγους…..

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: