olympia.gr – 2008-2019 – 11 χρόνια- 400εκ VIEWS

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Έλενα Κουντούρα: Η κορυφαία υπουργός τουρισμού της μεταπολίτευσης. Στα έργα και όχι στις αγιογραφίες των νταβατζήδων.

Posted by olympiada on Ιούλιος 10, 2018

Ο τουρισμός, πραγματική δύναμη «αλλαγής» – Άρθρο της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στην εφημερίδα Real News (8.7.2018)

Μία νέα εποχή ξεκινά για την Ελλάδα. Η χώρα μας ανακτά μετά από καιρό τον έλεγχο και την ευθύνη να σχεδιάζει το μέλλον της και να συμμετέχει ισότιμα στις παγκόσμιες εξελίξεις. Ο πολυετής «κύκλος» των μνημονιακών δεσμεύσεων κλείνει οριστικά τον Αύγουστο και πλέον έχει φτάσει η ώρα που πρέπει να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά και μεθοδικά, ώστε να βελτιώσουμε στην πράξη την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

H κυβέρνησή μας με ισχυρή πολιτική βούληση, με κομβικές μεταρρυθμίσεις και με κεντρικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, προχωρά με ταχύ βηματισμό την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Οδηγήσαμε την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους της τελευταίας δεκαετίας – στο 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2018 – σχεδόν διπλάσιο της ευρωζώνης. Οι εξαγωγές και οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν ιστορικά ρεκόρ το 2017. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το ισοζύγιο απασχόλησης σημείωσε νέο ρεκόρ 17ετίας. Η ανεργία από το αρνητικό ρεκόρ του 28% το 2014, υποχώρησε σημαντικά στο 20,1% το Μάρτιο του 2018.

Σε αυτή την υπέρβαση που πραγματοποιεί η χώρα μας, ο τουρισμός έχει συμβάλλει καθοριστικά. Τα τρία τελευταία χρόνια πραγματοποιήσαμε με συγκεκριμένο σχέδιο το μεγαλύτερο τουριστικό άνοιγμα που επιχείρησε ποτέ η Ελλάδα διεθνώς. Και πετύχαμε ένα μοναδικό «άλμα» στον τουρισμό που συμπαρέσυρε ανοδικά σχεδόν το σύνολο των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.

Στο Υπουργείο Τουρισμού προχωρήσαμε στην εκπόνηση εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής με στρατηγικό στόχο να καταστήσουμε την Ελλάδα παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη που αναγνώρισε την αξία του τουρισμού και την καθοριστική του συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η έλλειψη σχεδιασμού στο παρελθόν και οι αποσπασματικές δράσεις και μεμονωμένες ενέργειες σε επιμέρους περιοχές της χώρας, δεν μπορούσαν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Σχεδιάσαμε με όραμα τη δική μας πολιτική, συνεργαστήκαμε από τη πρώτη στιγμή με τις Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια, τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους παραγωγικούς φορείς, και θέσαμε προτεραιότητες και συγκεκριμένους στόχους σε ένα ενιαίο ολιστικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που έφερε ιστορικά ρεκόρ τα τρία τελευταία χρονιά σε όλα τα τουριστικά μεγέθη.

Από το 2015 ως το 2017 αυξήσαμε τον εισερχόμενο τουρισμό κατακόρυφα, άνω του 25%. Παρά τις διαδοχικές προκλήσεις και τους αστάθμητους γεωπολιτικούς παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή, πετύχαμε συνεχείς ιστορικές επιδόσεις στις διεθνείς αφίξεις, που το 2017 ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια. Ανάλογα ρεκόρ επιτεύχθηκαν σε όλα τα τουριστικά μεγέθη: στα έσοδα, τις διανυκτερεύσεις, τις πληρότητες, τις επενδύσεις, στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας των ξενοδοχείων, και στις νέες θέσεις εργασίας.

Το 2018, παρόλο που οι γειτονικοί μας προορισμοί έχουν ανακάμψει τουριστικά,  η ζήτηση για την Ελλάδα διεθνώς είναι υψηλότερη από ποτέ. Είναι η χρονιά που η χώρα μας θα κεφαλαιοποιήσει την υψηλή ζήτηση που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη το 1ο πεντάμηνο του έτους «έκλεισε» με διψήφια αύξηση 20,4% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, γεγονός που δηλώνει ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά είχε τουριστική κίνηση και το χειμώνα, όπου αρκετοί προορισμοί παρέμειναν «ανοιχτοί» καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο δυναμική. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιπλέον ξένοι επισκέπτες υπολογίζεται ότι θα επισκεφτούν τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που είδαν το φως της δημοσιότητας, για το 1ο πεντάμηνο κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο 12% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2017, η μέση πληρότητα ήταν υψηλότερη από ποτέ στο 70,4% και οι διανυκτερεύσεις ενισχύθηκαν κατά 2,8%. Ενώ, τα αμιγώς τουριστικά έσοδα για πρώτη φορά ξεπέρασαν ως και τον Απρίλιο το 1 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας την αρχή μίας ακόμη χρονιάς ιστορικών επιδόσεων.

Οι επιδόσεις μας στον τουρισμό είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, προσωπικών επαφών και σχέσεων εμπιστοσύνης που χτίσαμε με την παγκόσμια τουριστική αγορά. Προχωρήσαμε σε στρατηγικές συνεργασίες, συμφωνίες και διαπραγματεύσεις με τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς και αεροπορικές εταιρείες, εξασφαλίζοντας τη διαρκή ετήσια αύξηση των τουριστικών μας μεριδίων σε αφίξεις και πτητικά προγράμματα, και την ένταξη στα διευρυμένα πλέον προγράμματά τους νέων ελληνικών προορισμών.

Η προσπάθειά μας για την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα. Την προηγούμενη τριετία η Ελλάδα κατέγραψε μεγάλη αύξηση διεθνών αφίξεων κατά 27% τους μήνες της άνοιξης (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο) και κατά 33% τους μήνες του φθινοπώρου (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο).  Επίσης, ενδυναμώσαμε τον χειμερινό τουρισμό κατά 20%.

Φροντίσαμε έγκαιρα να ενδυναμώσουμε τις «παραδοσιακές» μας αγορές και να ανοίξουμε  νέες αγορές ξένων επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης. Στην αγορά των ΗΠΑ, οι αφίξεις αυξήθηκαν  30%. Μεγάλη αύξηση 50% σημειώνεται από την Κίνα, 30% από την Ινδία και επίσης διψήφια αύξηση από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αναπτύξαμε τον θεματικό τουρισμό και δημιουργήσαμε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο για την εξειδίκευση του τουριστικού τομέα στα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, κατόπιν μίας ευρείας διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Επιλύσαμε σημαντικές δομικές αδυναμίες και προβλήματα στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Κωδικοποιήσαμε την τουριστική νομοθεσία και με  νομοθετικές παρεμβάσεις  δημιουργήσαμε ένα απλούστερο και πιο φιλικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα μειώνοντας την γραφειοκρατία. Με την εκρηκτική αύξηση του τουρισμού η Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα ελκυστική για νέες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

Προσκαλέσαμε κορυφαίους ταξιδιωτικούς και ξενοδοχειακούς ομίλους να  διερευνήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τουριστικές επενδύσεις ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα σημειωθεί αύξηση κατά 3,6%. Προσελκύσαμε 350 επενδυτικά τουριστικά σχέδια σε μονάδες 4 και 5 αστέρων δυναμικότητας άνω των 300 κλινών τα τρία τελευταία χρόνια, περισσότερες από 26 χιλιάδες νέες κλίνες υψηλών κατηγοριών.

Ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος της οικονομίας που μπορεί άμεσα να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό, αλλά και να λειτουργήσει ως «γέφυρα» επενδυτικής επέκτασης και σε άλλους τομείς, όπως  η εστίαση, ο αγροδιατροφικός τομέας, η ενέργεια, οι υπηρεσίες υγείας, οι μεταφορές, το  λιανικό εμπόριο, οι εξαγωγές, οι μεταφορές,  οι κατασκευές,  οι επενδύσεις και βεβαίως το  real estate.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  πως τόσο στην Αθήνα, όσο και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος ανά την χώρα επηρέασαν θετικά την κτηματαγορά. Η κατακόρυφη αύξηση των πράξεων αγοραπωλησιών οικιστικών ακινήτων, η επενδυτική «άνθηση» των μέχρι πρότινος υποβαθμισμένων γειτονιών της Αθήνας και η «αναθέρμανση» της αγοράς της στεγαστικής πίστης αποτελούν απόρροια της μεγάλης ανόδου της τουριστικής κίνησης που πετύχαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Εργαζόμαστε σκληρά γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική του τουρισμού για να εξασφαλίσουμε οριζόντια και πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. «Ανοίξαμε» το δρόμο και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις, ώστε ο ιδιωτικός τομέας  να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και να προχωρήσει σε νέες επωφελείς εμπορικές συμφωνίες. Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε ότι η ανάπτυξη που κινητοποιήσαμε, αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων, που καταγράφουν σημαντική  αύξηση του κύκλου εργασιών και κερδοφορία.

Ο τουρισμός είναι πραγματική δύναμη «αλλαγής» για την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, την οικονομική και την κοινωνική  πρόοδο και αποτελεί μεγάλη επένδυση για την ευημερία της χώρα μας.

7 Σχόλια to “Έλενα Κουντούρα: Η κορυφαία υπουργός τουρισμού της μεταπολίτευσης. Στα έργα και όχι στις αγιογραφίες των νταβατζήδων.”

 1. Η ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑ said

  Μελανσόν για Τσίπρα: Είναι από τις πιο ελεεινές πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης
  Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν λέει πώς «δεν θέλω να πιστέψουν οι Γάλλοι πως αν εκλεγώ θα γίνω Τσίπρας»

  Δηλητήριo στάζει το στόμα του ιστορικού στελέχους της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν για τον Έλληνα πρωθυπουργό.
  Σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο BFMTV, ο Μελανσόν έσπευσε να… στολίσει με πρωτοφανή κοσμητικά επίθετα τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά:

  «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μία από τις προσωπικότητες, τις πιο ελεεινές στη πολιτική ζωή της Ευρώπης », είπε χθες το απόγευμα ο Μελανσόν στο γαλλικό δίκτυο BFMTV αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

  «Δεν θέλω οι Γάλλοι να πιστέψουν ότι εάν εκλεγώ, θα είμαι ένας Τσίπρας…εγώ θα εφαρμόσω τη δική μου πολιτική», πρόσθεσε ο Μελανσόν, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Ελληνας πρωθυπουργός εφαρμόζει πολιτικές που του υπαγορεύονται, μακράν από αυτές που προεκλογικά είχε υποσχεθεί.

  Δείτε βίντεο: Μελανσόν για Τσίπρα: Είναι από τις πιο ελεεινές πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης

 2. Μέτων said

  Τι Κουντούρα; Κουντουρά. Τουρκιστί σημαίνει υποδηματοποιός
  Θα τρίζουν τα κόκκαλα του πατέρας της για την συνεργασία της κόρης του με τους προδότες κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ.
  Τα δύσκολα για την «επιτυχημένη» Κουντουρά, τώρα έρχονται…

  • Το κακό γεράκι said

   Ρε Μέτων,
   πάντα τρίβεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη, για να τα ακούσεις, αλλιώς δεν ησυχάζεις…
   Πρώτον, ο τσαγκάρης, ή o υποδηματοποιός, στα τουρκικά λέγεται κουντουρασί (kunduracı) και όχι κουντουρά.
   Δεύτερον, εσύ στα τουρκικά λέγεσαι, hangi tedbirler, αν και σημαίνει “αυτός που μετράει”, πράγμα που δεν κάνεις.
   Και τρίτον, αν οι Συριζαίοι έγιναν προδότες, λόγω του σκοπιανού ζητήματος, οι νεοδημοκράτες και οι πασόκοι, που έδωσαν τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας, πριν από μερικές δεκάδες χρόνια, τί είναι και πώς να τους λέμε;
   Μάλλον αρχιπροδότες και ψευτομακεδονομάχους, συμφωνείς Μέτων, ή να αραδιάσω στοιχεία και ντοκουμέντα;

   Το κακό γεράκι

 3. σκάλα βρωμερής said

  Αυτή η γυναίκα, όπως και όλες οι σταφιδιασμένες , θα έπρεπε να έχει γεννήσει και να θρέφει -ώς στιγμής- τουλάχιστον 7 Ελληνόπουλα.

 4. Αυτονόητα said

  Το 2012 η Ελλάδα είχε 16 εκατ. τουρίστες.

  Σήμερα 32 εκατ !!

  Και η ΝΔ μαζί με το κλεφτοπασόκ πριν λίγο καιρό έλεγαν πως η σημερινή κυβέρνηση κατέστρεψε τον τουρισμό !!!

  Σε προπαγάνδα και ψέμα η Νουδούλα και το κλεφτοπασόκ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον Γκαίμπελ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 
Αρέσει σε %d bloggers: