Ο Ερντογάν θέλει να κάνει τους BRICS… BRICST


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους ηγέτες των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) να επιτρέψουν την ένταξη της Τουρκίας στην ομάδα.

«Είμαστε στη G20 με πέντε από αυτές τις χώρες. Θα ήθελα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μας επιτρέψουν να συμμετέχουμε και να μπορούμε να πάρουμε τη θέση μας στους BRICS», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη Hurriyet Daily News, στο περιθώριο του φόρουμ της ομάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Αν μας δεχτούν, το όνομα της πλατφόρμας θα γίνει BRICST».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η πρόταση έτυχε θερμής υποδοχής από τα κράτη μέλη, ιδίως από την Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, τα μέλη των BRICS σκέφτονταν να προσθέσουν και άλλα έθνη στην ομάδα.

«Ειδικά η Κίνα λέει ότι τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης. Έχω δει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής άλλων χωρών σε αυτή την πλατφόρμα. Δεν αντιτίθενται σε αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ.

Η Τουρκία προσκλήθηκε στην 10η ετήσια συνάντηση της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Ιουλίου, ως πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος παρακολούθησε τη σύνοδο κορυφής μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Άμυνας, τον Υπουργό Εμπορίου και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η πολυεθνική ομάδα ιδρύθηκε το 2006 κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Αρχικά, σχηματίστηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, ενώ η Νότια Αφρική προσχώρησε το 2010. Οι σημερινοί συμμετέχοντες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

3 σκέψεις σχετικά με το “Ο Ερντογάν θέλει να κάνει τους BRICS… BRICST”

 1. Πάει το τουρκάκι.
  Το χάσαμε !
  Έτσι, να χαθεί από προσώπου γης.
  Είθε -3- τρις.
  Γένοιτο !
  Πόσο καραμαλάκας γείτονας.
  Θα το φάει το κεφάλι του να γλυτώσουμε από δαύτον όπως κι από κάποιους άλλους που μας στενοχώρησαν.

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s