ΔΕΝ ΣΤΟ ΕΔΕΙΞΑΝ ΣΤΑ ΜΜΕ-Επιστροφή κεφαλαίου €14,9εκ. στην Ελλάδα από την Chipita #ΑΝΑΠΤΥΞΗ

chipita

Της Δανάης Αλεξάκη
dalex@naftemporiki.gr

Απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 14,9 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της Chipita A.E., με φόντο τις ζυμώσεις για τη διπλή εισαγωγή σε χρηματιστηριακά ταμπλό.

Αναλυτικότερα, με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που έλαβε χώρα στις αρχές Απριλίου, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώθηκε κατά το ποσό των 14,977 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης των 99.852.160 μετοχών κατά 0,15 ευρώ, με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους. Έτσι, μετά την παραπάνω μείωση, το συνολικό μετοχικό κεφαλαίο της Chipita A.E. ανέρχεται σε 54.918.688 ευρώ και διαιρείται σε 99.852.160 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,55 ευρώ εκάστη.

Όσον αφορά την εισαγωγή της Chipita στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και στην αντίστοιχη Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (AIM), οι πληροφορίες αναμένουν τις τελικές αποφάσεις στο προσεχές διάστημα. Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες θέλουν τη διπλή εισαγωγή να λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο, ενώ αναφορικά με τον στόχο της άντλησης νέων κεφαλαίων φαίνεται να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Σε επίσημο επίπεδο, ωστόσο, η διοίκηση της Chipita εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ενδεχομένως στο πλαίσιο του κλειδώματος των τελικών αποφάσεων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών που έγινε γνωστή η πρόθεση για διπλή εισαγωγή, πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις δεν παραλείπουν να επισημάνουν τη παράμετρο ότι «ο σχεδιασμός εισαγωγής σε οποιαδήποτε κεφαλαιαγορά εξαρτάται πάντα από το ευρύτερο διεθνές κλίμα που επικρατεί στις αγορές».

Σε κάθε περίπτωση, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την «επιστροφή» της Chipita στο Χ.Α., ενώ για την ίδια την εταιρεία μια τέτοια εξέλιξη κινείται στον άξονα της τόνωσης της διεθνοποίησης, στο άνοιγμα νέων αγορών και στην εν γένει ενδυνάμωσης της παγκόσμια θέσης και αναγνωρισιμότητα των brand του ομίλου. Παράλληλα, δεν αποκλείεται μέρος των νέων κεφαλαίων που θα αντλήσει η εταιρεία -στον βαθμό που προχωρήσει στην εισαγωγή σε χρηματιστηριακό ταμπλό-, να κατευθυνθούν και για την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά της Ινδίας, στην οποία η Chipita έχει παρουσία μέσω της κοινοπραξίας που συστάθηκε το 2017 με την ισχυρή μπισκοτοβιομηχανία Britannia Industries, αναμένονται προς τον Φθινόπωρο, όταν και προγραμματίζεται να γίνει το ντεμπούτο των συσκευασμένων κρουασάν της Britchip Foods Ltd. (σ.σ. της κοινοπραξίας). Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του νέου εργοστασίου για την παραγωγή των προϊόντων της κοινοπραξίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο μεγεθών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Chipita, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν το 2016 σε 432,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 11,2% σε σύγκριση με το 2015.

Τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτικών αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ομίλου σε 59,8 εκατ. ευρώ, έναντι 56,5 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση 5,8%, και τα κέρδη μετά από φόρους σε 9,3 εκατ. ευρώ.

13 σκέψεις σχετικά με το “ΔΕΝ ΣΤΟ ΕΔΕΙΞΑΝ ΣΤΑ ΜΜΕ-Επιστροφή κεφαλαίου €14,9εκ. στην Ελλάδα από την Chipita #ΑΝΑΠΤΥΞΗ”

 1. Nετάκιας, που την είδες την ανάπτυξη; Αυτό κατάλαβες από το κείμενο;
  Η Chipita ανήκει στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο όστις προ τριάντα περίπου ετών ξεκίνησε με δανεικά την παραγωγή των γνωστών πλέον κρουσάν 7days σε εργοστάσιο στην βιομηχανική περιοχή της Λαμίας. Την περίοδο της ανθοφορίας αγόρασε την Chipita με τα ομώνυμα πατατάκια.
  Λέγεται ότι διαθέτει 12 εργοστάσια στο εξωτερικό, ώς το αναφερομένο στην Ινδία. Εδώ κέρδιζε στο εξωτερικό επένδυε ή εξαγόραζε έτοιμα εργοστάσια. Αυτό είναι η ανάπτυξη που έρχεται; Επειδή ο Θεοδωρόπουλος εξαγόρασε εργοστάσιο στην Πολωνία.
  Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος είναι μέλος του ΔΣ του Endeavor ενός φορέα που ιδρύθηκε από ζεύγος Εβραίων των ΗΠΑ με σκοπό την κατασκευή ελεγχομένων επιχειρηματιών ανά τα κράτη της Υφηλίου. Στην Ελλάδα αυτό τον νεοταξικό φορέα τον έφερε η Μαρέβα Μητσοτακόφσκι.

  Μου αρέσει!

  1. Ρε Μουχαμέτων, κατάλαβες τι διάβασες;
   Όχι;
   Ασφαλώς! Εσύ βλέπεις παντού εβραίους ρε μαλακιστήρι…
   Ακούσες Χρηματιστήριο και θυμήθηκες τις εποχές Σημίτη που πλούτισε ο μπαμπάς σου (και ο παπούς σου, γνωστός μαυραγορίτης της κατοχής)…
   Μπρρ στουρνάρι!
   Σ’ ενοχλεί να υπάρχει Χρηματιστηριακό ταμπλό που να είναι κερδοφόρο τώρα, ε;
   Θάθελες νάναι του σε εποχή …Μαρέβου… Αμ δε που θα δει Μαξίμου η Πολωνέζα (και νάτανε του Σοπέν, κάτι θα γινότανε…)
   Ρε τι ανθέλληνες υπάρχουνε!

   Μου αρέσει!

  2. Αχχχ Μετωνάκο μου , τι ωραία που τα γράφεις !!!
   Μπράβο μαναράκι μου , μπράβο !
   Κινητή μου βιβλιοθήκη εσύ !
   Και μην δίνεις σημασία στο σχόλιο επιβράβευσης του ΑυτοΑνόητου ,
   δεν το έκανα εγώ αλλά η λούγκρα ο κηρκυραίος που με αντιγράφει.
   Εγώ μαναράκι μου μόνο σε εσένα βάζω τα σταυρουδάκια μου
   να … πάρε μερικά … +++++++++
   Φιλάκια παντού αγοράκι μου !

   Μου αρέσει!

 2. Ποιά ΜΜΕ να το δείξουν ??

  Αυτά που με τη συμμορία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήρανε θαλασσοδάνεια με εγγύηση αέρα κοπανιστό τα οποία μετά φορτώσανε στον Ελληνικό λαό ?

  Είναι τα ίδια ΜΜΕ της διαπλοκής που θέλουν ξανά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί πολύ απλά ξέρουν το συμφέρον τους….

  Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει το συμφέρον του ?

  Τα δύο εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν πετάξει σαν σκυλιά έξω από το σύστημα Υγείας και την ελεύθερη στα νοσοκομεία γνωρίζουν το συμφέρον τους ?

  Πάντως τα ΜΜΕ της διαπλοκής πολύ θα ήθελαν να μην βλέπετε το συμφέρον σας και προσπαθούν καθημερινά για αυτό άλλωστε αυτό φαίνεται.

  Μου αρέσει!

  1. Γιατί υποκειμενοκοποιείς το αντικείμενο, εν προκειμένῳ δε τα Μέσα που είναι το Μέσον για πολιτικοοικονομική επιρροή επιχειρηματιών-εγκληματιών.
   Αντί να εκφράζεσαι με το μετωνύμιο «ΜΜΕ της διαπλοκής» δύνασαι να ονοματίζης θαραλλέως τους ιδιοκτήτες τους.
   Αλαφούζοι, Κοντομηνάς, Κυριακού, Βαρδινογιαννάκηδες, Ρέστης (Πρώτο Θέμα κλπ), ΔΟΛαμπράκης μετασχηματισθείς σε ΔΟΜαρινάκης.
   Να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση των κομμουνιστοσυμμοριτών του ΣΥΡΙΖΑ με ολίγην καμμενική Νδούλα έχει την υποστήρηξη της Εφημερίδος των Συντακτών και του Documento του Βαξεβάνη και την συμπαράσταση της ΕΡΤ.
   Οι κομμουνισταί δημοσιογράφοι υποστηρικταί του ΣΥΡΙΖΑ πρώτη μούρη στα «ΜΜΕ της Διαπλοκής».

   Μου αρέσει!

   1. Με τα θαλασσοδάνεια ευημερούσαν χιλιάδες κομμουνιστές ή φιλοκομμουνιστές δημοσιογράφοι.
    Να αναφέρω τον Βασ. Μουλόπουλο διευθυντή του Βήματος και βουλευτή σας ή τον εκπρόσωπο τύπου του Τσίπρα Θοδωρή Μιχόπουλο που είχε περάσει και από το πορνοκάναλο των Κυριακού.

    Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s