olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

«ΦΕΤΑ 2018» -Με στόχο και την τουριστική βιομηχανία

Posted by IGOR on August 3, 2018


Από τις 14 έως και 16 Σεπτεμβρίου 2018 στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας θα διεξαχθεί η Πανελλήνια Διοργάνωση «ΦΕΤΑ 2018». Πέρα από την καθιερωμένη έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τη φέτα, η Πανελλήνια Διοργάνωση φέτος εμπλέκει τις Πρεσβείες Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, μ’ ένα διπλό ρόλο:

Οι σεφ των πρεσβειών βάζουν τη φέτα στις δημιουργίες τους, την ίδια στιγμή που τα επιμελητήρια των χωρών τους συζητούν απ’ ευθείας με τους παραγωγούς της δυνατότητες διεύρυνσης των εξαγωγών, σ’ ένα B2B workshop που γίνεται στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο η νεοσύστατη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, συναντά εκπροσώπους των διεπαγγελματικών Οργανώσεων του Grana Padano της Ιταλίας και του Roquefort της Γαλλίας. Κι όλα αυτά υπό τους ήχους του κλαρίνου και της φλογέρας σε μια πραγματική πανδαισία ήχων και γεύσεων.

Η επαρχία Ελασσόνας είναι η μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας. Κάθε δύο χρόνια, διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας σε συνεργασία και με άλλους φορείς η καθιερωμένη Πανελλήνια Γιορτή Φέτας Ελασσόνας. Η γιορτή πλαισιώνεται από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος πλήθους κόσμου από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΦΕΤΑ 2018» αποτελεί μια μεγάλη διοργάνωση Ευρωπαϊκής εμβέλειας στην οποία συμμετέχουν Φορείς του Δημόσιου Τομέα, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρεσβείες, παραγωγοί φέτας, παραγωγοί γάλακτος, επιχειρήσεις εξοπλισμού, συσκευασίας και τεχνογνωσίας στο τομέα της παραγωγής και διάθεσης φέτας, Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τουριστικές επιχειρήσεις, φορείς και επιχειρήσεις διάθεσης φέτας της Ελλάδας και του Εξωτερικού, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.

Οι στόχοι της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΦΕΤΑ 2018» είναι:

– η δικτύωση μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης της φέτας, αλλά και των αρμοδίων Υπουργείων, των σχετικών επαγγελματικών φορέων, των διαφόρων οργανισμών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αναφορικά με την φέτα και ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών για την προώθηση της.
– η ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα σε φορείς, προκειμένου να υποστηριχθεί περαιτέρω η παραγωγή και εξαγωγή της φέτας.
– η κινητοποίηση νέων επιχειρηματιών στην παραγωγή και διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων και της φέτας.
– η δημιουργία προϋποθέσεων για την προώθηση της φέτας στην Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και την τουριστική βιομηχανία.
– η παρουσίαση εμπειριών και καλών πρακτικών στην προώθηση της φέτας από φορείς και επιχειρήσεις του εξωτερικού.
– η κατοχύρωση του προϊόντος “ΦΕΤΑ ΠΟΠ” στη συνείδηση του Έλληνα τυροκόμου, αλλά και του καταναλωτή.

Καθ’όλη την διάρκεια της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΦΕΤΑ 2018» θα λειτουργεί από τις 10:00 έως τις 14:00 & από τις 17:00 έως τις 22:00:

– Έκθεση φέτας – Κεντρική πλατεία Ελασσόνας
– Τυροκόμοι, κτηνοτρόφοι, επιχειρήσεις αναλωσίμων φέτας, εξοπλισμού φέτας θα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους. Ο στόχος είναι η δικτύωση μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγική αλυσίδα της φέτας, αλλά και των αρμοδίων, των σχετικών επαγγελματικών φορέων, των διαφόρων οργανισμών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών.
– Έκθεση- Πωλητήριο παραγωγών φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων – 6ης Οκτωβρίου (μπροστά από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου)
– Παραγωγοί φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων, θα πωλούν τα προϊόντα τους.
– Έκθεση- Πωλητήριο τοπικών προϊόντων που συνδυάζονται με την φέτα – 6ης Οκτωβρίου (μπροστά από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου)
– Παραγωγοί τοπικών προϊόντων (μέλι, αποξηραμένα αρωματικά φυτά, ξηροί καρποί, κρασί και τσίπουρο) θα πωλούν τα προϊόντα τους και παράλληλα θα παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζονται με την φέτα.

Ο «Δρόμος της Φέτας στην Ελασσόνα», μία εκδρομική εμπειρία για όλους τους επισκέπτες της διοργάνωσης. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης ειδικής εκδήλωσης θα σχεδιαστούν διαδρομές στις πιο γνωστές κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας όπου ο επισκέπτης:

– θα μπορεί να σταματήσει σε ονομαστά τυροκομεία, να δοκιμάσει την αγαπημένη του φέτα στον χώρο που παράγεται και να γνωρίσει τους ανθρώπους που την φτιάχνουν.
– θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει τις ομορφιές που έχει απλώσει η φύση τριγύρω, αλλά και να γνωρίσει τα έργα του ανθρώπου, αντάξια της γοητείας που τα περιβάλλει π.χ. αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες, μοναστήρια, μουσεία κλπ.

«Μεγάλες παρουσίες στην Πανελλήνια Διοργάνωση ΦΕΤΑ 2018»

Με παρεμβάσεις του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan και της νεοσύστατης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, η Πανελλήνια Διοργάνωση «ΦΕΤΑ 2018» δίνει για τον προσεχή Σεπτέμβρη βαρυσήμαντο ραντεβού με τους παραγωγούς όλης της χώρας.

Έχοντας βάλει τον πήχη της διοργάνωσης πολύ ψηλά, ο Δήμος Ελασσόνας φιλοδοξεί να μετατρέψει την Πανελλήνια Διοργάνωση του 2018 στο πιο σημαντικό γεγονός για το δημοφιλέστερο ΠΟΠ προϊόν της χώρας.

Συνέδριο με «μεγάλες» παρουσίες και επιστημονικές ημερίδες που προσεγγίζουν το σύνολο σχεδόν των θεμάτων του παραγωγικού κόσμου, είναι βέβαιο πως η καρδιά της Φέτας θα χτυπάει στην Ελασσόνα για το τριήμερο 14 έως 16 Σεπτεμβρίου.

Η Ελασσόνα άλλωστε είναι η «πρωταθλήτρια» της Φέτας, έχοντας συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής του προϊόντος και η δημοτική αρχή πιστοποιεί τα «πρωτεία» με μια αρκετά φιλόδοξη Διοργάνωση. Κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε από τη συμμετοχή τόσο στην έκθεση όσο και στο πωλητήριο που θα λειτουργήσει το τριήμερο στην Πλατεία της Ελασσόνας και στο οποίο ήδη έχει δηλώσει συμμετοχή το σύνολο σχεδόν των παραγωγών, προμηθευτών και τυποποιητών του προϊόντος.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου σημείωσε:

«Στόχος του Δήμου Ελασσόνας δεν είναι απλά και μόνο η ανάδειξη του κορυφαίου ΠΟΠ προϊόντος της περιοχής μας, αν όχι ολόκληρης της χώρας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κτηνοτροφικού μας τομέα, ο οποίος με αιχμή του δόρατος την φέτα, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Με εξωστρέφεια, δίνοντας τον λόγο στους ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα από μας, ανθρώπους τόσο της παραγωγής, όσο και της επιστήμης, διοργανώνουμε την Πανελλήνια Γιορτή Φέτας, σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο, απ’ ότι στο παρελθόν.

Έχοντας πλέον την Σχολή Γαλακτοκομίας στην Ελασσόνα από τη μια και την μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος σε ολόκληρη την χώρα από την άλλη, η φέτα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα «όπλο» στα χέρια όλων εκείνων που οφείλουν να σχεδιάσουν το μέλλον του τόπου μας, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος.»

Οι “Δρόμοι της Φέτας”, ένα νέο τουριστικό προϊόν

Η Ομοσπονδία τουριστικών πρακτόρων FedHATTA στηρίζει την πανελλήνια διοργάνωση «Φέτα 2018» που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο (14-16/9), με σκοπό αφ’ ενός να κατοχυρωθεί το προϊόν ως καθαρά ελληνικό προϊόν (ΠΟΠ) αρχικά στη συνείδηση των Ελλήνων, αλλά και όλων των καταναλωτών, και αφετέρου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις δικτύωσης, προώθησης, κινητοποίησης νέων επιχειρηματιών.

Αυτό που διακρίνει η Ομοσπονδία FedHATTA, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι μια άριστη ευκαιρία δημιουργίας ενός νέου τουριστικού προϊόντος, το οποίο υποστηρίζει έμπρακτα τον δωδεκάμηνο τουρισμό, αλλά και προωθεί σε μια ευρεία γκάμα τουριστών μια μορφή αγροτουρισμού. Στις περιοχές που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα “ Δρόμοι της Φέτας”, ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να γνωρίσει γραφικούς προορισμούς, να επισκεφθεί ονομαστά τυροκομεία, να δοκιμάσει το προϊόν στον χώρο που παράγεται και να γνωρίσει τους ανθρώπους που το φτιάχνουν.

Αρχίζοντας τη δημιουργία των “ Δρόμων της Φέτας” από την Ελασσόνα με το φυσικό κάλλος, και φυσικά τον Όλυμπο (περιοχή παραγωγής της φέτας), αγγίζουμε τομείς που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων για τους επισκέπτες της χώρας μας: Ιστορία, Πολιτισμός, Μύθος, Περιήγηση, Δραστηριότητες. Με εμπιστοσύνη στο όραμα των διοργανωτών, η Ομοσπονδία εκτιμά ότι σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτό το σημαντικό εργαλείο στους επαγγελματίες του τουρισμού της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

https://www.feta2018.gr/
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: